fbpx

Faste-indusert molekyl holder blodårene unge

Ny forskning har funnet at fasting utløser et molekyl som kan forsinke blodårenes aldring.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Resultatene kan bidra til å forebygge aldersrelaterte kroniske sykdommer som kreft, kardiovaskulær sykdom og Alzheimers.
Søket etter evig ungdom har opptatt mennesker siden det antikke Hellas.
I en nylig studie var forskerne i stand til å reversere tegn på aldring, som for eksempel håravfall og rynker hos mus; og, kanskje enda mer imponerende – klarte et annet team av forskere å forynge aldrende menneskelige celler.
Nå legger en ny studie til ytterligere kunnskap om at aldring faktisk kan reverseres. Forskere ledet av Dr. Ming-Hui Zou – direktøren for Senter for molekylær og translasjonsmedisin ved Georgia State University i Atlanta – viste at fasting eller begrensning av kaloriinntaket kan produsere et molekyl som forsinker vaskulær aldring. Funnene ble publisert i tidsskriftet Molecular Cell.
Artikkelen fortsetter under.

Forskere viser at periodisk spising kan gi store helsegevinster


Dr. Zou forklarer motivasjonen for denne studien, og sier,

«Den viktigste delen av aldringen er vaskulær aldring. Når folk blir eldre, er blodkarene som leverer til forskjellige organer mest følsomme og er gjenstand for aldringsskade, så  derfor er å studere vaskulær aldring veldig viktig.»

Nærmere bestemt så forskerne på koblingen mellom kaloribegrensning og vaskulær aldring. Dr. Zou brukte musemodeller av aterosklerose, studerte deres aortas post mortem, og utførte en serie av cellekultur-eksperimenter. De induserte også fasting hos gnagere og utførte lignende tester.
De så, som forventet, at de fastende musene produserte molekylet beta-hydroksybutyrat. Overraskende forhindret dette molekylet imidlertid også vaskulær aldring.
Beta-hydroksybutyrat er et keton – det vil si et molekyl produsert av leveren og brukes som energikilde når glukose ikke er tilgjengelig. Kroppen produserer ketoner under fasting eller sult, på lav-karbo dietter, og etter langvarig trening.
Artikkelen fortsetter under.

Hva forskerne sier om hvordan periodisk fasting kan gi et lengre og sunnere liv


Interessant viste forskningen også at beta-hydroksybutyrat fremmer delingen og multiplikasjonen av cellene som strekker innsiden av blodårene. Cellulær divisjon er en markør for «cellulær ungdom».

«Vi fant at beta-hydroksybutyrat kan forsinke vaskulær aldring. Det gir faktisk en kjemisk forbindelse mellom kalorirestriksjon og fasting og anti-aging effekten.»

sier Dr. Ming-Hui Zou. Videre sier han;

«Denne forbindelsen kan forsinke vaskulær aldring gjennom endotelceller som dekker den innvendige overflaten av blodkar og lymfekar. Det kan forhindre en type cellealdring kalt senescens eller cellulær aldring.»

Studien viste også at forbindelsen utløser en annen kjedereaksjon som holder DNA i disse endotelcellene unge og uskadde.
Nærmere bestemt, når beta-hydroksybutyrat fester seg til et RNA-bindende protein, som øker aktiviteten til en stamcelletransskripsjonsfaktor.
I sin tur øker dette en nøkkelfaktor mot DNA-skadefremkalt senescens, som holder blodårene unge.
Artikkelen fortsetter under.
Les mer om hvordan du kan komme i gang med oppfølging hos Funksjonellmedisinsk Institutt.

Dr. Ming-Hui Zou sier;

«Så, hvis det vaskulære systemet blir yngre, er det mindre sannsynlig å få kardiovaskulær sykdom, Alzheimers sykdom og kreft fordi alle disse sykdommene er aldersrelaterte.»

Les studien i Cell her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.
Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
På lik linje med Cleveland Clinic, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning og personlig oppfølging av helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.
Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.