Valnøtter påvirker tarmmikrobiomet og forbedrer helsa

Ifølge en ny studie fra University of Illinois, påvirker valnøtter tarmmikrobiomet-samlingen av trillioner mikrober eller bakterier i mage-tarmkanalen – som kan være avgjørende for helsa vår.

Valnøtter er bare en av en rekke matvarer som inneholder kostfiber som interesserer forskere for deres påvirkning på mikrobiomet og helsa. Kostfiber fungerer som en matkilde for tarmmikrober, som hjelper bakteriene med å gjøre jobben sin – bryter ned komplekse matvarer, gir oss næringsstoffer, eller hjelper oss til å føle seg fulle, for eksempel.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Grønnsaker og nøtter er viktige plantekilder til kostfiber. Å spise mye av disse matvarene bidrar til å fremme en variert tarmmikrobiota, som igjen bidrar til å støtte god helse.

Resultater fra studien, publisert i The Journal of Nutrition, viser at forbruk av valnøtter ikke bare påvirket tarmmikrobiota og mikrobiell avledede sekundære gallesyrer, men også reduserte LDL-kolesterolnivå for de som deltok i studien. Dette er gode nyheter for kardio, metabolsk og gastrointestinal helse.

Artikkelen fortsetter under

MIT-forskere viser at fasting øker stamcellenes regene …

«Vi fant at når du spiser valnøtter, øker det mengden mikrober som produserer butyrat, en viktig metabolitt for tarmhelse. Så samspillet mellom valnøtter og mikrobene bidrar til å produsere noen av disse helseeffektene, sier Hannah Holscher, assisterende professor i matvitenskap og ernæring.

Valnøttforbruk resulterte i høyere relativ økning av tre viktige bakterier: Faecalibacterium, Roseburia og Clostridium.

Forskerne uttaler;

«Det er stor interesse for Faecalibacterium fordi det også har blitt vist hos dyr for å redusere betennelse. Dyr med høyere mengder har også bedre insulinfølsomhet. Det er økende interesse for Faecalibacterium som potensielt probiotiske bakterier. Derfor prøver vi å finne matvarer som støtter veksten av Faecalibacterium.»

Resultatene viser også, med valnøttforbruk, en reduksjon i sekundære gallesyrer sammenlignet med kontrollgruppa.

Artikkelen fortsetter under 

Se kundehistorier fra kunder ved Funksjonellmedisinsk Institutt

Forskeren Holscher forklarer;

«Sekundære gallsyrer har vist seg å være høyere hos personer med kolorektal kreft. Sekundære gallsyrer kan skade celler i fordøyelses-systemet, og mikrober gjør de sekundære gallsyrene. Hvis vi kan redusere sekundære gallsyrer i tarmkanalen, kan det også forbedre helsa vår.»

Holscher sier videre;.

«Du absorberer egentlig bare 80 prosent av energien fra valnøtter som etiketten sier. Det betyr at mikrober får tilgang til ekstra 20 prosent kalorier og fett og fiber, og hva skjer da? Vår studie viser funn som tyder på at samspillet mellom mikrober og valnøttkomponentene gir positive resultater.»

Les hele studien her

Artikkelen fortsetter under

Les om vårt tilbud her
Les om vårt tilbud her

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.