fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Overveldende mengde ny forskning viser hvordan sopp kan bidra til sykdom

Vi ser på en rekke nye studier som viser hvordan sopp kan skape alvorlige systemiske inflammasjoner, psykiske tilstander og autoimmun sykdom.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Både bakterier og sopp er mikroorganismer –  livsformer som bare kan ses med et mikroskop. Sopp er en organisme hvis celler inneholder en kjerne; de er nærmere mennesker enn bakterier, som er prokaryoter: encellede former for liv uten kjerne. Samlet sett er soppsamfunnet i menneskekroppen kjent som mycobiomet, mens bakteriene kalles bakteriomet.
Det har vært en voldsom fokus på forskning på bakteriene de siste tiårene mens man i stor grad har oversett en nøkkelfaktor – nemlig sopp. En rekke nye studier fokuserer nå på soppsamfunnet i fordøyelses-systemet, kjent som mycobiomet. I denne artikkelen ser vi på flere av disse studiene som har blitt bredt publisert.
Artikkelen fortsetter under

Nytt amerikansk toppsykehus satser på Funksjonell medisin

Et internasjonalt forskningsmiljø har for første gang identifisert sopp som en nøkkelfaktor i utviklingen av inflammatorisk tarmsykdom og Crohns sykdom.

En studie ledet av Western Reserve University School of Medicine har for første gang identifisert sopp som en sentral faktor i utviklingen av Crohns sykdom.
Forskerne fant sterke soppbakterielle interaksjoner hos de med Crohns sykdom: to bakterier (Escherichia coli og Serratia marcescens) og en sopp (Candida tropicalis). Tilstedeværelsen av alle tre i de syke familiemedlemmene var betydelig høyere i forhold til deres friske slektninger, noe som tyder på at bakteriene og soppene samhandler i tarmene. Dessuten fant de at de tre arbeidet sammen  for å produsere en biofilm – et tynt, slimete lag av mikroorganismer som finnes i kroppen og som blant annet er i tarmen – som kan gi betennelse som resulterer i symptomene på Crohns sykdom.
I tillegg fant forskerne at tilstedeværelsen av gunstige bakterier var signifikant lavere hos Crohns pasienter, og bekreftet dermed tidligere forskningsresultater som viser at den såkalte diversiteten eller mangfoldet av gode bakterier er dårligere hos de med inflammatorisk tarm.
Forskerne uttalte;

«Blant hundrevis av bakterielle og sopparter som lever i tarmene, forteller det at de tre vi identifiserte var så høyt korrelerte hos Crohns pasienter.
Videre fant vi sterke likheter i det som kan kalles tarmprofiler av de Crohns berørte familiene, som var påfallende forskjellig fra de Crohns-frie familiene. 

Artikkelen fortsetter under.
Funksjonellmedisinsk Institutt møtte nylig Steven Gundry, en av verdens mest anerkjente hjertekirurger og professorer innenfor hjertehelse. 

Internasjonal studie ledet av University of Pittsburgh School of Medicine, viser hva som skjer i kroppen når en ufarlig sopp blir en sykdomsfremkallende infeksjon.

Et internasjonalt team, ledet av forskere ved University of Pittsburgh School of Medicine, har identifisert mekanismen hvor immunsystemet oppdager at soppen Candida albicans har invadert kroppen. Den skyldige er et sopptoksin produsert av soppen kalt Candidalysin, som lager hull i cellene og blir oppdaget av immunsystemet, som deretter aktiveres kraftig.
De nye funnene, som ble publisert i Science Immunology, gir bedre forståelse av soppinfeksjoner både i munnen og i det øvrige fordøyelsessystemet.
Munnen er hjemmet til et stort antall mikrober som stort sett er harmløse. Imidlertid kan undertrykkelse av immunforsvaret føre til alvorlige og smertefulle orale infeksjoner fra disse organismene, forklarer Sarah Gaffen, Ph.D.
Et slikt eksempel er soppen Candida albicans. Den encellede organismen er vanligvis harmløs. Men når immunsystemet er kompromittert, går Candida inn i en invasiv form, karakterisert ved lange filamenter kalt hyphae, som forårsaker en gjennomgripende infeksjon hvor de trenger inn i vevet under epitelcellelaget.
I illustrasjonen kan du se hvordan soppen (lilla) er helt harmløs når den oppholder seg i tarmlumen. Men at den skaper trøbbel i immunforsvaret når den begynner å vokse gjennom slimhinnen, det beskyttende laget med epitelceller, med sine flageller.

