Studier viser hvordan rødt kjøtt påvirker tarmbakterier og hjertesykdom.

Studier fra Cleveland Clinic viser hvordan rødt kjøtt påvirker tarmbakterier og videre utvikling av hjertesykdommer.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

I flere studier har forskere ved Cleveland Clinic avdekket nye mekanismer som demonstrerer hvorfor og hvordan regelmessig spising av rødt kjøtt kan øke risikoen for hjertesykdom, og rollen som tarmens bakterier spiller i denne prosessen.

Forskningen, ledet av Stanley Hazen, MD, Ph.D., bygger på tidligere arbeid som viser TMAO (trimetylamin N-oksid) – et biprodukt dannet via fordøyelsen – kan føre til utvikling av kardiovaskulær sykdom, inkludert hjerteinfarkt og slag.

TMAO produseres når tarm-bakterier fordøyer kolin, lecitin og karnitin, næringsstoffer som det er rikelig av i animalske produkter som rødt kjøtt og andre animalske produkter.
Resultatene som ble publisert i European Heart Journal, fant forskerne at en diett rik på rødt kjøtt som den primære proteinkilden øker sirkulerende TMAO-nivåer betydelig, sammenlignet med dietter med hvitt kjøtt eller ikke-kjøtt som proteinkilder. Studien viste at kronisk rødt kjøttforbruk økte produksjonen av TMAO fra tarmmikrober og reduserte nyrenees effektivitet for eliminering.

Både økt produksjon og redusert eliminering forårsaket av et rødt kjøtt-kosthold bidrar til økning i TMAO-nivåer, som har vært knyttet til utvikling av aterosklerose og hjertesykdom.

Høye nivåer av TMAO i blodet har vist seg å være et kraftig verktøy for å forutsi fremtidige hjerteinfarkt, hjerneslag og dødsrisiko, ifølge tidligere forskning som først ble vist av Dr. Hazen og hans team, og deretter replikert rundt om i verden.

TMAO testing er nå i klinisk bruk som et resultat av denne kunnskapen.

Artikkelen fortsetter under.

Dr. Hazen er knyttet til Institutt for cellulær og molekylær medisin ved Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute og er leder ved Miller Heart & Vascular Institute. Studiene ble utført på mennesker og etter en måned på en diett rikt på kjøtt hadde non økt TMAO-nivåene i blod og urin med opptil 10 ganger, mens det i gjennomsnitt økte med 3 ganger. Han sier;

«Vi vet at livsstilsfaktorer er avgjørende for kardiovaskulær helse, og disse funnene bygger på vår tidligere forskning om TMAOs sammenheng med hjertesykdom. De gir ytterligere bevis for hvordan kostholdsintervensjoner kan være en effektiv behandlingsstrategi for å redusere TMAO-nivåene og senke risikoen for etterfølgende hjertesykdom.»

Tarmbakterienes rolle

I en annen studie, publisert i Journal of Clinical Investigation, avslørte Dr. Hazen og hans forskningsteam et potensielt nytt mål for å forhindre kardiovaskulær sykdom ved å bore dypere inn i en tarmmikrobiell mekanisme som omdanner karnitin til TMAO.

Forskerne fant at karnitin – et næringsstoff som det er rikelig av i rødt kjøtt og litt av i energidrikker og noen kosttilskudd – omdannes til TMAO i tarmen gjennom en to-trinns prosess som tilrettelegges av noen spesifikke tarmbakterier.

Tidligere publiserte Dr. Hazen og hans team en studie som viste hvordan de hadde utviklet en potensiell ny klasse med legemidler for forebygging av hjertesykdom og koagulasjonsrisiko ved å forstyrre den mikrobielle mekanismen som kolin konverteres til TMAO. Han avslutter;

«Ved å avdekke denne nye mekanismen, kan vi potensielt utvikle nye behandlinger for å avbryte denne prosessen før både utvikling og progresjon av kardiovaskulær sykdom.»

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.