fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Moderat mengde karbohydrater fra plantekilder kan være optimalt for helse og levetid

Lavkarbo-dietter som erstatter karbohydrater med proteiner og fett fra plantekilder var forbundet med lavere risiko for dødelighet sammenlignet med de som erstatter karbohydrater med proteiner og fett fra dyrekilder.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Å spise en moderat mengde karbohydrater synes å være optimalt for helse og lang levetid, viser omfattende ny forskning publisert i The Lancet Public Health journal.
Observasjonsstudien av mer enn 15 400 personer i USA fant at dietter med både lav (<40% energi) og høy (> 70% energi) med karbohydrater var knyttet til en økning i dødelighet, mens moderat forbruk av karbohydrater (50-55% energi) hadde den laveste risikoen for dødelighet.
Artikkelen fortsetter under.

De primære funnene, bekreftet tidligere metastudier på mer enn 432 000 mennesker fra over 20 land. Funnene tyder på at ulike lav-karbohydrat dietter ser ut til å ha svært ulik påvirkning på helsa vår – å spise mer animalske proteiner og fettstoffer fra mat som biff , lam, svinekjøtt, kylling og ost i stedet for karbohydrater var forbundet med en større risiko for dødelighet. Alternativt, å spise mer plantebaserte proteiner og fettstoffer fra matvarer som grønnsaker, belgfrukter og nøtter var knyttet til lavere dødelighet.

«Vi må se veldig nøye på hva som er de sunne delene i kostholdet som gir beskyttelse,»

Det sier dr. Sara Seidelmann, forsker på kardiovaskulær medisin ved Brigham og Women’s Hospital, Boston i USA som ledet studien. Videre sier hun;

«Low-carb dietter som erstatter karbohydrater med protein eller fett, får stadig større popularitet som en helse- og vekttapstrategi. Men våre data tyder på at dyrebaserte lavkarbohydrat dietter, som er utbredt i Nord-Amerika og Europa, kan være forbundet med kortere levetid, og bør advares mot. I stedet, hvis man velger å følge en lav-karbodiett, kan det å bytte til plantebaserte fettstoffer og proteiner faktisk fremme sunn aldring på lang sikt. «

Tidligere randomiserte studier har vist lav-karbo dietter er gunstige for kortsiktig vekttap og kan forbedre kardiometabolisk risiko. Den langsiktige effekten av karbohydratbegrensning og dødelighet er imidlertid kontroversiell med forskning som hittil har gitt motstridende resultater. Dessuten har tidligere studier ikke tatt hensyn til kilden eller kvaliteten på proteiner og fett som forbrukes i lav-karbo dietter.
Artikkelen fortsetter under.

Kutting av kalorier kan øke livslengde, viser ny studie

Disse funnene viser en større dybde i noen kontroversielle problemstillinger. For mye og for lite karbohydrat kan potensielt være skadelig, men det som teller aller mest er type fett, protein og karbohydrater,

Det sier Walter Willett, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard Medical School og medforfatter av studien.
Med tanke på funn fra andre studier så spekulerer forskerne i at en vestlige diett som sterkt begrenser karbohydrater samtidig ofte resulterer i lavere inntak av grønnsaker, frukt og korn og fører til økt forbruk av animalske proteiner og fettstoffer, hvorav noen kan bli involvert i proinflamatoriske prosesser, biologisk aldring og oksidativt stress – og kan derfor være en medvirkende faktor til økt risiko for dødelighet.
Forskerne viser også at høy-karbohydrat dietter har en tendens til å være høy på raffinerte karbohydrater som hvit ris, kan også bidra til en kronisk høy glykemisk belastning og verre metabolske resultater.

«Dette arbeidet er den mest omfattende studien av karbohydratinntak som har blitt gjort til dags dato, og hjelper oss med å forstå forholdet mellom de spesifikke komponentene av diett på lang sikt,»

Artikkelen fortsetter under.
Les mer om hvordan du kan komme i gang med oppfølging hos Funksjonellmedisinsk Institutt.

sier Dr. Scott Solomon, The Edward D Frohlich Distinguished Chair ved Brigham og Women’s Hospital og professor i medisin ved Harvard Medical School og seniorforfatter på studien. Videre sier han;

«Selv om en randomisert studie ikke har blitt utført for å sammenligne de langsiktige effektene av ulike typer lavkarbohydrat-dietter, tyder disse dataene på at et skifte mot et mer plantebasert forbruk sannsynligvis vil bidra til å senke mengden sykdom.»

Les hele studien i Lancet her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.