Orale epitelceller (OECs), som er en del av slimhinnen som ligger på innsiden av munnen, er de første cellene i kroppen som møter Candida. De ignorerer soppen til den går i hyphae-form og trenger inn i vevet (karakteristisk hvor den utvikler trålignende filamenter), hvorpå OEC stimulerer helper T-celler til å produsere IL-17.
Når epitelcellelaget i tarmen blir brutt så kan det oppstå en såkalt «lekk tarm». Du kan her lese om lekk tarm og sammenhengen med betennelser, inflammasjoner og autoimmunitet. Artikkelen fortsetter under.

«For å bruke en Game of Thrones-analogi: Epitelcellene danner en beskyttende «vegg» som holder Candida-intrengerne i sjakk. T-cellene patruljerer «veggen», som bruker IL-17 som deres våpen for å beskytte riket,»

Det sa studiens første-forfatter, Akash Verma, Ph.D.

«Vår forskning gir viktige ledetråder for å forstå immunforsvaret i barriereområder i kroppen.»  

avsluttet Gaffen. Les hele studien her.

Artikkel i Nature viser hvordan soppen går inn i en ny form og trenger inn i epitelceller og til slutt kan drepe dem.

For mange sopp-patogener begynner patogenesen ved å tilpasse seg fra en helt ufarlig tilstand til en form for parasittisk livsstil i verten. Artikkelen i Nature viser hvordan soppen går inn i denne nye tilstanden og kan utskille et giftstoff som kan føre til celledød og kraftige inflammasjoner.
Candida albicans er en sopp man finner i våre slimhinneoverflater som kan gå over til et invasivt sopppatogen. Som mange opportunistiske sopp er en nøkkelvirulensfaktor for C. albicans evnen til å gjennomgå en reversibel morfologisk bryter fra en unicellular (gjær) til en filamentøs (hyphal eller pseudohyphal) vekstform. Denne bryteren, som resulterer i endringer i både celleform og cellefysiologi, antas å tillate sopppatogener å tilpasse seg forskjellige miljøforhold og kan ha patogenitetsegenskaper.
Når soppen går inn i  hyphal tilstand vil den få nok trykk til å trenge gjennom og gjennombryte makrofagcelleveggene. Og kan også binde seg til epitelceller.
Artikkelen viser også til at en sopp i hyphae-tilstand kan utskille giftstoffet Candidalysin. Candidalysin forårsaker lesjoner og skader i epitelmembranen – og i sluttenden mulig programmert celledød. Det forskes derfor nå videre på hvordan Candidalysin spiller en rolle i utløsningen av disse celledødsmekanismene, og muligens andre uutforskede mekanismer. Figuren under hentet fra Nature viser prosessen.

(a) C. albicans sopp-celle får kontakt med vertsepitelet, som danner «rør» (forløperne til hyphae). (b) Rørene / hyphae begynner invasjonsprosessen. (c) Invasjon av vertsepitelceller via hyphal forlengelse, etterfulgt av tidlig toksin-sekresjon i invasjonslommen. Immun-signaleringshendelser utløses og immune cytokiner produseres. Hyphalptese induserer pyroptose (en kraftig inflammatorisk programmert celledød), selv om det er usikkert om dette er indirekte eller direkte formidlet av Candidalysin. (d) Membranskader med mer. Immunaktivering fortsetter sammen med frigjøring av et skadelig cytokin, IL-1a, som følges av celledød; Det gjenstår imidlertid spørsmål om hvorvidt Candidalysin-frigjøring medierer alternative mekanismer for celledød som nekroptose.

I en ny studie om psykiske lidelser fant Johns Hopkins-forskerne en sammenheng mellom Candida-soppinfeksjoner og schizofreni, bipolar lidelse og hukommelsesproblemer.

