Fungerer funksjonell medisin?

Han som har lært opp mange av legene på Mayo klinikken beskriver funksjonell medisin og vårt forhold til helse og helseindustrien.

De tre mest anerkjente private sykehusene i USA, Mayo klinikken, Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins har alle åpnet store funksjonellmedisinske avdelinger og opplever enorm pågang. Norske helsemyndigheter og EU sier også at persontilpasset helse er fremtidens helsevesen. Funksjonellmedisin er persontilpasset medisin – til tross for dette er det mange som er skeptiske til funksjonellmedisin.

Hvis det fungerer så bra, hvorfor driver da ikke alle med det nå? Dr Dan Kalish, phd. 

Gjennom The Kalish Institute sine utdanningsprogrammer har Dr Dan Kalish lært opp over 1000 leger og terapeuter over hele verden, inklusive mange fra Mayo klinikken, i funksjonell medisin. Han har nylig skrevet en veldig interessant artikkel om skepsisen til funksjonell medisin, kroppens evne til å helbrede seg selv og hvordan helseindustrien påvirker oss. Her kan du lese hans artikkel:

Fungerer funksjonell medisin?

Jeg er en skeptisk person av natur. Jeg stiller fortsatt, etter 25 år som praktiserende innen funksjonell medisin, spørsmål om funksjonell medisin virkelig virker.

Det er veldig bra fordi det betyr at jeg hver dag blir sjokkert og overrasket over de dramatiske resultatene mine pasienter oppnår. Jeg synes kritikk av Funksjonell medisin er bra – jeg selv stiller spørsmål om hva jeg gjør hver eneste dag. Og det får meg til å holde meg på tærne.

Er ikke funksjonell medisin legitimt? Funksjonell medisin er like ekte som naturen er ekte. Det er like viktig som hele helbredelsesprosessen er viktig fordi jeg tror funksjonell medisin en gjenoppstått form fra gamle dager da helbredelsen var basert på hva pasienten gjorde, IKKE på hva legene gjorde. La meg forklare.

Så hvordan fungerer funksjonell medisin da? Hvis det virker, hvordan fungerer det, hvorfor virker det, er det bare hokus pokus, er det bare en gjeng med leger som ikke klarte den «ekte medisin»? Hvis det er så bra hvorfor gjør ikke alle det? Hvorfor er det ikke på læreplanen på enhver medisinsk skole? Hvorfor forstår ikke min «ekte lege» noe av det det, hvorfor ser vi ikke artikler hver dag i New York Times og USA Today om det? Kan det være legitimt da?

Disse spørsmålene tar oss med ut på en reise som ikke er reist enda. På en reise til de farmasøytiske selskapenes markedsføringsmøter og de medisinske skolenes planlegging av pensum. Fra forsikringsselskapenes bunnlinjer til hele den multi- milliard industrien som helseindustrien er. Og vi må huske at det er en «industri» akkurat som bil-industrien eller olje- og gassindustrien, med alt det som det innebærer. Jeg ønsker ikke å fremme konspirasjonsteorier, og jeg tror de fleste av oss prøver det beste vi kan for å gjøre det rette, mesteparten av tiden, men egentlig er hele konseptet MENNESKELIG HELBREDELSE nå endret så kraftig at det er ukjennelig.

Men helbredelsesprosessen er uberørt av våre personlige meninger og vår nåværende besettelse for medisiner som en kur for alt.

Artikkelen fortsetter under.

Harvard-professor sier man kan bli frisk fra autoimmune sykdommer

Hvordan helbreder vi?

Det virkelige spørsmålet bak spørsmålet om funksjonell medisin virker er, kan mennesker helbrede? Jeg vil si ja, det er ganske tydelig at vi har en utrolig helbredelseskapasitet. Hvis du kutter fingeren med en kjøkkenkniv, vil såret helbrede seg først når du begynner å ta et legemiddel? Starter den når du gjennomgår en operasjon? NEI. Kroppen din begynner å helbredes øyeblikkelig. Så snart kuttet oppstår, begynner hvite blodlegemer å rykke inn for å hindre infeksjon. Et ganske dramatisk omfattende sett med mekanismer oppstår uten noen form for inngrep.

