fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Studie viser at ketogent kosthold potensielt kan forhindre kognitiv svekkelse.

Forskere; tarmen og hjernen er nærere forbundet enn vi en gang trodde, og faktisk kan den enes helse påvirke den andre.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Ved å jobbe videre med dette relativt nye vitenskapelige konseptet, har Ai-Ling Lin og hennes kolleger ved Sanders-Brown Center for Aging ved University of Kentucky publisert to studier som viser effekten av kostholdet på kognitiv helse hos dyr.
Den første studien ble publisert i Scientific Reports, og viste at den nevrologiske funksjonen ble forbedret hos mus som fulgte en ketogen diett.
Lin sier;

«Neurovaskulær integritet, inkludert cerebral blodstrøm og blod-hjernebarrierefunksjon, spiller en viktig rolle i vår kognitive evne,»

og videre;

«Nyere vitenskap har antydet at nevrologisk integritet kan reguleres av bakteriene i tarmen, så vi ville se om et ketogent kosthold forbedret hjernens vaskulære funksjon og reduserte nevrodegenerasjons-risiko hos unge, friske mus.»

Ketogent kosthold er karakterisert ved høye nivåer av fett og lave nivåer av karbohydrater, en god kandidat for studien mente forskerne, da det tidligere har vist positive effekter for pasienter med andre nevrologiske lidelser, inkludert epilepsi, Parkinsons sykdom og autisme.
Etter 16 uker så Lin at musene på ketogent kosthold hadde signifikant økning i cerebral blodstrøm, forbedret balanse i mikrobiomet i tarmen, lavere blodsukkernivå og kroppsvekt, og en gunstig økning i prosessen som fjerner amyloid-beta fra hjernen – et kjennemerke for Alzheimers sykdom.
Lin sier videre;

«Mens diettmodifikasjoner, spesielt ketogent kosthold, har vist effekt ved behandling av visse sykdommer, valgte vi å teste sunne unge mus ved å bruke diett som et potensielt forebyggende tiltak,»

Samt at;

«Vi var glade for å se at vi faktisk kunne bruke kosthold til å redusere risikoen for Alzheimers sykdom.»

Ifølge Lin er de gunstige effektene ved dette kostholdet potensielt forårsaket av inhibering av en sensor kalt mTOR, som har vist å påvirke levetiden og helse.
Artikkelen fortsetter under

MIT-forskere viser at fasting øker stamcellenes regenerative kapasitet


De mener også at kaloribegrensning kan gjøre mye av den samme funksjonen som dette kostholdet.
Den andre studien som også var på mus, ble publisert i Frontiers in Aging Neuroscience.
Dataene viste at kaloribegrensning fungerte som en slags «ungdomskilde» for aldrende gnagere, hvor nevrovaskulære og metabolske funksjoner var bedre enn hos unge mus med et normalt kosthold.
Lin understreker at det er for tidlig å vite om dette vil gi samme fordel for mennesker, men forskerne mener studier på mennesker vil komme raskt.
Linda Van Eldik, Ph.D., direktør for UK Sanders-Brown Center for Aging, sa at Lins arbeid motiverer til lignende studier hos mennesker, siden alle metodene Lin bruker i dyremodeller, lett kan brukes på mennesker.
Hun sier;

«Ai-Lings laboratorium var det første som brukte disse teknikkene for å se endringene i en levende hjerne, og den potensielle koblingen til endringer i tarmmikrobiomet,»

Videre sier hun;

«Hennes arbeid har enorme implikasjoner for fremtidige kliniske studier av nevrologiske lidelser hos den aldrende befolkningen.»

Lin og hennes laboratorium jobber nå med å utforme en klinisk studie for å forstå rollen til tarmmikrobiomet i nevrologisk dysfunksjon og ved sunn aldring.
Lin avslutter;

«Vi vil forsøke å identifisere sammenhengen mellom tarmmikrobiombalanse og hjernevaskulær funksjon hos personer over 50 år, med det ultimate målet å designe og teste ernæringsmessige og farmakologiske tiltak som vil forhindre Alzheimers sykdom,» 

Les mer om studiene her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.
Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
På lik linje med Cleveland Clinic, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning og personlig oppfølging av helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.
Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.