Viktig studie: Hvordan kosthold med mye kostfiber påvirker helsa vår.

Den Bolivianske stammen Tsimane har ingen hjertesykdom. De har minimalt med diabetes, lav forekomst av fedme og deres kolesterolnivåer er svært sunne.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.

Forskerne har lenge undret seg over hvordan menneskene i denne stammen i Bolivia holder seg så sunne og friske. Som har fått forskerene til vurdere kostholdets rolle for helsa deres – og hvordan det kan bli påvirket over tid da befolkningen blir mer utsatt for globalisering og markedskrefter.

Det er her UC Santa Barbara forskerne Thomas Kraft og Michael Gurven kommer inn. De er en del av Tsimane Health and Life History Project, støttet av National Institutes of Health, som gjennomførte den første systematiske studien som undersøker hva Tsimanene spiser og sammenligner det med en nærliggende befolkning med lignende språk og forfedre, men hvis kosthold og livsstil er mer påvirket av ekstern påvirkning. Forskernes funn har blitt publisert i American Journal of Clinical Nutrition.

«Vårt tidligere arbeid har vist at Tsimanene har de sunneste hjertene vi noensinne har studert, så naturligvis er det stor interesse for å forstå hvorfor og hvordan,»

det sa Michael Gurven, professor i antropologi ved UC Santa Barbara, meddirektør for Tsimane Health og Life History Project. Videre sa han:

«Vi gjennomførte en detaljert analyse av Tsimane dietten og deretter sammenlignet den med hva moderne amerikanere vanligvis spiser, og også med det kostholdet som mange hevder å være sunt for hjertet,»

Forbindelsen til den nærliggende stammen, Moseten, er en ekstra fordel ved studien. Moseten er etnolinguistisk og genetisk veldig likt Tsimane, men er langt mer sivilisert på en rekke måter enn Tsimane.

Artikkelen fortsetter under. Her kan du lese om Harvard-professoren som mener kosthold er den viktigste blandt mange andre faktorer som kan drive autoimmun sykdom.

Harvard-professor sier man kan bli frisk fra autoimmune sykdommer

Professor Gurven sier videre;

«Dette representerer hva som skjer med mange urbefolkninger over tid. I hvilken grad kan endringer i kostholdet øke forekomsten av hjertesykdom og diabetes?»

Ved hjelp av samme målestrategi som ble anvendt av US Center for Disease Control and Prevention’s National Health and Nutrition Examination Survey, intervjuet forskerne 1.299 Tsimaner og 229 Moseter mange ganger om alt de hadde spist eller drukket i de foregående 24 timer. Ved hjelp av en rekke teknikker ga de en detaljert sammenstilling av daglig inntak av mat.

Tsimanenes diett med høyt kaloriinnhold (2,433-2,738 kcal / dag) ble preget av mye komplekse karbohydrater og proteiner, og lavt fettinntak (henholdsvis 64, 21 og 15 prosent av kostholdet). I tillegg spiser Tsimane ikke et bredt utvalg av matvarer, i forhold til gjennomsnittlig amerikansk eller Mosetensk diett. Nesten to tredjedeler av deres kalorier er avledet fra komplekse karbohydrater, som kokebananer. Kokebananer inneholder blant annet en stor mengde resistent stivelse, kostfiber (stivelse som er ufordøyelig for menneskekroppen men som gir næring til bakterier)

Kalsium og noen få vitaminer (D, E og K) var mangelvare i kostholdet deres, men inntaket av kalium, magnesium og selen – ofte knyttet til kardiovaskulær helse – overgikk langt over amerikanske nivåer. Kostfiberinntaket var nesten dobbelt så høyt som i USA og Moseten.

I løpet av de fem årene av studien så forskerne at Tsimanes totale inntak av energi og karbohydrater økte betydelig i forhold til deres historiske kosthold, særlig i landsbyer i nærheten av byer. Konsumet av tilsetningsstoffer til mat (olje, sukker og salt) har også økt betydelig. Moseten befolkningen bruker vesentlig mer sukker og matolje enn Tsimanene, sier forskerne.

Forskerne konkluderer at en energi-rik diett bestående av komplekse karbohydrater og ufordøyelig stivelse er assosiert med lavt nivå med kardiovaskulær sykdom, i hvert fall når det er kombinert med en fysisk aktiv livsstil (Tsimanene går gjennomsnittlig 17.000 trinn per dag, sammenlignet med amerikanernes 5.100).

De sier videre at å gå bort fra en diett som har mye ufordøyelig fiber og lite fett, salt og bearbeidet sukker representerer en alvorlig helserisiko i populasjoner.

Dessverre viser dataene til forskerne at Tsimanenes gradvise overgang til et mer «vestlig industrialisert» kosthold fører til økt kroppsvekt og også økende antall tilfeller med sviktende helse.

Forskerne bemerket at ved bedre veiforbindelser til byer og handelssteder så har Tsimanene økt forbruket av raffinert sukker og matolje med 300 prosent.

Artikkelen fortsetter under.

Kan vi da konkludere med at dette er et ideelt kosthold?

Tsimanene sitt kosthold er ikke det eneste som har blitt forsket på iht hjertehelse. En av de andre arteriebeskyttende diettene er Okinawan-dietten fra Japan. den består omtrent av 85 prosent karbohydrater, men fra et langt mer variert antall frukt- og grønnsaker. Men disse to kostholdene deler en viktig faktor – den består i stor grad av komplekse karbohydrater altså ufordøyelig resistent stivelse, kostfiber.

Forskerne sier at funnene er viktige for å vise betydningen av kostholdet for helsa vår. Men samtidig sier de noe viktig;

Generelt er det ikke en enkelt diett som gir nøkkelen til god helse helse. Bildet er mye mer komplisert.

«Vi er på et unikt punkt i historien hvor det for mange av oss handler mer om hva man ikke skal spise. Vi må jobbe hardt for ikke å overspise. Gjennom det meste av menneskets historie var det motsatt – det har vært vanskelig å få de kaloriene vi trengte å overleve.

De funderer også på Tsimanenes iver etter å inkludere mer sukker og andre tilsetningsstoffer i deres kosthold, til tross for den helserisikoen.  Det er vanskelig å stå i mot argumentet;

«Få kalorier billigere med mindre innsats – hvem vill ikke ha det?»

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.