Funksjonell medisin spiller på lag med denne kraften i mennesker. Vi er en del av naturen og som sådan helbreder vi på samme måte som en plante vokser med tilstrekkelig vann og lys. Det skjer bare. Må du gi en plante en medisin for å vokse? Nei. Bare vann, lys, god jord og planten vokser. Vi er akkurat like. Vi er først og fremst en del av naturen. For oss mennesker er det mat, mosjon, søvn mentalt arbeid og noen virkelig gode medmenneskelige interaksjoner som skal til for at vi helbreder.

Vår moderne medikament-relaterte tilnærming til å løse kroniske helseproblemer blir nå kraftig utfordret.

Vi blir syke av sykdommer som hjertesykdom, kreft og diabetes bare ved å spise feil mat, ikke trene og ved høye eksponeringsnivåer for miljøgifter. Og deretter prøver vi å løse dette dilemmaet ved å bruke stadig mer giftige medisiner og ved operasjoner. Det er som om jeg brukte fly-bensin på bilen min og så fikk jeg motoren ombygd for å håndtere det faktum at jeg brukte feil drivstoff? Hvor galt kan det bli? Hvor mange motorombygginger måtte du ha utført før du begynte å stille spørsmål ved hvilken type drivstoff du fylte på tanken?

Funksjonell medisin sier;

«hei, vent litt, kanskje vi kan reversere og forhindre hjertesykdom, kreft og diabetes ved enkle livsstilsendringer inkludert kosthold, mosjon, søvn og menneskelige relasjoner»

Dette er et grunnleggende premiss for funksjonell medisin. Siden vi blir syke på grunn av våre handlinger kan vi også jobbe oss ut av det ved å stoppe med de skadelige atferdsmønstrene. Er det noe som vi trenger å stille spørsmål ved? For meg er det rett og slett sunn fornuft.

Funksjonell medisin har utviklet en egen vitenskapelige gren. Vi bruker laboratoriebaserte, vitenskapelige vurderinger for å bestemme oss for hvordan du får folk ut av hullet de har gravd seg ned i. Jeg ser på laboratorier for hormoner, mage/tarm, miljøgifter, nevrotransmittere, ernæringsnivåer osv hovedsakelig som et middel for å få pasienter til å forstå omfanget av deres problemer og å finne ut av hvordan de får dem til å klare på gjennomføre livsstilsendringene som vil løse mange av deres problemer.

En vanlig felle vi funksjonellmedisinske leger lett faller inn i, er ofte «behandling av laboratoriet, ikke pasienten. «Det er lett å glemme at når du leser noen veldig kule laboratorietester som vi først og fremst bruker ved livsstilsproblemer. Jeg bruker alltid min «flyplasstest».

Jeg spør meg selv ved hver ny pasient. «Hvis jeg møter denne pasienten ti år fra nå på flyplassen, hva vil de huske meg for?» Flyplasstesten er basert på at jeg treffer pasienten etter ti år og pasienten sier til sin ektemannen: «Hei, kjære, dette er Dr. Kalish, han er den som lærte meg om gluten da jeg hadde det skjoldbruskproblemet. Og ikke «hei dette er Dr. Kalish, han er den som fikk meg avhengig av antidepressiva-medisiner da jeg virkelig hadde mangel på vitamin D og problemer i skjoldbruskkjertelen fordi jeg spiser gluten! »

Med flyplasstesten forstår jeg at pasientene mine først og fremst husker at det er livsstilsendringene som endrer liv. Ikke kosttilskudd. Kosttilskuddene er et tillegg, de er kosttilskudd og ikke «permanent». I funksjonell medisin forandrer vi liv, fordi vi forandrer livsstilsfaktorer, tilskudd og laboratoriearbeid bare letter denne prosessen med atferdsendring.

Hva som i virkeligheten helbreder oss?

For å belyse dette et eksempel; de fleste pasientene ønsker å sove bedre, men de kan ikke! De kan ikke sovne eller de våkner opp gjennom hele natten. Så vi tar en rekke tester, roer ned binyrene og forbedrer melatonin-nivåene deres basert på laboratorietester, og plutselig sover de bedre. Det er et mirakel. Det virker nesten hver gang. Så det som helbreder dem er søvn og ikke kosttilskudd.

