Hvordan noen grønnsaker potensielt kan forhindre tarmbetennelse og tykktarmskreft.

Kjemikalier i grønnsaker som kål og brokkoli kan bidra til å opprettholde en sunn tarm og forhindre tykktarmskreft, viser en ny studie fra Francis Crick Institute.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Studien, publisert i Immunity, viser at mus som er matet på en diett rik på indol-3-karbinol (I3C), som produseres når vi fordøyer grønnsaker fra Brassica-slekten, var beskyttet mot tarmbetennelse og tykktarmskreft.
Mens de helsemessige fordelene ved å spise grønnsaker er veletablerte, forblir mange av mekanismene bak dem ukjente. Denne studien gir de første konkrete funnene på hvordan I3C i kostholdet kan forebygge tarmbetennelse og kreft ved å aktivere et protein kalt aryl karbon reseptoren (AhR).
Artikkelen fortsetter under.

Ny forskning på probiotika i forebygging og behandling av tarmkreft


AhR fungerer som en miljøsensor, som sender signaler til immunceller og epitelceller i tarmslimhinnen for å beskytte oss mot inflammatoriske responser på trillioner av bakterier som lever i tarmene.

«Vi studerte genetisk modifiserte mus som ikke kan produsere eller aktivere AhR i tarmen, og fant ut at de lett utviklet tarmbetennelse som utviklet seg til tykktarmskreft,»

Dette sier Dr. Amina Metidji fra Francis Crick Institute.

«Men da vi matet dem med en diett beriket med I3C, utviklet de ikke betennelse eller kreft. Også interessant er det at da mus som allerede hadde utviklet kreft ble endret til en I3C-beriket diett, endte de opp med betydelig færre svulster som også var mer godartet.»

Forskerne fant også i andre forsøk at AhR er viktig for å reparere skadede epitelceller. Uten AhR vil ikke stamceller i tarmen skille ut spesialiserte epitelceller som absorberer næringsstoffer og genererer et beskyttende slimlag. I stedet deler de seg ukontrollert som i siste instans kan føre til kolonkreft.

«Å se den dype effekten av kostholdet på tarmbetennelse og kolonkreft var veldig slående,»

Det sier seniorforsker Dr. Gitta Stockinger, gruppeleder ved Francis Crick Institute. «Vi tenker ofte på kolonkreft som en sykdom fremmet av et vestlig kosthold som er rik på fett og fattig på vegetabilsk innhold, og resultatene tyder på en forståelse for mekanisme bak denne observasjonen.
Forskerne sier mange grønnsaker produserer kjemikalier som holder AhR stimulert i tarmene. Vi fant at AhR- fremmende kjemikalier i kostholdet kan korrigere defekter forårsaket av utilstrekkelig AhR-stimulering. Dette kan gjenopprette epitelcelleutskillelse, og gir motstandskraft mot tarminfeksjoner og kan forebygge tykktarmskreft. Forskerne sier;

«Disse funnene gir god grunn til optimisme. Mens vi ikke kan endre de genetiske faktorene som øker risikoen for kreft, kan vi redusere disse risikoene ved å endre til et tilpasset kosthold med mange grønnsaker.»

Forskerne gjorde i tillegg interessante funn som kaster nytt lys på de genetiske faktorene;

«Våre funn antyder at selv uten genetiske risikofaktorer kan en diett uten vegetabilsk materiale føre til kolonkreft.»

For å følge opp sine overraskende funn håper teamet nå å gjøre ytterligere eksperimenter og til slutt menneskelige forsøk. Gitta forklarer;

«En rekke epidemiologiske studier antydet at grønnsaker kan være beskyttende mot kreft. Det er imidlertid svært lite litteratur om hvilke grønnsaker som er mest fordelaktige eller hvorfor. Nå som vi har demonstrert det mekanistiske grunnlaget for dette hos mus, skal vi undersøke disse effektene i humane celler og mennesker. I mellomtiden er det absolutt ingen skade i å spise mer grønnsaker! «

Artikkelen fortsetter under.
Les mer om hvordan du kan komme i gang med oppfølging hos Funksjonellmedisinsk Institutt.

 
Professor Tim Key, Cancer Research UK er ekspert på kosthold og kreft, sier:

«Denne studien antyder at det ikke bare er fiber i grønnsaker som brokkoli og kål som hjelper med å redusere risikoen for tarmkreft, men også molekyler som finnes i disse grønnsakene. Dette gir ytterligere bevis for at et sunt kosthold, rikt på grønnsaker, er viktig. Videre studier vil bidra til å finne ut om molekylene i disse grønnsakene har samme effekt hos mennesker, men i mellomtiden er det allerede mange gode grunner til å spise mer grønnsaker «

Les hele studien her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.