Hvordan det å se det store bildet kan føre til bedre beslutninger

Ny forskning tyder på at avstanden fra en beslutning kan hjelpe deg med å velge det som gir den største fordelen både for deg og andre som er berørt.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.

Det virker kanskje opplagt, men det er interessant at forskerne nå viser hvor viktig det er å mestre det å få avstand til en beslutning.

En nøkkelfaktor for å maksimere fordelene for alle, er å innse at den beste avgjørelsen vil være mest fordelaktig deg, sier Paul Stillman, leder av studien og forsker i psykologi ved Ohio State University.

«Den mest effektive avgjørelsen er den som gir maksimalt resultat for flest – og det er sant uavhengig av om mest går til deg eller til noen andre,»

det sa Stillman, som forlater Ohio State for en lignende stilling på Yale Universitet.

«Noen ganger er det mest fornuftig å virke litt egoistisk hvis det kan maksimere de totale fordelene.»

Han gir et enkelt eksempel om er at det kan være mer effektivt for en programvareingeniør å bruke tid på å utvikle ny produktivitetsprogramvare i stedet for å fikse en venns datamaskin. Ja, ingeniøren kan virke egoistisk ved å tjene penger og etterlate sin venn med en ødelagt datamaskin, men hans valg skaper mer samlet verdi for seg selv og de fremtidige brukerne av sin programvare.

Artikkelen fortsetter under.

Hvordan hjernen spiller en rolle ved inflammatoriske ti …

I studien fant Stillman og hans kollegaer at folk hadde en tendens til å gjøre den mest effektive beslutningen – den som resulterte i den beste samlede verdien for gruppen – da de så på det store bildet, eller «så skogen for bare trær».

Dette «store bildet» perspektivet innebærer å skape psykologisk avstand fra avgjørelsen. Avstanden kan være tid – for eksempel når du planlegger en hendelse i et år fra nå. Eller det kan være fjernt fordi det involverer folk som er langt unna, eller fordi du vurderer en hypotetisk snarere enn ekte situasjon, sa Stillman.

Videre sa han;

«Konstruksjon på høyt nivå gir deg mulighet til å gå tilbake og se konsekvensene av avgjørelsen din og å se tydeligere den beste måten å tildele ressurser på,» 

Studien vises i juli 2018 utgaven av tidsskriftet Organisatorisk adferd og menneskelige beslutningsprosesser.

Artikkelen fortsetter under.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Resultatene av studien viste at deltakerne som hadde blitt bedt om å tenke et stort bilde (høykonstruksjon) var mer sannsynlige enn andre for å ta beslutninger som ville maksimere totalverdien – enten de var de som hadde mest nytte selv eller om det var andre som gjorde det.

Flere andre eksperimenter bekreftet disse funnene ved hjelp av forskjellige scenarier.

Samlet sier Stillman, at resultatene viser en måte å minimere ineffektive og dårlige valg når man tar beslutninger og maksimerer nettovinst for alle.

«Når du oppretter en psykologisk avstand fra din beslutning, har du en tendens til å se ting mer i tråd med langsiktige mål, og du kan se bortenfor de umiddelbare hensynene,».

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? DELTA PÅ ET UFORPLIKTENDE INNTAKSMØTE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt herArtikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.