Et annet eksempel, de fleste av mine pasienter elsker søtsaker og overspiser sukker og karbohydrater. Vi kjører en rekke tester og bruker kosttilskudd basert på laboratorietester for å stabilisere blodsukkeret og rydde opp i sopp-overveksten, og så plutselig nesten hver eneste gang så er sukkerbehovet borte. Det er et mirakel…

Så, det er alle grønnsakene de begynner å spise som helbreder dem. Rushet av antioksidanter fra grønnsakene kan reparere blodkar, redusere kreftcellevekst og til og med, ja det er forskning på dette, snu den negative utviklingen av diabetes.

Bare spør Dean Ornish om hjertesykdom-behandlingen han har utført, Dr. Colin Campbell om hans forskning på kreft og kosthold, og jeg har sett Diana Schwarzbein snu den negative utviklingen av diabetes flere ganger enn jeg kan telle. Det er alt sammen på ekte. Det er ikke engang så vanskelig.

Vi vet alle at trening ofte fungerer bedre enn antidepressiva for de som er deprimerte, trening bidrar til å forhindre hukommelsestap og nevrologiske problemer og trening gjenoppretter mitokondrie-funksjonen som fører til fettforbrenning og vekttap. Det er ganske sikkert som de sier «studier viser …».

Men hvordan få folk til å trene? De fleste av pasientene mine er for trøtte og slitne til å trene, så igjen, vi bestiller noen laboratorietester, fikser skjoldbruskkjertelen, får justert mitokondriene – og pang, de har energi til å trene.

Det fungerer ganske så bra hver eneste gang. Dette er for meg essensen i funksjonell medisin. Ved hjelp av laboratorietester å hjelpe folk med å få en god nok helse, vitalitet og energi slik at de kan drive med de aktivitetene de ønsker.

Artikkelen fortsetter under.

Er funksjonell medisin legitimt?

Dette er ikke en radikal eller ny ide. Bare ved at funksjonellmedisins legitimitet blir utfordret, viser hvor forstyrret systemet vårt har blitt.

På et tidspunkt (et sted mellom slutten av 1940-tallet og 1960-tallet) lullet vi oss inn i denne ideen om bedre liv gjennom vitenskapen. Medisiner i stedet for å drikke mer vann, antidepressiva i stedet for frisk luft, solskinn og mosjon, blodtrykksmedisiner i stedet for grønnsaker. Jeg synes dette var fornuftig på den tiden. Men samlet sett har den akkumulerte kostnaden ved å erstatte sunn fornuft med medisiner, ikke tjent oss bra.

For meg er funksjonell medisin pendelen som svinger tilbake den andre veien. Tilbake til hvordan medisinen ble praktisert før 1950-tallet, pre-big pharma.

Med fokus på hva folk spiser og hvordan de lever. Coacher folk tilbake til bedre helse med livsstilsendringer. Den eneste virkelige endringen vi bruker i funksjonell medisin fra leger fra fortiden, er de moderne laboratorieverktøyene.

Jeg stiller spørsmål til alt jeg gjør med pasienter hver eneste dag. Den veldig morsomme delen er hver eneste dag hvor jeg ser pasienter helbredes av depresjon, angst, hudsykdommer, kroniske smerter, mage/tarm-problemer, hormonutfordringer – jeg ser dem bli bedre så fort at det faktisk skremmer meg.

Hver dag blir jeg overrasket av hvor raskt kroppen og hjernen kan repareres bare man blir gitt de rette omstendighetene.

Den helbredende kraften i naturen er like fantastisk som et vulkanutbrudd eller en orkan som ødelegger, blomster som blomstrer eller bølger som bryter. Naturen har funnet dette ut, hvis vi bare flytter oss litt og lar naturen gjøre jobben sin – blir folk bedre.

Og som en Funksjonellmedisinsk utøver har jeg gleden av hver dag å se på naturens kraft i full utfoldelse. Ville ikke byttet det mot noe. Det er en ekte glede i livet mitt å være i den stolen og se folk helbrede.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.