Jordbær kan bidra til å redusere skadelig betennelse i tykktarmen

Forskere viser at å spise litt jordbær hver dag kan redusere tarmbetennelse og fremme tarmhelsen.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.

Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) er et sett av smertefulle tilstander som kan forårsake alvorlig diaré, slitenhet og tretthet med mere. Behandlinger kan inkludere medisiner og kirurgi. Men nå rapporterer forskere i stadig økende grad at kostholdsintervensjoner kan redusere tarmbetennelse og forbedre tarmhelsen. I dette tilfellet har forskerne sett på de potensielle effektene jordbær kan ha for tarmmikrobene.

Forskerne har presentert sine resultater ved American Chemical Society (ACS). Hvor de sier;

«En stillesittende livsstil og kostvaner hos mange mennesker med mye sukker, høy-animalskfett og lite fiber – kan fremme tarmbetennelse og øke risikoen for IBD,»

Det sier Hang Xiao, Ph.D. , som ledet studien.

Artikkelen fortsetter under.

Moderat mengde karbohydrater fra plantekilder kan være optimalt for helse og levetid

IBD inkluderer både Crohns sykdom, som kan infisere enhver del av mage-tarmkanalen og ulcerøs kolitt, som er preget av betennelse i tykktarmen og endetarmen. Personer med IBD har også en høyere risiko for kolorektal kreft.

Kosthold med mye frukt og grønnsaker har vært forbundet med redusert risiko for IBD. I denne studien fokuserte Xiao og hans team ved University of Massachusetts Amherst på jordbær, spesielt siden det er så mange som spiser det. Ifølge forskerne har tidligere studier kun sett på ekstrakter fra jordbær og ikke konsumering av hele bærene. De sa;

«Men når du bare tester de rensede forbindelsene og ekstraktene, mangler du mange andre viktige komponenter i bærene, som kostfiber, samt fenolforbindelser bundet til fibrene «.

De legger til at det også er fornuftig å studere effekten av hele bær fordi folk for det meste forbruker hele frukter i stedet for deres ekstrakter.

Xiao sier at de prøvde å mate musene i undersøkelsen med doser jordbær som ville være i tråd med hva et menneske kunne rimelig spise.

Forskerne fant at kostholdet av hele jordbær i en dose tilsvarende så lite som tre fjerdedeler av en kopp jordbær per dag hos mennesker signifikant undertrykte symptomer som kroppsvekt og blodig diaré hos mus med IBD. Jordbærbehandlingen reduserte også inflammatoriske responser i musens tarmvev.

Artikkelen fortsetter under.

Les mer om hvordan du kan komme i gang med oppfølging hos Funksjonellmedisinsk Institutt.

Men redusert betennelse var ikke jordbærets eneste fordeler. Tarm-betennelse påvirker sammensetningen av mikrobiota i tarmen negativt. Med IBD øker mengden av skadelige bakterier, mens nivået av gunstige bakterier reduseres i tykktarmen. Etter kostholdsbehandling med hele jordbær, observerte forskerne en reversering av den usunne mikrobiota-sammensetningen hos IBD-musene. Xiaas team fikk også eksperimentelle data som indikerte at jordbær kunne påvirke unormale metabolske veier i IBD-musene, som igjen kunne føre til redusert tarmbetennelse.

Teamet vil nå prøve å validere sine funn i IBD-pasienter.

Les hele studien her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.