fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Nye studier problematiserer gluten og viser viktigheten av kostfiber for god tarmhelse.

Danske forskere viser at mennesker med en lav-gluten diett samtidig som de spiser mye kostfiber – opplever mindre tarmproblemer enn de som spiser mye gluten.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa vår. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.
København-forskerne viste at når friske mennesker spiser en lavgluten og fiberrik diett sammenlignet med en høyglutendiett – opplever de mindre mage-ubehag, inkludert mindre oppblåsthet. Forskerne viser at dette i hovedsak skyldes endringer i sammensetning og funksjon av tarmbakterier.
Forskerne poengterer viktigheten av å ha et kosthold rikt på kostfibre, altså resistent stivelse eller såkalt pre-biotika. Prebiotika er «mat» for de gode bakteriene i fordøyelseskanalen. Les mer om pre-biotika her.
Et økende antall mennesker velger et lavgluten kosthold, selv om de ikke er allergiske. Denne trenden har utløst en debatt om hvorvidt lavgluten dietter anbefales til mennesker uten allergi.
Studien ble publisert i Nature Communications, viser et internasjonalt team av forskere at et lav-gluten men fiberrikt kosthold endrer populasjonen av tarmbakterier og reduserer tarm- ubehag som oppblåsthet og er faktisk også knyttet til vekttap.
Artikkelen fortsetter under.

Basert på deres observasjoner av endrede fermenteringsmønstre av tarmbakteriene, konkluderer forskerne at virkningene av lavgluten-kosthold hos friske mennesker muligens skyldes forandring i kostfiberkomposisjonen ved å redusere fibre fra hvete og rug og erstatte dem med fibre fra grønnsaker m.fl.
Et lavgluten-kosthold har tidligere blitt foreslått for å redusere gastrointestinale symptomer hos pasienter med inflammatorisk tarmsykdom og irritabel tarmsyndrom, lidelser som forekommer hos opptil 20 prosent av den generelle vestlige befolkningen.
Nylig fant også italienske forskere at gluten kan føre til «lekk tarm» og inflammatorisk tarm hos mennesker som ikke har cøliaki.
Den danske studien antyder at selv friske kan ha fordeler av et lav-gluten kosthold for å bekjempe intestinalt ubehag og tarm-plager.
Professor Oluf Pedersen sier;

Det er åpenbart behov for økt tilgjengelighet for fiber-rike, ernæringsmessige høyverdige glutenfrie matvarer som er minimalt bearbeidet.

Videre sier han;

Dette kan vise seg å være en nøkkel for å lindre gastrointestinalt ubehag.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.