fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Hårtap kan skyldes tarmbakterier

Forskere ved Oxford University har funnet at spesifikke tarmbakterier kan føre til flekkvis hårtap også kalt Alopecia Areata

Flekkvis skallethet (alopecia areata) påvirker omtrent 1,7 prosent av befolkningen, og  det har lenge vært uklart hva som er årsaksmekanismene.
Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Mikroorganismene i tarmen har en stor verktøykasse tilgjengelig, i form av enzymer, som de bruker til å bryte ned mat. Dette gir viktige mikronæringsstoffer, som kroppene våre ellers ville kaste seg over, for eksempel biotin, vitamin K, B12, niacin og folsyre.
Biotin er vitamin B7, og hvis vi ikke får nok av det, kan det føre til hudsykdom og hårtap. Noen av våre tarmbakterier kan også produsere biotin, mens andre bakterier bryter ned tilgjengelig biotin og konsumerer det.
Tidligere undersøkelser har vist at bakteriefri mus som mangler biotin i dietten, utvikler hårtap (alopecia). Så forskerne ønsket å undersøke om den underliggende årsaken var en ubalanse av våre bakterier.
Artikkelen fortsetter under

Et team av japanske forskere så på det og har publisert sine resultater i den vitenskapelige publikasjonen Cell Reports.
De trodde at forskjellen mellom biotin-produserende og biotin-konsumerende bakterier ville vise hvor mye fritt biotin som er tilgjengelig for utvikling av hud, hår og negler.
Forskerne ga laboratoriemus en diett med og uten biotin, og så ingen innvirkning på hårtap.
De gjentok eksperimentet, bare at denne gangen ga de også musene et bredspektret antibiotika for å ødelegge balansen mellom bakterier i tarmen. Denne gangen observerte de hårtap som forventet, og som de tidligere hadde vist i bakteriefrie mus.
Artikkelen fortsetter under

Ved å studere hva som hadde skjedd i tarmbakteriene til disse musene, oppdaget forskerne at en bestemt type melkesyrebakterier, Lactobacillus Murinus, hadde vokst i antall etter antibiotikabehandlingen.
Denne bakterien kunne ikke produsere biotin og var en klar kandidat som årsak til biotinmangel som da igjen førte til håravfall.

Hårtap kan stoppes

For å teste denne ideen videre, gjentok forskerne det opprinnelige eksperimentet med bakteriefrie mus.
Da de matet de bakteriefrie musene med bakterien Lactobacillus murinus så de at hårtapet ble enda verre og musene ble nesten helt skallede.
De kontrolltestet og ga vanlige mus og bakteriefri mus Biotin og Lactobacillus murinus. Disse musene hadde ikke noe hårtap i det hele tatt.
Artikkelen fortsetter under.
https://funksjonellmedisin.no/kundeuttalelser-2/
De var også i stand til å stoppe håravfall med injeksjoner av biotin.
Forskerne skriver at å demonstrere at tarmbakteriene sammen med kosthold påvirker hårtap åpner nye muligheter for å behandle skallethet og hårtap generelt ved å manipulere sammensetningen av vår tarmmikrobiota.
Altså har forskerne vist at en bakteriell ubalanse med mye Lactobacillus murinus  sammen med tilførsel av lite Biotin – kan føre til hårtap.
For eksempel kan et probiotisk kosttilskudd  endre sammensetningen av bakterier i tarmen og hemme biotin-spisende bakterier, som vi nå vet forårsaker håravfall. Les hele studien i Cell her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE.
Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.