Tarmbakterier kan være nøkkelen til å behandle autoimmun sykdom

I en spennende studie fra Yale School of Medicine viser de hvordan bakterier i tarmene, kan transporteres til andre organer hvor de utløser autoimmun sykdom.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen. 

De viser også at behandling som spesifikt retter seg mot bakteriene, kan reversere sykdommen, og gir vidtgående helsemessige konsekvenser. Dette skriver forskerne.

Det er et komplekst økosystem dypt inne i oss som er hjemmet til et fantastisk utvalg av liv. Kalt menneskelig mikrobiota, består dette økosystemet av trillioner av celler, inkludert bakterier, virus og sopp. Overraskende estimater fra forskerne viser at det kan være mange tusen arter av mikroorganismer som lever og trives i oss. Nylige studier tyder på at det er minst like mange mikrobielle celler som menneskelige celler i kroppene våre, og når det gjelder gener, overgår mikrobielle gener menneskelige gener med et forhold på 100: 1.

Artikkelen fortsetter under.

Det blir stadig tydeligere at vår generelle helse og velvære er dypt knyttet til den massive populasjonen av bakterier som bor i tarmen.

Autoimmunitet kan betraktes som et tilfelle av feilaktig identifisering: immunsystemet reagerer på eget vev og celler som om de var patogener. Under gode forhold vil ikke tarmmikrobiota provosere frem en patologisk immunrespons, selv om våre immunceller stadig er i kontakt med disse mikroorganismene.

For noen individer er det imidlertid trolig om at mikrobiota kan spille en nøkkelrolle i en kick-start av autoimmun sykdom.

dr Martin Kriegel, professor i immunobiologi ved Yale School of Medicine, har viet mye av sin karriere til å forstå mikrobiotas påvirkning på immunsystemet og autoimmune sykdommer. Forskere ved Kriegel-laben tar sikte på å bedre forstå utløsende og opprettholdende faktorer innenfor mikrobiotaen hos autoimmune pasienter som er ansvarlige for å provosere frem den autoimmune prosessen som fører til sykdom. Forskerne er også interessert i innflytelsen til genetikk og kosthold på det tarmmikrobielle samfunnet ved autoimmunitet.

Artikkelen fortsetter under.

I en ny spennende studie viste Dr. Kriegel og hans forskningsteam at bakterier som finnes i tynntarmene til mus og mennesker, kan transporteres til andre organer der de utløser en autoimmun respons. Teamet fant også at denne autoimmune reaksjonen kan undertrykkes med målrettet behandling av de patogene bakteriene.

For å undersøke sammenhengen mellom det tarmmikrobielle samfunnet og autoimmun sykdom, så teamet på en vanlig ufarlig tarmbakterie som kalles Enterococcus gallinarum. I en rekke eksperimenter oppdaget forskerne at bakteriene kunne spontant translokere; de flyttet seg fra tarmen til leveren, milten og lymfeknuter. I disse vevene stimulerte E. gallinarum-bakteriene produksjonen av autoantistoffer og forårsaket betennelse – kjennetegnet ved en autoimmun respons.

Teamet validerte denne mekanismen for betennelse i eksperimenter ved hjelp av leverceller fra friske individer. De viste også at E. gallinarum-bakteriene er tilstede i lever hos pasienter med autoimmun leversykdom og lupus, men ble ikke påvist i lever fra sunne kontroller.

Artikkelen fortsetter under

Kriegels banebrytende forskning representerer et nytt paradigme for hvordan autoimmunitet kan oppstå.

Ikke minst viktig demonstrerte Kriegels gruppe også at de kunne undertrykke den autoimmune responsen hos mus ved målrettet behandling av bakteriene.   De undertrykte veksten av bakteriene i organene og reduserte vertsens autoimmune respons, noe som tyder på at de kunne reversere effekten av bakteriene på autoimmunitet.

Dette banebrytende funnet har spennende terapeutiske implikasjoner for mange autoimmune tilstander, men spesielt for lupus og autoimmun leversykdom.  Les mer om denne spennende studien her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Artikkelen fortsetter under

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.