fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Hvordan behandling av tarm-mikrobiomet potensielt kan hindre aldersrelaterte betennelser og inflammasjoner

Studie antyder at samlingen mikrober i tarmen endrer seg med alderen og potensielt kan føre til økt intestinal permeabilitet, lekk tarm, og økt betennelse og inflammasjon.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.
Betennelse øker med alderen og er en sterk risikofaktor for død hos eldre, men den underliggende årsaken har enda ikke vært klar. En studie publisert i Cell Host & Microbe avslører at tarmmikrober kan være den skyldige bak aldersrelatert betennelse og tidlig død hos mus.
Ubalanser i sammensetningen av tarmmikrober hos eldre mus fører til at tarmen blir lekk, noe som potensielt kan frigjøre bakterielle produkter og som utløser betennelse og svekker immunfunksjonen.

Til dags dato kan de eneste tingene du kan gjøre for å redusere din aldringsrelaterte betennelse, spise et sunt kosthold, trene og behandle alle kroniske inflammatoriske tilstander til beste av din evne,

det sier Dawn Bowdish ved Michael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Research ved McMaster University. Og videre at;

«Vi håper at vi i fremtiden vil kunne bruke medisiner eller pre- eller probiotika for å øke barrierefunksjonen i tarmen for å holde mikroberene på plass og redusere aldersrelatert betennelse og alle de dårlige tingene som følger med.»

Alder er assosiert med en økning i nivåer av tumor nekrosefaktor (TNF) og andre proinflammatoriske cytokiner i blodet og vevet. Personer med høye nivåer av disse inflammatoriske molekylene har høyere sannsynlighet for å bli svake, innlagt på sykehus, mindre uavhengige, er mer utsatt for visse typer infeksjoner og kan få en rekke kroniske sykdommer som demens og kardiovaskulær sykdom, samt høyere risiko for død.
Artikkelen fortsetter under.

Noen har foreslått at aldersrelatert betennelse skyldes akkumulering av slitasje på våre immunceller, mens andre har antydet at det er forårsaket av immunceller som jobber med kroniske virusinfeksjoner. Men studier som støtter disse hypotesene har vært mangelfulle, og den underliggende årsaken til aldersrelatert betennelse har hittil vært ukjent.
Eksperimenter viste at forholdet mellom betennelse og mikrobiomet er toveis.

«Vi antar at dette skyldes at hvis vi reduserer betennelse, forbedrer vi immunfunksjonen, og hvis vi forbedrer immunfunksjonen, opprettholder vi evnen til å ha en sunn tarm-mikrobiota – men vi vet ikke dette sikkert enda,»

det sier Bowdish.
Bowdish og hennes samarbeidspartnere jobber videre med å identifisere de gode bakteriene som opprettholder tarmintegriteten for å hindre en «lekk tarm» – med alderen, så vel som de dårlige bakteriene som forårsaker at tarmen blir lekk. De prøver også å forstå hvor tidlig i livet noen av disse endringene i mikrobiotaen begynner, slik at de kan prøve å sette inn tiltak før de er alvorlige nok til å endre immunfunksjonen.
Etter hvert kan vi få nye strategier for å manipulere mikrobiomet for å forbedre tarmhelsen og redusere aldersrelatert betennelse mener forskerne.
Bowdish avslutter;

«Siden aldersrelatert betennelse er knyttet til så mange aspekter av usunn aldring, forutser vi at disse strategiene kan bidra til å holde oss sunne, aktive og uavhengige når vi blir eldre.»

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET AV EN AV VÅRE HELSEVEILEDERE FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.