Hvordan gode bakterier beskytter mot infeksjoner og inflammasjoner

Ny forskning viser hvordan mikrobene kan beskytte oss mot infeksjoner og hindre immunforsvaret fra å angripe eget vev.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Ny forskning avslører en cellemekanisme hvor gode bakterier kan bidra til at tarmen holder seg frisk. Studien publisert i tidsskriftet Immunity, viser at gode bakterier samhandler med både epitelcellene som dekker tarmene og cellene i immunsystemet for å balansere immunresponsen og beskytte tarmene mot uønsket betennelse. Studien antyder at manipulering av mikrobiota for å begrense intestinale immunresponser har potensielle terapeutiske muligheter for tilstander som inflammatorisk tarmsykdom.

“En betydelig mengde studier indikerer for tiden at mikrobiota former immunsystemet og hjelper det med å gjøre jobben sin,”

det sier forsker Dr. Gretchen Diehl, assisterende professor i molekylær virologi og mikrobiologi og direktør for Inflammasjons-senteret og medlem av Dan L Duncan Comprehensive Cancer Center ved Baylor College of Medicine.

Epitelceller

Epitelcellene er et cellelag, 0,03 cm tynt, som dekker hele tarmen vår. Det kalles gjerne tarmbarrieren og tarm-slimhinnen. Det er både en barriere for å hindre ufordøyde matartikler og mikrober fra å trenge inn i det underliggende vevet. Samtidig er det en viktig del av immunforsvaret. Hvis ufordøyde matmolekyler, andre partikler og mikrober av ulike årsaker kan trenge gjennom dette celle-laget oppstår det som kalles “lekk-tarm”.
Artikkelen fortsetter under.
Her kan du lese hvordan lekk tarm kan føre til autoimmune tilstander.

SAMMENHENGEN MELLOM LEKK TARM, INFLAMMASJONER OG AUTOIMMUNITET

“Sykdomsfremkallende mikrober fremkaller en sterk inflammatorisk immunrespons som er rettet mot å eliminere mikrober. Men en inflammatorisk immunrespons, spesielt i tarmene, kan også være skadelig for det friske vevet. I denne studien brukte vi mikrobiota, tarmmikrober, i modulering av immunresponsen på en måte som reduserer betennelse og begrenser skadene for tarmene. “

For en effektiv immunrespons, sender en type immunceller ordre til andre immunceller, kalt T-celler, for å sette i gang en passende inflammatorisk respons for å bekjempe mikrobielle inntrengere. De styrer også anti-inflammatoriske T-celler, også kjent som regulatoriske T-celler, for å begrense inflammatoriske immunresponser mot for eksempel maten vi spiser og for å slå av inflammatoriske immunresponser.Mikrobiota hjelper til med å dempe den inflammatoriske responsen ved å instruere immunceller til å sende ut cytokinet IL-10, et viktig antiinflammatorisk molekyl. IL-10 demper inflammatoriske T-celle responser og fremmer regulatoriske T-celle responser som holder balansen.
Artikkelen fortsetter under.
Hele det medisinske teamet ved Funksjonellmedisinsk Institutt var nylig på konferanser i USA for oppdateres av mange av de fremste forskerene innenfor Autoimmune Sykdommer. Vi fikk blant annet høre av Harvard forskere at man nå har så mye kunnskap om disse tilstandene at man vet at man ikke er dømt til å få autoimmun sykdom og at de nå potensielt kan helbredes. Du kan lese om dette her. 
“Resultatet er en balansert tilstand som fortsatt kan bekjempe en infeksjon som Salmonella, men det er regulert for å hindre skade på det sunne tarmvevet,” sa Diehl.”Vi ønsket å forstå hvordan mikrobiota kunne forårsake slike responser.”

Mikrobiota-epitelforbindelsen

Forskerne gjorde forsøk ved å se på dyretarmer hvor de hadde fjernet mikrobiotaen og hvor de senere tilførte mikrobene.
Artikkelen fortsetter under.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

 
Diehl sier

“Det er noe kontraintuituvt fordi mikrober som kan feste seg til tarmepitelet betraktes som patogener som potensielt kan forårsake sykdom. Men vi fant ut at ved å tilføre bakterier til epitelet ikke forårsaket sykdom, tværtimot var det nødvendig for å fremme en balansert regulering av T-celle responsene og bidro til å beskytte tarmene. “

Forskerne indikerer at mikrober potensielt kan fremme et velbalansert tarmmiljø og dempe inflammasjoner.Diehl avslutter;

“En sunn mikrobiota er nødvendig for å skape et balansert immunforsvar for ikke bare å beskytte oss mot smitte – men også for å begrense potensielle vevskader når immunforsvaret forsøker å eliminere patogener,” .

Les artikkelen i Immunity her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt herArtikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.