fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Forskere: Probiotika kan hjelpe millioner som lider av psykiske lidelser

De sier at at endringer i tarmbetennelse kan forandre mekanismen for flere psykiatriske sykdommer, og at modulering av tarmmikrobiota kan være en ny behandlingsmåte.

Det er et fremvoksende forskningsfelt å utforske bruken av probiotika – ofte betraktet som «gode bakterier» – som en potensiell ny vei for behandling av bipolar lidelse og andre psykiatriske sykdommer. Og en ny studie fra Baltimores Sheppard Pratt Health System, utført av et forskningsteam ledet av Faith Dickerson, finner at et probiotisk tilskudd kan redusere betennelse i tarmen. De sier denne betennelsen er kjent for å forverre bipolar lidelse. Probiotiske organismer er ikke-patogene bakterier som, når de er tilstede i tarmfloraen, er kjent for å forbedre den generelle helsen til verten.
I de senere år har forskning vist en sterk sammenheng mellom det gastrointestinale og sentralnervesystemet. Denne forbindelsen, kalt «tarm-hjerne-aksen» (GBA), gir mulighet for kobling mellom de endokrine, immun og autonome nervesystemene. fordøyelses-kanalen er også hjemmet til tarmmikrobiomet, en kompleks populasjon med rundt 100 billioner mikroorganismer (mer enn ti ganger det antall celler som utgjør menneskekroppen) som påvirker slimhinnen i tarm-systemet. Studier har vist at den tette koblingen mellom tarmmikrobiomet og tarm-vevet har en betydelig effekt på GBA.
Det er også økende mengde kunnskap som forbinder ubalanser i mikrobielle arter som utgjør tarmmikrobiomet til en rekke helseproblemer, inkludert allergier, autoimmune lidelser og psykiatriske sykdommer.
Artikkelen fortsetter under.

I tilfelle av bipolar lidelse og GBA har tidligere studier vist at betennelse, eller overstimulering av kroppens immunsystem, er en medvirkende faktor ved sykdommen. Med dette i bakhodet utviklet forskere et probiotisk supplement som har som mål å redusere betennelse forårsaket av mikrobielle ubalanser i tarmen.
En gruppe pasienter som nylig ble innlagt for mani, deltok i en 6-måneders studie for å spore effekten av probiotisk behandling på både den psykiske helsen og immunsystemets status.
Pasientene ble tilfeldig valgt for å motta enten probiotisk tilskudd eller placebo i tillegg til deres vanlige medisiner. Resultatene viste at gruppen som mottok probiotisk tilskudd, i gjennomsnitt ikke returnerte til sykehuset så fort og krevde mindre behandlingstid  sammenlignet med placebogruppen. De gunstige effektene var mest uttalt hos de pasientene som viste unormalt høye nivåer av betennelse i begynnelsen av studien.
Samlet sett indikerer disse resultatene at endringer i tarmbetennelse kan forandre mekanismen for flere psykiatriske sykdommer, og at modulering av tarmmikrobiota kan være en ny behandlingsmåte for pasienter som lider av disse sykdommene.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.