fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Ledende forskere med oppsiktsvekkende ny kunnskap om autoimmune tilstander

Dag 2 på IFM-konferansen om autoimmunitet viste at toppforskerne innenfor autoimmunitet i verden i dag er mange skritt nærmere å forstå autoimmune tilstander.

 • Verdenskjent professor og hjertekirurg viser hvor viktig kosthold er for utvikling av autoimmune sykdommer.
 • Professor og immunolog viser hvordan autoimmunitet utvikler seg i lang tid før den manifesterer seg som aktiv sykdom.
 • Nytt verdensledende sykehus med satsning på funksjonellmedisin.

Dagens foredrag viser med all tydelighet at mange av de ledende medisinske miljøene i USA er i ferd med å forstå de bakenforliggende årsakene til autoimmunitet samt får en større og større forståelse for hvordan disse tilstandene potensielt kan helbredes.
Dagen startet med et kraftfullt foredrag fra Steven Gundry, en av verdens mest anerkjente hjertekirurger.
Tor-Egil, Thomas og Anders møtte Steven Gundry

Gundry har gjort en rekke oppfinnelser som fortsatt brukes ved operasjonssaler i hele verden og var kjent som en kirurg som tok mange av de aller vanskeligste og mest utfordrende operasjonene. Han var også verdenskjent for sitt arbeid med å operere hjertesyke barn og var en av de aller første som gjennomførte hjertetransplantasjoner på barn. Han var også i mange år leder for American Heart Assosiation. Han var professor og leder for hjertekirgurgidivisjonen ved Loma Linda University Health i en årrekke.
Men så ble han selv dårlig og var i ferd med å bli kronisk og alvorlig syk. Han utviklet tydelige markører for den svært alvorlige autoimmune sykdommen SLE.
Han begynte å behandle seg selv og alle pasientene han jobbet med, med kosthold. Og han så svært gode resultater. Og videre begynte han å forske på planters effekt på menneskekroppen. I 2002 sa han opp den prestisjetunge jobben på et av landets mest anerkjente sykehus for kun jobbe med kostholdsintervensjoner.
Artikkelen fortsetter under

Plantelektiner

Han forteller at alle planter har beskyttelsesmekanismer for å forsvare frøene sine mot å bli spist. Dette kalles lektiner som er små proteiner. Gluten i hvete er et eksempel på et lektin. Disse proteinene fester seg til tarmveggen, nervene, hjernen og immunsystemet.
Mange av plantene vi spiser i dag har vi kun spist i 500 år og kroppen har enda ikke vent seg til lektinene til disse plantene. For eksempel spiste man ikke i USA tomater før på 1800 tallet. Og i Italia så vil man alltid skrelle bort skallet på tomater, hvor lektinene sitter. Og dette skjer selvsagt ikke bare hos mennesker, men hos alle dyr og innsekter.
Alle planter inneholder lektiner, men Gundry mener det spesielt er noen som kan gi inflammasjoner.
Gundry presenterte sin matoversikt

Han forteller om studier som nå viser at det er en sammenheng mellom A1 melk som  er den type melk vi har i Norge og sammenhengen med Diabetes 1. A1 melk er et resultat av en genetisk mutasjon hos noen av kuene for 2000 år siden. Melk fra de tidligere A2 kuene gir ifølge Gundry ikke de samme utfordringene for oss. Blant annet i Italia har de fortsatt kuer som produserer A2 melk.
Gundry nevner de syv viktigste forstyrrelsene for menneskekroppen som han mener kan gi inflammasjoner:

 • Antibiotika
 • NSAIDS – vanlige antiinflammatoriske medikamenter.
 • Syreblokkere
 • Kunstig søtning – som forstyrrer mikrobiotaen.
 • Hormonforstyrrere i kosmetikk og plastikk.
 • Glyfosart (virkestoffet i RoundUp) og GMO
 • Blått lys

Han har stort fokus på å øke bevisstheten på hva vi spiser. For eksempel får kylling stort sett mais som for og inneholder dermed store mengder lektiner. Han forteller om alle de kliniske tilfellene han har opplevd med folk som har fått bedre helse ved å kutte ut å spise kylling som får dette foret.
Gundry forteller om nye studier som viser at det er klare sammehenger mellom å spise rødt kjøtt og kreft og hjertesykdom. Han forteller at svin, kuer og lam har et sukkermolekyl som ligner veldig på vårt eget. Og siden det ligner på vårt eget, så utvikler kroppen antistoff mot vårt eget sukkermolekyl og utvikler en autoimmun kryssreaksjon.
Gundry har presentert overbevisende resultater fra sitt arbeid

