Forskere viser at frøolje kan være mest gunstig for det mulig dårlige LDL-kolestrolet

Forskere har sett på dusinvis av studier på oljer for å identifisere de som har den beste effekten på pasientens LDL-kolesterol og andre blodlipider.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordens skyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.

Studien ble publisert av American Society for Biochemistry and Molecular Biology

Hvis man ønsker å senke lipoprotein-kolesterolet med lav tetthet, kalt LDL eller ugunstig kolesterol er forskerne klare på en ting: Du bør bytte mettet fett med umettet fett.

Hvis man ønsker å vite hvilke oljer man skal bruke til matlaging og i maten – så er det et langt vanskeligere spørsmål.

Hittil har det vært utfordrende for forskningsmiljøene å vite hvilke vegetabilske oljer som kan være mest fordelaktig.

Lukas Schwingshackl, forsker ved det tyske instituttet for ernæring, er blant en bølge av forskere som bruker sofistikerte statistiske verktøy for å redusere usikkerheten om hva «fjellet» med data i næringslitteraturen kan fortelle oss.

I en studie som ble publisert i Journal of Lipid Research denne måneden, brukte Schwingshackl og kollegaer en fremvoksende teknikk som heter nettverksmeta-analyse for å trekke inn innsikt fra en rekke publiserte studier om effekten av ulike matoljer på blodlipider. Forskerne fant at frøoljer var det beste valget for folk som ønsker å forbedre kolesterolet.

Basert på dataene så rangerte forskerne oljene i forhold til formålet.
I denne studien indikerte den endelige rangeringen at, som man har vært klar over i årevis, er fettstoffer som smør det verste valget for LDL kolesterol.

De fant at de beste alternativene er oljer fra frø.

«Solsikkeolje, rapsfrøolje, safrantistelolje og linfrøolje virket best,»

sa Schwingshackl.

«Noen mennesker fra Middelhavslandene er nok ikke så glade for dette resultatet, fordi de gjerne vil se olivenolje på toppen. Men dette er ikke tilfelle.»

Han sier videre at det er noen viktige forbehold i forskningen. For det første målte de bare blodlipider. Og det for eksempel ikke nok funn for å velge en «vinner» blant frøoljene. Dessuten fungerte oljene best ved å senke LDL og ikke det mest fordelaktige for triglyserider og HDL-kolesterol.

Artikkelen fortsetter under.

Les mer om hvordan du kan komme i gang med oppfølging hos Funksjonellmedisinsk Institutt.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

På lik linje med Cleveland Clinic, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning og personlig oppfølging av helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.