Fedme og diabetes driver lekk tarm og økt risiko for infeksjon og autoimmune sykdommer.

Ny artikkel i Science hvis hvordan fedme og diabetes driver lekk tarm, som igjen øker risiko for alvorlig sykdom.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen. 

Fedme, diabetes og relaterte tilstander er forbundet med en økt risiko for infeksjon og systemisk betennelse. I en ny studie publisert i Science viser at hyperglykemi, høyt blodsukker, ved fedme og diabetes driver intestinal barrierepermeabilitet, omtalt som lekk tarm.

Artikkelen fortsetter under.

Det medisinske teamet ved Funksjonellmedisisnk Institutt traff nylig den verdenskjente Harvard-forskern Alessio Fasano på medisinsk konferanse i Florida. Fasano forklarte sammenhengen mellom lekk tarm og autoimmunitet i Scientific American allerede i 2009. Her kan du lese om Fasano sitt foredrag hvor han forklarer at man nå forstår autoimmune sykdommer så godt at han mener de kan helbredes og behandles effektivt ved å behandle lekk tarm.

Følgelig fører hyperglykemi-mediert barriedefekt til systemisk tilstrømning av mikrobielle produkter og økt spredning av tarminfeksjoner. Behandling av hyperglykemi gjenoppretter barrierefunksjon og bakteriell aktivitet. Og resultatene viser at mekanisk hyperglykemi og defekt tarmbarriere med systemiske smittsomme og inflammatoriske konsekvenser av fedme og diabetes.

En dårlig forstått funksjon av «metabolsk syndrom» er tilknytning til dysfunksjon i tarmbarrieren, noe som fører til økt permeabilitet (lekk tarm) og translokasjon av mikrobielle molekyler  og systemisk sirkulasjon. Denne tilstrømningen av immunstimulerende mikrobielle produkter inn i vaskulaturen har i sin tur blitt foreslått å underbygge de kroniske inflammatoriske prosessene som ofte observeres ved fedme og dens komplikasjoner. En svekket tarmbarriere fører til en økt risiko for infeksjon hos overvektige og diabetespersoner, pesielt ved slimhinner.

Artikkelen fortsetter under

Artikkelen i Science viser også at utover metabolsk sykdom har økt intestinal permeabilitet også vært forbundet med systemisk betennelse, inkludert kreft, neurodegenerasjon og aldring.

Artikkelen viser til at det er et akutt vitenskapelig behov for bedre å definere molekylære og cellulære orkestratorer og forstyrrelser av tarmbarrierefunksjonen, for å utarbeide strategier for å motvirke de skadelige systemiske konsekvensene av tarmbarriereendringer.

Artikkelen viser at fedme er forbundet med, men ikke nødvendig for tarmbarriere dysfunksjon. Les artikkelen i Science her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE.
Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Artikkelen fortsetter under

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.