fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Britiske forskere: Antibiotika er utløser for tarmsykdom – som det er mulig å unngå.

Forskere ved University of Manchester har for første gang vist hvordan antibiotika potensielt kan predisponere tarmen for infeksjoner som utløser tarmsykdom.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Teamet, ledet av dr. Elizabeth Mann, viste også at stoffer som er avledet av kostfiber, forhindrer denne skaden på tarmkanalen, noe som tyder på at et kosthold med mye fiber kan være nyttig når det tas under og etter et antibiotikaforløp.
Resultatene publiseres i Science Translational Medicine. De testet bredspektret antibiotika på mus for å vurdere innvirkningen på tarmens mikrobiota, samfunnet av mikrober som lever i mage-tarmkanalen.
Etter en uke med antibiotika, startet en skadelig immunreaksjon som varer minst 2 måneder, tilsvarende mange år hos mennesker, sier forskerne.
Immunreaksjonen betydde at signifikant færre gunstige bakterier som produserer «kortkjede fettsyrer», som er gunstige for tarmen, vokste opp igjen.
Kortkjede fettsyrer som er produsert ved gjæring og fermentering av kostfiber, av mikroorganismer som lever i tarmkanalen, kan imidlertid forhindre skadelig immunrespons.

«Epidemiologiske funn forbinder allerede antibiotika gitt til babyer og små barn, når immunforsvaret fortsatt utvikler seg, til inflammatorisk tarmsykdom, astma, psoriasis og andre inflammatoriske sykdommer senere i livet,»

det sier Dr. Mann, ved Lydia Becker Institute of Immunology and Inflammation.
Hun sa videre:

«Hittil har det imidlertid vært vanskelig å fastslå årsak og virkning, spesielt med tidsforsinkelsen mellom å ta antibiotika og sykdomsutviklingen langt senere i livet.

Artikkelen fortsetter under.

Videre sier hun;

«Inflammatorisk tarmsykdommer har flere årsaker, men en av de utløsende faktorene hos mange mennesker har vært infeksjoner som Salmonella eller E coli. Vi viser at etter antibiotikakur er musene mer utsatt for disse typer infeksjoner, og ikke utløser riktig immunrespons for å fjerne infeksjonen.»

Tarmsystemet huser den største populasjonen bakterier i kroppen, hvor trillioner av ufarlige bakterier som er kritiske for å opprettholde et sunt immunsystem, lever.
Men når antibiotika tas oralt, bryter de ned et massivt samfunn av bakterier i tarmene.
Hun la til:
«Ikke alle pasienter som tar antibiotika vil få disse sykdommene, og det er fordi de fleste trenger en genetisk predisposisjon for å få dem.»
Professoren påpeker at det er veldig viktig at pasientene fortsetter med antibiotika, da disse stoffene kan være kritiske for å rydde bort bakterielle infeksjoner som kan vedvare og forårsake alvorlige helseproblemer hvis de blir ubehandlet.
Men hun sier videre:

«det vi sier er at antibiotika bare må foreskrives når det er absolutt nødvendig for bakterielle infeksjoner. Antibiotika, for eksempel, er ubrukelig mot virusinfeksjoner som de som forårsaker forkjølelse, influensa og mange brystinfeksjoner.»

Vi vet nå også mer og mer om hvordan vi potensielt kan gjenopprette en balansert tarmflora. Du kan lese vår samleartikkel om pro- og probiotika her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.