I studien som ble publisert i en Nature publikasjon fant de at kvinner med schizofreni eller bipolar lidelse som testet positivt for Candida, scorer dårligere på en standardminnetest enn kvinner med schizofreni eller bipolar lidelse som ikke hadde noen infeksjon.
Forskerne sier at funnene deres ikke kan underbygge en direkte årsak-virkning sammenheng, men at dette gir viktig kunnskap om hvilken rolle livsstil, immunsystem-utfordringer og mage-hjerneforbindelser som bidrar til risikoen for psykiatriske lidelser og hukommelsesproblemer.
Artikkelen fortsetter under

Vi inspireres av det som kan bli fremtidens primær-helstejeneste i USA


Emily Severance, Ph.D., assisterende professor ved Johns Hopkins University School of Medisin sier

«De fleste Candida-infeksjoner kan behandles i sine tidlige stadier, og klinikere bør gjøre et poeng av å se opp for disse infeksjonene hos pasienter med psykiske lidelser. Hun legger til at Candida-infeksjoner også kan forebygges med redusert sukkerinntak og andre kosttilskudd og unødvendig antibiotikabruk.»

Hun og hennes team fokuserer på en mulig sammenheng mellom Candida-følsomhet og psykiske lidelser i kjølvannet av nye funn som tyder på at schizofreni kan være relatert til problemer med immunsystemet, og fordi noen mennesker med svekket immunforsvar er mer utsatt for soppinfeksjoner. Og motsatt.

«Fordi Candida er en naturlig komponent i mikrobiomet i menneskekroppen, kan overvekst og en infeksjon i fordøyelseskanalen forstyrre mage-hjerneaksen. Denne forstyrrelsen sammen med et unormalt fungerende immunsystem kan kollektivt forstyrre de hjerneprosessene som er viktig for minnet og hukommelse.» 

Forskerne undersøker nå om patogener, for eksempel bakterier, sopp eller virus, kan bidra eller utløse bestemte psykiske lidelser.  Selv om disse sykdommene har en genetisk komponent, er det nå bevist at de også kan utløses av miljøfaktorer og stress. Les mer om dette her.
Artikkelen fortsetter under.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Sopp og bakterier spiller en nøkkelrolle i utvikling av tarmsykdommer.

«Kan ha enorme implikasjoner for utvikling av potensielt livsforandrende behandlinger for de som lider av kroniske fordøyelsessykdommer,»

Det konkluderer studiens forskningsleder.
En studie publisert i Digestive and Liver Disease gjort ved det anerkjente Cleveland Clinic ser på disse funnene og gir innsikt i potensielle nye terapeutiske tilnærminger ved bruk av soppdrepende midler og probiotika ved behandling av inflammatoriske tarmsykdommer (IBD) som Crohns sykdom og Ulcerøs Kolitt.
Studien arbeidet med en rekke familier som hadde medlemmer med tarmsykdom samt friske slektninger. De definerte deretter de mikrobielle interaksjonene som førte til mikrobiell ubalanse hos familiemedlemmer som lider av tilstandene.
Selv om forholdet mellom bakterier og sopp har blitt anerkjent ikke bare i tarmen vår, men i kroppen generelt, viste denne studien for første gang at bakterier og sopp faktisk samarbeider for å forverre de inflammatoriske symptomene, blant annet ved at de sammen danner en beskyttende biofilm.
Disse resultatene gir innsikt i rollene til bakterier og sopp i inflammatoriske tarmsykdommer og kan føre til utvikling av nye behandlingsmetoder og diagnostiske tester for inflammatoriske tarmsykdommer og andre fordøyelsesproblemer.
Artikkelen fortsetter under

Forskerne foreslår at mulige behandlinger kan inkludere bruk av antifungale midler og til og med probiotika (gunstige bakterier) som er utviklet for å balansere både bakterier og sopp, mens de bryter ned biofilmer. Antifungaler vil kontrollere overoppvekst av sopp, mens probiotika kan bidra til å gjenopprette og opprettholde balansen i mikrobiotaen, bemerket forfatterne.

«Vårt banebrytende funn om at bakterier og sopp begge spiller en kritisk rolle i helse og sykdom, har enorme implikasjoner, ikke bare for å forstå sykdomsprosessen, men også for utvikling av potensielt livsforandrende behandlinger for de som lider av kroniske fordøyelsessykdommer,»

konkluderte forskerne. Les mer her

Ytterligere forskning viser sammenhengen mellom sopp og inflammatorisk tarm.

