inner-banner

Hvordan vitamin B3, Niacin, bekjemper høyt kolesterol og reduserer risiko for hjertesykdom

Leger brukte vitamin B3, niacin, helt frem til 1980-tallet for å behandle hjertesykdom. Nå har ny forskning aktualisert bruken.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Åreforkalkning (aterosklerose) er en avleiring av fett, kolesterol og kalk på innsiden av arteriene som gjør arteriene trangere. Arteriene er de blodårene som frakter blodet fra hjertet til resten av kroppen. Hvis det blir helt tett for eksempel med årer til hjertemuskelen – kan man få et hjerteinfarkt.

“Vi har lenge kjent til at aterosklerose er en kronisk betennelse som kan resultere i arrdannelse av arterier og vevskader,”

dette sier Moshe Arditi, MD, direktør for Infectious and Immunological Disorders Translational Research Center ved Cedars-Sinai.
Artikkelen fortsetter under.
Funksjonellmedisinsk Institutt møtte nylig Steven Gundry, en av verdens mest anerkjente hjertekirurger og professorer innenfor hjertehelse. Gundry har gjort en rekke oppfinnelser som fortsatt brukes ved operasjonssaler i hele verden og var kjent som en kirurg som tok mange av de aller vanskeligste og mest utfordrende operasjonene. Han var professor og leder for hjertekirgurgidivisjonen ved Loma Linda University Health i en årrekke. Han ble selv syk og begynte å behandle seg selv og alle pasientene han jobbet med, med blant annet kosthold. Og han så svært gode resultater. Og videre begynte han å forske på planters effekt på menneskekroppen. Les om vårt møte med Gundry og hans spennende forskning her. 
https://funksjonellmedisin.no/ledende-forskere-med-oppsiktsvekkende-ny-kunnskap-om-autoimmune-tilstander/
I en ny studie publisert i Cell Metabolism beskriver forskere hvordan arteriell betennelse utvikler seg til aterosklerose-forekomster av kolesterol, fett og andre stoffer som skaper plakk, tette arterier og fremmer hjerteinfarkt og slag. Resultatene kan føre til forbedret behandling for aterosklerose, en ledende dødsårsak over hele verden.
Studien fokuserte på interleukin-1 beta, en type protein som skilles ut av immun-celler som svar på infeksjon og skade, inkludert vevskader forårsaket av aterosklerose. Mens interleukin-1 beta støtter immunsystemet mot disse truslene, kan det også forårsake kronisk betennelse. Teamet oppdaget at flere skadelige prosesser relatert til interleukin-1 beta kan føre til opphopning av kolesterol i arteriene.
Interleukin-1 beta undertrykker en kjemisk reseptor som gjør at niacin eller vitamin B3 kan brukes i kroppen. Dette er skadelig fordi niacin virker ved å fjerne kolesterol fra celler i arterieveggene. Når niacin er blokkert, kan kolesterol samles i veggene.
Undertrykk av niacinreseptoren har også en annen negativ effekt: at mer kolesterol blir værende igjen. Det skyldes at niacinreseptoren, i tillegg til å aktivere niacin, også øker disse reseptorene som en del av sin normale funksjon.
Artikkelen beskriver et veldig spennende aspekt ved disse funnene er at de aktualiserer niacinbehandling for aterosklerose og hjertesykdom.
Artikkelen fortsetter under
Ny forskning viser at Niacin også kan være virkningsfullt mot soppinfeksjoner.
https://funksjonellmedisin.no/vitamin-b3-niacin-som-en-ny-mulig-behandling-av-soppinfeksjoner/
Den nylig utgitte studien antyder at kombinasjon av niacin med en interleukin-1 beta-hemmere kan forbedre niacinbehandling ved å gjøre niacin mer tilgjengelig for kroppen. Ler mer om studien her.
I en annen studie publisert i Cell Metabolism, kommer forskere ved University of Michigan Life Sciences Institute med kunnskap om hvordan niacin virker ved å senke blod-triglyserider og finner at dette stoffet påvirker lipid metabolisme utover sin virkning i fettvev.
Ved å koble den kjente terapeutiske effekten av niacin med en ny molekylær bane som reagerer på niacin, kan de nå undersøke hvordan man kan kontrollere lipidnivåene i kroppen. Blodlipider består av kolesterol og triglyserider som sirkulerer i kroppen som lipoproteiner.
Niacin, også kjent som vitamin B3, er effektivt ved å senke blod-triglyserider og heve HDL, eller godt kolesterol. Det antas at niacin gjør dette gjennom å undertrykke utgivelsen av fettsyrer av fettvev. Fettsyrer er essensielle for syntesen av triglyserider i leveren. Å senke nivået av fettsyrer fører til mindre triglyserider som slippes ut i blodet.
Artikkelen fortsetter under.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Jiandie Lin, forskningsassistent og assisterende professor i celle- og utviklingsbiologi, og kollegaene fant at niacin virker gjennom å undertrykke en vei i leveren som involverer et protein som kalles PGC-1beta, og målmolekylet, som kalles apoC3. apoC3 er et protein i menneskekroppen som styrer hvor raskt triglyserider forbrukes av vev og nedbrytes i blodet. Et høyt nivå av apoC3 resulterer i et høyt lipidnivå siden apoC3 blokkerer prosessen med triglyseridhydrolyse, mens mindre apoC3 gir raskere fjerning av lipider i kroppen og et lavere overordnet nivå.
Studien gir ikke bare ny informasjon om hvordan niacin fungerer, men kan også føre til bedre behandling av høyt blod-lipidnivåer. Les mer om dette her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt herArtikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.