fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Ny gjennombruddsartikkel i Science om lekk tarm og autoimmun sykdom

Artikkel i Science viser hvordan lekk tarm er helt avgjørende for helsa vår og kan bidra til utvikling av autoimmune sykdommer og systemisk inflammasjon.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen. 

Tarmbarriere og «tight junction»

Alle kroppsoverflater og hulrom er belagt av et lag av celler som kalles epitelceller, og disse er forbundet med «tight junctions».
Tight Junctions tjener flere hovedformål:
forbindelse mellom cellene, beskyttelse av vevet samt fungere som en barriere som kontrollerer passasjen av ioner, vann, molekyler, celler og patogener gjennom epitelcellene. Tight junction mottar og overfører også signaler som påvirker celleadferd og vevfunksjon.
Artikkelen fortsetter under

Barrierefunksjonen er avgjørende for å opprettholde vevshemostase. Homeostase er en organismes egenskap til å opprettholde og regulere en balanse av temperatur, blodtrykk, væskevolum, osv. til tross for varierende ytre påkjenninger. Ødelagt epitelbarrier kan føre til alvorlige patologiske konsekvenser, inkludert infeksjon og betennelse. Tarmepitelbarrieren blir stadig utfordret av tarmmikrobiomet og man ser lekkasje hos pasienter med inflammatorisk tarmsykdom (IBD).
Tre studier viser nå hvordan en tarmepitelbarriere med dysfunksjon er involvert i henholdsvis IBD, autoimmun sykdom og systemisk infeksjon.
De viser blant annet hvordan patogene (potensielt sykdomsfremkallende) bakterier kan påvirke tarmbarrieren og translokere til lymfeknuter og lever, som utløser systemisk autoimmun sykdom, som systemisk lupus erythematosus (SLE).
Artikkelen fortsetter under.

Vi inspireres av det som kan bli fremtidens primær-helstejeneste i USA


Studien rapporterer også at hyperglykemi (høy blodglukosekonsentrasjon), som er vanlig hos personer med fedme, diabetes og andre metabolske syndromer, forstyrrer tarmbarrieren, noe som kan føre til tarmbetennelse og systemiske infeksjonskomplikasjoner. Les hele artikkelen i Science her.
Det medisinske teamet ved Funksjonellmedisisnk Institutt traff nylig den verdenskjente Harvard-forskern Alessio Fasano på medisinsk konferanse i Florida. Fasano forklarte sammenhengen mellom lekk tarm og autoimmunitet i Scientific American allerede i 2009. Her kan du lese om Fasano sitt foredrag hvor han forklarer at man nå forstår autoimmune sykdommer så godt at han mener de kan helbredes og behandles effektivt ved å behandle lekk tarm.

Harvard professor Fasano: Autoimmune sykdommer kan helbredes


Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE.
Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.