Forskere ved Department of Molecular Biology and Microbiology, Tufts University viser det tette forholdet mellom sopp og inflammatoriske tarmsykdommer som Chrons og Ulcerøs Kolitt.
Forskerne hevder at Candida-kolonisering øker betennelsesnivået ved inflammatoriske tilstander og at betennelsen igjen fremmer kolonisering av mer sopp. Disse effektene kan skape en «ond syklus» hvor lav-nivå betennelse fremmer sopp-kolonisering og sopp kolonisering fremmer ytterligere betennelse.
Både inflammatorisk tarmsykdom og gastrointestinal Candida-kolonisering er assosiert med forhøyede nivåer av det proinflammatoriske cytokin IL-17. Derfor kan økningen av IL-17-nivåer ligge til grunn for Candida-kolonisering som øker betennelsen. Fordi Candida er en effektiv kolonisator, påvirker dette potensielt svært mange mennesker.
Effektene av antifungal behandling på Ulcerøs Kolitt-pasienter hevder at reduksjon i soppkolonisering kan være gunstig. Interessant er det også at administrering av den probiotiske bakterien Lactobacillus acidophilus reduserte symptomer på Ulcerøs Kolitt og reduserte sårstørrelse. Disse funnene antyder at modulering av bakteriell mikrobiota ved å motvirke Candida-kolonisering kan gi gunstige effekter for pasientene. Les hele studien her.
Artikkelen fortsetter under.

Harvard professor Fasano: Autoimmune sykdommer kan helbredes

Hvordan sopp fortrenger de «de gode» bakteriene.

Internasjonalt team med forskere ledet av Sorbonne Universitet i Paris gir ytterligere funn om sammenhengen mellom sopp, bakterier og inflammatoriske tarmsykdommer.
Den viktige studien ble publisert i onlineutgaven av Gut. Forskerne visste før studien at den bakterielle intestinale mikrobiotaen spiller en stor rolle i human fysiologi og inflammatoriske tarmsykdommer som Chrons og Ulcerøs Kolitt. Målet med studien var å karakterisere fekal soppmikrobiota hos pasienter med disse tilstandene.
De identifiserte også sykdomspesifikke endringer i mangfold av tarmflora, noe som indikerer at et Crohns sykdomspesifikt tarmmiljø kan favorisere sopp på bekostning av «gode» bakterier. Hos de friske var bakterier og soppmikrobiotika i balanse, men et dramatisk ubalanse hos pasientene med inflammatoriske tarmsykdommer, noe som tyder på sykdomspesifikke endringer.
Forskerne konkluderer med at pasienter med inflammatoriske tarmsykdommer i studien har en svært ubalansert tarmflora med både mindre mangfold og antall av gode bakterier og kraftig økning av soppen Candida albicans. Les hele studien her.
Artikkelen fortsetter under.

Er fisken i ferd med å bli giftig?

En tverrfaglig studie viser at en potensielt dødelig sopp ødelegger immuncellen som vanligvis vil drepe den ved å stjele kilden til næringsstoffer.

Studien, ledet av professor Ana Traven i Monash Universitys institutt for biokjemi og molekylærbiologi, og utgitt i  Cell Metabolism.
Sukkeret glukose er viktig for makrofager, en type immuncelle, for å kunne iverksette et effektivt angrep på sykdomsfremkallende mikrober. Når de oppfatter en infeksjon, gjennomgår makrofager et metabolsk skift som øker glukoseforbruket, og de blir deretter avhengig av det. Soppen konkurrerer med makrofager om glukosen, men soppen forbruker glukosen raskt og forårsaker at makrofagerne dør.

«Soppen gjør immuncellens behov for å konsumere glukose til deres egen fiende, ved at den metabolske forandringen i immuncellen blir en akilleshel,»

dette sier professor Traven. Videre sa hun;

«Vi gjorde mange eksperimenter for å bevise at dette var tilfellet. Nå kan vi se hva som skjer i samhandlingen mellom immunceller og soppen. Det er et svært viktig funn,» 

Å finne alternative behandlingsstrategier er kritisk i møte med økte bekymringer for antimikrobiell resistens, sa professor Traven.
«Selv om vi har en tendens til å undervurdere betydningen av soppinfeksjoner, er det anslag at dødsfall fra soppinfeksjoner er sammenlignbare med dødsfall fra tuberkulose og malaria, som er velkjente globale utfordringer,» sa hun til slutt. Les hele studien her.
Artikkelen fortsetter under
Les vår artikkel om mulige årsaker og mulig behandling av Candida soppinfeksjon.

Candida


Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? DELTA PÅ ET UFORPLIKTENDE INNTAKSMØTE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt herArtikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.