fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Å spise grønne blader kan bidra til å forhindre makuladegenerasjon

Ny studie: å spise vegetabilske nitrater kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle øyesykdommen makuladegenerasjon (AMD) i tidlig stadium.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Dagbladet skrev nylig en artikkel hvor de beskriver økningen i den alvorlige øyesykdommen makuladegenerasjon.
Makuladegenerasjon gir ofte først vansker med å lese, gjenkjenne ansikter og se fine detaljer. Etter mange år vil ting midt i synsfeltet se sløret eller forvrengt ut. Til slutt kan området i midten av synsfeltet bli mørkt, slik at du ikke kan være i stand til å se ting som er rett foran deg.
Forskere ved Westmead Institute for Medical Research i Sydney intervjuet mer enn 2000 australske voksne over 49 år og fulgte dem over en 15-års periode.
Forskningen viste at personer som spiste mellom 100 og 142 mg vegetabilske nitrater, som hovedsakelig finnes i grønne bladgrønnsaker og rødbeter, hver dag hadde en 35% lavere risiko for å utvikle tidlig AMD enn mennesker som spiste mindre enn 69 mg vegetabilske nitrater hver dag.
Professor Bamini Gopinath fra Westmead Institute og University of Sydney sa at koblingen mellom vegetabilske nitrater og makuladegenerasjon kan ha viktige implikasjoner.

«Dette er første gang effektene av nitrater i mat på makuladegenerasjonsrisiko har blitt målt.»

videre sier forskern;

«Vi fant i hovedsak at personer som spiste 100 til 142 mg vegetabilske nitrater hver dag, hadde en redusert risiko for å utvikle tidlige tegn på makuladegenerasjon sammenlignet med personer som spiste færre nitrater.»

Artikkelen fortsetter under.

Amerikanske forskere med helt nye anbefalinger for inntak av vitaminer og mineraler


professor Gopinath fortsetter;

«Hvis våre funn bekreftes, kan det være en enkel strategi for å redusere risikoen for tidlig makuladegenerasjon,»

Forskningen viste ikke noen ekstra fordeler for personer som overgikk 142 mg nitrat hver dag. Det viste heller ikke noen signifikante sammenhenger mellom vegetabilske nitrater og sen fase AMD, eller mellom ikke-vegetabilske nitrater og AMD-risiko.
En av syv australiere over 50 har noen tegn på makuladegenerasjon.
Alder er den sterkeste kjente risikofaktoren, og sykdommen er mer sannsynlig å oppstå etter man har passert 50 år. Det er for tiden ingen kur mot sykdommen.
Forskningen utarbeidet data fra Blue Mountains Eye Study, en referanse populasjonsbasert studie som startet i 1992.
Det er en av verdens største epidemiologiske studier, som måler kosthold og livsstilsfaktorer mot helsetildstander og en rekke kroniske sykdommer.
professor Gopinath avslutter;

«Vår forskning tar sikte på å forstå hvorfor øyesykdommer oppstår, så vel som de genetiske og miljømessige forholdene som kan true synet,» 

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

På lik linje med Cleveland Clinic, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning og personlig oppfølging av helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.