Gundry om Autoimmune sykdommer

Gundry gjentar som alle de andre forskerne på området at en lekk tarm er helt sentralt for å utvikle disse tilstandene.
Gundry presenterte nylig sine resultater med å jobbe med kostholdsintervensjoner ved autoimmune sykdommer for The American Heart Organisation.
Av 102 personer med autoimmune tilstander som var med i studien viste 95 at de var symptomfrie uten medisiner og 7 personer som opplevde bedring men som fortsatt måtte bruke noe medisiner. 

Han viste også hvordan hjertesykdom henger sammen med inflammasjoner og viste et eksempel på en tidligere hjertesyk pasient som hadde endret kosthold, tettet lekk tarm og blitt kvitt inflammasjonene. Bilde viser hvordan blodårene i hjertet faktisk har blitt større siden plakket har blitt borte.

Gundry konkluderer med at man kan forbedre situasjonen for de med autoimmune tilstander med en lektinbegrenset diett samt forbedring av tarmmikrobiomet.

Ledende immunolog med ny kunnskap om autoimmunitet

Samuel F. Yanuck, Professor Department of Physical Medicine and Rehabilitation University of North Carolina School of Medicine og Clinic Director, The Yanuck Center for Life & Health
I tillegg til å vise hvordan autoimmune sykdommer blir drevet av en lekk tarm så kommer han med ytterligere interessant kunnskap.
Proefessoren viser hvordan de aktive systemiske inflammasjonene som er aktivert hos de med autoimmune tilstander gjør at de er svært disponible for å få ytterligere flere andre autoimmune tilstander.
Samuel F. Yanuck snakker mye om at vi må endre vår oppfatning av autoimmune sykdommer. Vi har en tendens til å tro at disse tilstandene kommer «som kastet» på oss og at man plutselig blir syk. Han viser hvordan disse tilstandene kan utvikle seg i lang tid uten at man har noen manifestert sykdom.

Han er også opptatt av at de med autoimmune tilstander blir klar over at hukommelses-cellene husker antistoffet livet ut, som vil si at man er disponibel for nye autoimmune utbrudd hvis de utløsene faktorene kommer på plass igjen, som dårlig kosthold, toksider eller patogener. Han sier derfor at denne gruppen mennesker er nødt til å holde alle de utløsende faktorene under kontroll livet ut.

Nytt anerkjent sykehus med Funksjonellmedisinsk avdeling.

Johns Hopkins er et av de ledende medisinske forskningsmiljøene i verden, og sammen med Mayo-klinikken, Cleveland Clinic, Swedish hospital så har de utviklet sitt eget funksjonellmedisinske miljø.
Gerard E. Mullin er professor ved Johns Hopkins University School of Medicine, og viste til en rekke nye studier de har utført innenfor imnflapatorisk tarm.
Han viste til en rekke studier de har utført som viser hvordan melk kan føre til en tarmdysbiose og inflammatorisk tarm:

Det var også interessant å se at en professor ved et av de ledende universitetssykehusene i USA ser på hovedårsakene til inflammatorisk tarmsykdom som:

 • Patogene bakterier som Klebsiella
 • Sopp
 • Lite Butyrat
 • Dårlig diversitet i tarmmikrobiota
 • Biofilm og spesielt biofilm laget av sopp.
 • Alt dette gir lekk tarm som igjen gir en inflammatorisk tarm.

Han er veldig opptatt av pre-og probiotika for å bygge opp en bred tarmflora. Samt å gi butyrat direkte samt via butyratproduserende bakterier.
Han viser også til egen forskning som viser svært gode resultatere med IBD og bruk av store doser bredspektret pro-og prebiotika samt at de har også sett svært gode resultater ved å øke mengden Butyrat.
Professoren ved Johns Hopkins viser også hvordan stress er en svært viktig driver av disse tilstandene.

Avslutningsvis viser han hvordan blant annet animalsk fett, melk, sukker, maltodextrin og rødt kjøtt kan skape ubalanse i tarmfloraen og utløse inflammatorisk tarmsykdom.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE.
Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.