Hemmeligheten til lang levetid er i mikrobiomet og tarmen

Forskere sier «du er hva du spiser». Vitenskapen forteller nå at vi er hva bakteriene som bor i tarmkanalen vår spiser, og dette kan påvirke hvordan vi eldes.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen. 

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

På grunnlag av dette gav McGill University-forskere fruktfluer en diett med en kombinasjon av probiotika og et urte-supplement kalt Triphala som kunne forlenge fluens levetid med 60% og beskytte dem mot kroniske sykdommer forbundet med aldring.

Studien, publisert i Scientific Reports, legger til en økende mengde funn for den innflytelsen som tarmens bakterier kan ha på helsa. Forskerne gav en blanding laget av probiotika med et polyfenolrikt tilskudd til fruktfluer. Fluene matet med blandingen levde opp til 66 dager, 26 dager mer enn de uten. De viste også reduserte egenskaper av aldring, som for eksempel å økt insulinresistens, betennelse og oksidativt stress.

«Probiotika forandrer dramatisk arkitekturen til tarmmikrobioten, ikke bare i sammensetningen, men også i forhold til hvordan maten vi spiser, metaboliseres,»

det sier Satya Prakash, professor i biomedisinsk ingeniørfag ved McGills medisinske fakultet og seniorforfatter av studien .

Artikkelen fortsetter under.

Tarmmikrobene avgjørende for nesten alle kjente immuno …

«Dette gjør at et enkelt probiotisk tilskudd samtidig kan virke på flere biokjemiske signalveier for å fremkalle brede, fordelaktige fysiologiske effekter, og forklarer hvorfor blandingen vi presenterer i denne studien har en så dramatisk effekt på så mange forskjellige markører.»

Fruktfluen er bemerkelsesverdig lik pattedyr med omtrent 70% likhet med hensyn til deres biokjemi, noe som gjør det til en god indikator for hva som ville skje hos mennesker, tilfører Prakash.

«Effektene hos mennesker ville trolig ikke være så dramatiske, men våre resultater tyder definitivt på at en diett som inneholder Triphala sammen med probiotika, vil fremme et langt og sunt liv.»

Artikkelen fortsetter under.

Forfatterne sier også at funnene kan forklares av «tarm-hjerneaksen», et toveis kommunikasjonssystem mellom mikroorganismer i mage-tarmkanalen-mikrobiota-og hjernen. I de siste årene har studier vist at tarm-hjerneaksen er involvert i nevropatologiske endringer og en rekke forhold som irritabel tarmsyndrom, neurodegenerasjon og til og med depresjon.

Få studier har imidlertid utviklet tarm-mikrobiotamodulerende terapeutiske midler som har effekt så kraftige eller brede som blandingen presentert i denne nye studien.

Urte-preparatet som brukes i studien Triphala, er laget av amalaki, bibhitaki og haritaki, frukt som brukes som medisinske planter i Ayurveda, en form for tradisjonell indisk medisin. Susan Westfall, en tidligere ph.d. student ved McGill og hovedforfatter av studien, sier ideen om å kombinere Triphala og probiotika kommer fra hennes langvarige interesse for å studere naturlige produkter avledet fra tradisjonell indisk medisin og deres innvirkning på neurodegenerative sykdommer.

Artikkelen fortsetter under

«Ved starten av denne studien var vi håpfulle om at kombinering av Triphala med probiotika ville være minst litt bedre enn deres individuelle komponenter når det gjelder fysiologiske fordeler, men vi ante ikke hvor vellykket denne blandingen ville være,»

sier Westfall, hvem er nå en postdoktor ved Icahn School of Medicine på Mount Sinai i New York, USA. Med tanke på de brede fysiologiske effektene av denne blandingen som er vist i fruktflukten, kan Prakash håpe at den kunne ha interessante anvendelser ved en rekke menneskelige tilstander som diabetes, fedme, neurodegenerasjon, kronisk betennelse, depresjon, irritabel tarmsyndrom og til og med kreft. Les studien publisert i Scientific Reports her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Artikkelen fortsetter under

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.