Lekk tarm svært viktig for helsa vår. Vi ser på de mulige årsakene.

Forskerne forstår at «lekk tarm» er svært viktig i forhold til en mengde kroniske og autoimmune sykdommer – vi ser på en rekke studier om mulige årsaker.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Harvard-professor sier lekk tarm er en helt nødvendig faktor for å utvikle autoimmun sykdom. 

Det medisinske miljøet har de senere årene fått en langt bedre forståelse av mekanismene som forårsaker sykdom, og ubalanser i tarmen har fått en helt sentral plass. Tidligere ble folk som mente problemene stammet fra tarmen ofte stemplet for hypokondere, som Harvard Universty beskriver her. Men nå er fenomenet «lekk tarm» eller intestinal permeabilitet anerkjent forbundet med en lang rekke kroniske og ikke minst autoimmune tilstander. Det vitenskapelige miljøet arbeider nå på høygir for å forstå denne mekanismen og årsakene. Og man ser nå at dette er et komplekst bilde av en rekke årsaker som potensielt kan ligge til grunn. Vi ser her på flere av disse.

Som det fremkommer i Harvard-artikkelen:

…ikke bli overrasket hvis legen din ikke kjenner igjen denne termen. Lekk tarm, også kalt økt intestinal permeabilitet, er noe nytt og det meste av kunnskapsveksten skjer i grunnforskningen…

Hva er en lekk tarm?

En dårlig tarmslimhinne kan ha store sprekker eller hull, noe som tillater delvis fordøyd mat, giftstoffer og mikrober å trenge inn i vevet under. Dette kan utløse betennelse og endringer i tarmfloraen (bakterier og mikrober) som kan føre til problemer i fordøyelseskanalen.

Forskningsverdenen oversvømmes i dag med studier som viser at endringer i tarmbakteriene og betennelsen kan spille en viktig rolle i utviklingen av flere vanlige kroniske sykdommer.

Artikkelen fortsetter under.

Hvorfor får vi lekk tarm?

Vi har alle en viss grad av lekkasje i tarmen, og slik skal det være. Men det er kun ferdig fordøyd mat m.m som skal trenge gjennom tarmslimhinnen – laget med epitelceller. Det er når ufordøyd mat m.m kan trenge gjennom at det kan oppstå problemer.

Noen av oss kan ha en genetisk predisponering og kan være mer følsomme for endringer i fordøyelsessystemet, men vårt DNA er ikke den eneste grunnen.

Vårt moderne liv kan faktisk være den viktigste driveren for tarmbetennelse. Det er en stor mengde fremvoksende kunnskap om at en standard vestlig diett, som består av lite fiber og mye sukker og mettet fett, kan initiere denne prosessen. Alkoholbruk, stress, patogene bakterier og mikrober samt miljøgifter synes også å forstyrre denne balansen og kan føre til en økt intestinal permeabilitet.

Mengden forskning på årsakene til lekk tarm er nå begynt å bli massiv, og det synes tydelig at det ikke er en årsak – men snarere en kombinasjon av gjerne flere av de overnevnte.

Men at balansen av mikrober som lever i tarmen er svært viktig for å holde en god tarmslimhinne er det nå masse forskning som underbygger.

Harvard-legen Marcelo Campos sier;

I min praksis ser jeg ofte at pasientene forbedrer seg betydelig når de begynner å spise et sunnere kosthold.

Artikkelen fortsetter under.

Årsaker til lekk tarm

Det er nå en mengde bredt publiserte forskningsartikler som omhandler mulige årsaker til lekk tarm. Vi har videreformidlet et lite knippe av dem som du kan lese her;

Hvis du ønsker å lese mer om lekk tarm og mulig påvirkning på helsa vår kan du lese våre svært mange forskningsbaserte artikler her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET AV EN AV VÅRE HELSEVEILEDERE FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.