fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Hvordan gule stafylokokker bruker gift for å ødelegge epitelcellene.

Forskere fra UNIGE har funnet at Staphylococcus aureus bruker et toksin som ødelegger membranene i cellene.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.
Staphylococcus aureus eller gule stafylokokker forårsaker ulike typer infeksjoner hos mennesker, hvorav noen er dødelige. Et av de mest kraftige våpen de har er a-toksin, som ødelegger celler ved å danne porer i membranene. Forskere ved Universitetet i Genève (UNIGE), Sveits, har identifisert mekanismen som gjør at disse porene kan være spesielt skadelige, ved å påvirke membranen mellom cellene som kalles «tight junctions».
Studien ble publisert i Cell Reports.
Epitelcellene som styrer slimhinnene er de første og viktigste barrierene som Staphylococcus aureus må trenge gjennom for å invadere organismen. Når a-toksinet trenger gjennom membranene til cellene blir membranene permeable, bryter DNA’et ned og cellene kommer til slutt inn i en selvdestruksjonsprosess.
Membranene i epitelcellene er utstyrt med bindemidler, som bidrar til å opprettholde integriteten til vevet vårt. Disse består av ulike proteiner som tillater tilstøtende celler å holde seg fast til hverandre.
Sandra Citi, professor ved Institutt for cellbiologi av UNIGE Fakultet for naturvitenskap.
Hva skjer når Staphylococcus aureus utskiller α-toksin i store mengder nær epitelcellene? I samarbeid med forskere fra Stanford University og Inserm har biologene fra UNIGE avdekket mekanismen.

«Vi visste allerede at toksinet binder seg til et cellemembranprotein kalt ADAM10, noe som får porer til å danne og klynge seg sammen»

det sier Jimit Shah, en forsker fra Genève-gruppen.
Forskerne har oppdaget at bakteriene har en mekanisme som er tilstede i membranene i epitelceller og bruker den til å ødelegge dem og kolonisere de underliggende vevene.
Mange stammer av Staphylococcus aureus har blitt resistente mot antibiotika, og noen er svært vanskelig å behandle med konvensjonelle behandlinger.
Artikkelen fortsetter under.

Epitelcellene

Epitelet dekker de fleste flater i og på kroppen. Epitelcellene har mange funksjoner som blant annet å fungere som en barriere mot det underliggende vevet.
Man har de senere årene fokusert mye på «lekk tarm» som nettopp er en tilstand hvor epitelcellene i tarmen ikke fungerer optimalt og man vil oppleve at det er en svikt i barrieren og gjøre det mulig for mikrober, ufordøyd mat m.m å trenge gjennom til underliggende vev.
Harvardforskere sier blandt annet at denne «lekk tarm» situasjonen potensielt kan være helt avgjørende for utvikling av autoimmun sykdom og andre inflammasjoner. Du kan lese mer om det her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.