fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Probiotika mulig ny behandling av flere urologiske sykdommer

Urinveienes mikrobiom. Ny forskning viser hvordan bakterier og mikrober påvirker alvorlighetsgraden av urologiske sykdommer.

Mer sensitive kultiveringsmetoder og nøyaktige genetiske sekvenseringsteknikker har vist at blæren er vert for et signifikant mikrobiom.

For bare ti år siden antok man at blæra var et sterilt landskap. I de siste årene har denne overbevisningen endret seg radikalt og åpnet helt nye forskningsfelt som har som mål å avklare hvilken rolle mikrobiomet spiller i vanlige urologiske sykdommer. En ny gjennomgangartikkel er publisert i Current Urology Reports.

«Det er en økende forståelse for rollen som ulike bakterier har i å bidra til bedre helse, samt utløse sykdomsprosesser eller forverre sykdom,» sier Michael H. Hsieh, MD, Ph.D., direktør for klinikken for ungdoms- og voksenpediatrisk Urologi (CAPITUL) hos Children’s National Health System og studiens senior forfatter. «Vi vet allerede at probiotika og kosttilskudd har potensial til å spille en sterk roller for å hindre urinveis-sykdommer som ofte forekommer hos barn, sier Dr. Hsieh. Dette understreker betydningen av å gjennomføre enda flere studier for å forbedre vår forståelse og å identifisere nye terapier for helsemessige forhold som forbedrer nåværende behandlingsmuligheter. «

Gjennomgangen av Dr. Hsieh med kolleger understreker mikrobiomens effekter på en rekke urologiske sykdommer som påvirker barn, blant annet:

Urinveisinfeksjon

En rekke studier peker på sammenhengen mellom redusert mikrobielt mangfold og forekomsten av det som vanligvis kalles urinveisinfeksjon (UTI) eller «dysbiose». Dette forholdet antyder at bruk av probiotika for å erstatte eller supplere antibiotika kan gunstig forandre urinmikrobiomet. Fremtidig forskning vil fokusere på mikrobiomets patofysiologiske rolle for å avgjøre om den kan manipuleres for å forhindre eller behandle UTI.

Inkontinens

Mens data varierer fra studier, er forekomsten av bakterier i urinen, spesielt visse bakteriearter – som Gardnerella, Staphylococcus, Streptococcus, Actinomyces, Aerococcus, Corynebacterium og Oligella – knyttet til forekomsten og alvorlighetsgraden av urin-inkontinens, samt behandlingssuksess. De fleste studier finner en sammenheng mellom større genitourinært biologisk mangfold og redusert forekomst og redusert alvorlighetsgrad av inkontinens, samt forbedret behandlingsrespons. Fremtidig forskning vil fokusere på ytterligere avklaring av dette forholdet.

Kalsiumoksalat-nyrestein

Den vanligste typen nyrestein, har et mikrobiom som er annerledes. Ledende forskerne mener steinens eget mikrobiom kan bidra til å forutsi gjentakelse av fremtidige nyresteiner. Dessuten, oxalobacter formigenes, en gram-negativ bakterie, senker oksalatnivåer i blodet og er assosiert med en 70 prosent reduksjon i risikoen for dannelse av nyrestein.

Inngangen til våre tjenester 

Startpunktet for å benytte våre tjenester er et Inntaksmøte.På inntaksmøte får du kunnskap om Funksjonellmedisin, hele vårt omfattende tilbud og programmer. Inntaksmøte er uforpliktende og du kan lese mer og booke her

Hvis du er usikker på om vi har et tilbud som kan passe for deg så kan du booke en gratis veiledning her

Fremtidens helsevesen – nå.

Funksjonell medisin er en persontilpasset, systemorientert medisinsk tilnærming som gir kunder og helsepersonell mulighet til å oppnå bedre helse ved å samarbeide om å løse de underliggende årsakene til sykdom.

Et stort internasjonalt team forskere mener man må ha en ny tilnærming til “epidemien” av kroniske sykdommer: gitt den enestående rollen som kronisk betennelse spiller i utviklingen av fysisk og mental sykdom, mener forskerne at vellykkede programmer bør rette seg mot de områdene i individet og hans/hennes miljø som fremmer pro-inflammatorisk stimulering. Helsepersonell og forskere må utdanne pasienter og lekfolk til å søke antiinflammatoriske forebyggende og terapeutiske tiltak. På individnivå må vi gi veiledning om bedre kostholdsvalg, engasjement i helseoptimaliserende adferd og øve på stressmestring for å aktivere det parasympatiske nervesystemet, og prioritere søvn, skriver de.

EU og Norden og Norge sier også at de skal gjennomføre et paradigmeskift i helstjenester innen 2030 – fra dagens reaktive og diagnosefokuserte helsevesen til et mer involverende, holistisk, preventivt, forebyggende og persontilpasset helsevesen.

Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har i Helseforbdringsprogrammet hatt dette fokuset i mange år og har utdannet og veiledet tusenvis av kunder om persontilpasset medisin og hvordan man selv potensielt kan optimalisere sin egen helse. Les våre artikler om persontilpasset medisin, fremtidens helsevesen og ikke minst EU sin presentasjon av mulig ny behandling av autoimmune og kroniske tilstander her. 

Stort og viktig medisinsk gjennombrudd fra verdensledende forskere – Kraftig økt anerkjennelse av miljøfaktorer ved kroniske tilstander.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford og UCLA advarer: folkehelsekrise pga kronisk betennelse – men gir også håp og peker på en rekke miljøfaktorer man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser. Og videre hvordan faktorer som stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter, som kvikksølv og andre – sammen påvirker utviklingen av disse tilstandene.

I Funksjonellmedisinsk Institutt AS har vi tatt dette komplekset på alvor og har gjennom mange år utviklet et eget program, Helseforbedringsprogrammet, hvor man kan lære- og få undervisning om sin egen helstilstand, miljøfaktorene som påvirker og de mulige interaksjonene med tarmen m.m. sammen med muligheten til oppfølging av leger og andre terapeuter. Og på den måten ha mulighet for å ta ansvar for sin egen helseforbedringsprosess.

På linje med flere av de fremste sykehusene i verden.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess. Faktisk har Cleveland Clinic nylig uttalt at det ser ut som gruppebasert oppfølging faktisk gir bedre resultater enn individuell oppfølging samt at oppfølging med Funksjonellmedisn ga bedre resultater enn ved konvensjonell behandling ved deres eget sykehus.

Også flere andre av de verdensledende sykehusene i verden (som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og nevnte Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins ) utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden.

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

I den største metaanalysen av sitt slag noensinne viser forskerne at genetikk utgjør kun fem til 10 prosent av risikoen for de fleste sykdommer – og de mener man bør lete etter årsaker i det påvirkelige miljøet i stedet for i genene. I Helseforbedringsprogrammet er det nettopp det vi gjør. Hos oss vil du sammen med undervisning og muligheten for personlig oppfølging fra våre tilknyttede leger og andre – kunne benytte deg av vår egenutviklede digitale helseforbedringsplatform spesielt utviklet for persontilpasset medisin. Les mer om Helseforbedringsprogrammet vårt her.

Hvordan delta i et av programmene

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til et av våre kontorer i Oslo eller Trondheim. Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. Det kan du booke her.

Vi minner om at Helseforbedringsprogrammet og våre tjenester ikke er et alternativ til det ordinære helsevesenet. Vi har et godt samarbeid med det øvrige helsevesenet og vi tilbyr et tillegg og ikke et alternativ.

Forskning og kunnskap

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter er relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.