fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Den menneskelige tarmbiotaens evolusjon: Fra jegersamlere til en vestlig livsstil

Studien antyder faktorer i kostholdet i vestlige land som kan føre til kronisk sykdom. I moderne vestlig land har vi et helt annet mikrobiom enn jegersamlere.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Forskere analyserte to stammebefolkninger med ulik kosthold og livsstil og avslørte noen svært viktige mulige faktorer som kan ligge til grunn for mange sykdommer vi ser en kraftig økning av i vestlige industrialiserte land.
Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Nå beskriver forskere i en studie publisert i Cell Reports mekanismene, ved å studere mikrobikrobiomet hos den sentralafrikanske republikkens Bantu-samfunn. Oppdagelsene gir innsikt i hvilke faktorer som kan føre til mikrobiologiske forskjeller, som antas å være knyttet til metabolske forstyrrelser i vestlige populasjoner.
«Dette er en av de første studiene som viser at mikrobiomet fra en tradisjonell jordbruksbefolkning, viser en mellomting mellom mikrobiomeene til jeger-samlere og et vestlig industrialisert samfunn,» sier forsker Andres Gomez  ved J. Craig Venter Institute i California. Gomez mener at funnene kan vise at tradisjonelle jordbrukere fra Bantu har gradvis beveget seg over til vestlige livsstilsmønstre, og denne overgangen kan ha vært slik moderne mennesker utviklet deres tarmmikrobiomer. Studien involvert et team av internasjonale forskere.
Artikkelen fortsetter under

Jager-samlerne som ble analysert i studien, kalt BaAka pygmiene, spiser stort sett vilt, fisk og frukt og grønnsaker. Imidlertid har Bantu-befolkningen fullt ut en markedsøkonomi. Disse jordbrukerene dyrker knoller, frukt og andre planter, og har geiter til kjøtt. De bruker også antibiotika og andre terapeutiske legemidler når de er tilgjengelige. Gomez ble først inspirert til å sammenligne mikrobiomene til de to populasjonene da han studerte tarmmikrober av villgorillaer med hjelp fra BaAka folket.

«Jeg møtte disse menneskene og fant deres livsstil fascinerende,» sier Gomez. «De har nesten ingen vestlige påvirkninger.»

Artikkelen fortsetter under

Han og hans kolleger bestemte seg for å samle avføringsprøver fra de to gruppene. Teamet så på prøver fra 28 BaAka og 29 Bantu-smedlemmer. Dataene viste at mens BaAka og Bantu tarm-mikrobene var fra lignende bakteriearter, ble overfloden av tradisjonelle bakteriegrupper redusert i Bantu. Ytterligere sammenligninger med vestlige mikrobiomdata viste at Bantu-mikrobiomasammensetningen faller på et spekter mellom BaAka og vestlige populasjoner.

«BaAka-mikrobiomet er mer lik den for vilde primater enn det er for vestlige mennesker,»
«Vi mistenker at anrikningen av karbohydrater og xenobiotisk prosessering som vi ser i Bantus og amerikanske amerikanere, er relatert til tilgang til mer fordøyelige sukker og medisiner, mens jegerinnsamlerne bruker mer fibrøse planter og ikke har tilgang til medisiner eller antibiotika»,

sier Gomez, som med dette mener overgangen fra store mengder resistent til fordøyelig stivelse kan være svært viktig. I dag er vi vant til å omtale resistent stivelse som prebiotika, som nettopp er mat for de gode bakteriene.
Les mer om prebiotika og hvordan vi kan gi næring til de «gode» bakteriene i tarmen her. Artikkelen fortsetter under.
Artikkelen fortsetter under

«Studien støtter ideen om at dietten er den aller viktigste driveren for mikrobiotaens sammensetning hos mennesker. Vi er det vi spiser, og vårt mikrobiom er en veldig viktig refleksjon av livsstilen.»

Kort oppsummert antyder studien at antibiotika, medisiner kombinert med et kosthold med mye fordøyelig stivelse og lite resistent stivelse muligens kan være en avgjørende faktor for mange helseutfordringer i den vestlige livsstilen. Les studien her

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Artikkelen fortsetter under

 
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.