fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Hvordan tarmbakteriene potensielt kan påvirke immunforsvaret og levetid.

Ny forskning viser hvor viktige tarmbakteriene kan være for immunforsvaret vårt, helsa vår og potensielt også levetiden vår.

I løpet av de siste tiårene har forskerne funnet ut at de forskjellige populasjonene av bakterier som lever i tarmkanalen har betydelige effekter på ulike kroppsfunksjoner, inkludert immunforsvaret.
En balansert mengde tarmbakterier finnes i nesten alle dyr. Når denne balansen er forstyrret, for eksempel på grunn av sykdom eller medisinering, oppstår det en tilstand som kalles dysbiose, som er forbundet med en rekke patologier og til og med en redusert levetid.
Til tross for denne kunnskapen, vet vi ikke nøyaktig hvordan tarmbakteriene påvirker generell helse og omvendt.
Nå har forskeren Igor Iatsenko, en forsker fra laboratoriet til Bruno Lemaitre ved EPFLs Global Health Institute, oppdaget en mekanisme hvor immunforsvarets problemer kan forårsake en dysbiose, ubalanse av tarmbakterier, som igjen fremmer aldersrelaterte helsetilstander.
Laget brukte fruktfluer, som ofte brukes til å studere biologi av tarmbakterier.
Fordi de ønsket å utforske samspillet mellom tarmbakterier og immunsystemet, fokuserte de på et reseptorprotein kalt peptidoglykan-anerkjennelsesprotein (PGRP-SD).
I den nåværende studien slår forskerne av genet for PGRP-SD, og ​​dermed skapte de fluer med forstyrrede immunsystemer. Mutantfluene viste seg å ha kortere levetid enn de normale, og da forskerne undersøkte dem, fant de at de også hadde et unormalt høyt antall tarmbakterier Lactobacillus plantarum.
Ser man på den biologiske effekten, fant forskerne at bakteriene produserte for mye melkesyre. Dette i sin tur utløste generasjonen av reaktive oksygenarter, som forårsaker skade på celler og bidrar til aldring av vev.
I motsetning, da forskerne økte produksjonen av PGRP-SD, fant de at det forhindret dysbiose, og til og med forlenget levetiden til fluene.

«Her har vi et metabolsk samspill mellom bakteriene og verten,»

det sier Bruno Lemaitre.

«Melkesyre, en metabolitt produsert av bakterien Lactobacillus plantarum, er blir produsert i tykktarmen, med bivirkningen av å produsere reaktive oksygenarter som fremmer epitelskader.»

Forskerne spekulerer på at lignende mekanismer foregår i pattedyrens tarmen.
«Vår studie identifiserer at mikrobiota og dens metabolitter kan påvirke aldring hos vertsorganismen,»
det sier Igor Iatsenko. Og avslutter;

«Det er definitivt mange flere eksempler som dette, og en bedre forståelse av metabolske interaksjoner mellom vertene og mikrobene under aldring er nødvendig for å utvikle strategier mot aldersrelaterte helsetilstander.»

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.
Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.
På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.
Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.
Book Inntaksmøte her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.