fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Amerikanske forskere mener "lekk hjerne" er tidlig driver av demens

Forskere ved ved University of Southern California viser hvordan en «lekk» blod-hjerne barriere er en tidlig driver av demens.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.
«Lekke» kapillærer i hjernen gir tidlig utbrudd av Alzheimers sykdom og kognitiv svekkelse før kjennetegn som toksiske proteiner som amyloid og tau vises, viser nye USC-undersøkelser.
Resultatene, som ble publisert i Nature Medicine kan hjelpe til med å stille tidligere diagnoser og gi mulighet for ny behandling som å bremse eller forhindre sykdomsutbrudd.
Antall amerikanere med Alzheimer er forventet å mer enn doble seg til rundt 14 millioner om 40 år, ifølge Center for Disease Control and Prevention.
Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.
USCs femårige studie som involverte 161 eldre voksne, viste at folk med de verste hukommelsesproblemene også hadde mest lekkasje i hjernens blodårer – uavhengig av om det var unormale nivåer av proteiner som amyloid og tau tilstede.

«Det faktum at vi ser at blodårene lekker, uavhengig av tau og uavhengig av amyloid, når folk har kognitiv svekkelse på et mildt nivå, antyder at det kan være en helt egen prosess eller en veldig tidlig prosess»

det sier seniorforfatter Berislav Zlokovic, direktør for Zilkha Neurogenetic Institute ved Keck School of Medicine of USC.

«Det var overraskende at blod-hjernebarrierens sammenbrudd forekommer uavhengig.»

I sunne hjerner sitter cellene i blodkarene tett sammen og danner en barriere som holder fiendtlige celler, patogener, metaller, giftstoffer og andre ugunstige stoffer fra å nå hjernevevet. Forskerene kaller dette blod-hjernebarrieren. I noen eldres hjerner løsner membranen mellom cellene, og blodårene blir permeable. Og det skaper en situasjon hvor disse ugunstige stoffene kan trenge gjennom barrieren og inn i hjernen.

«Hvis blodhjernebarrieren ikke virker som den bør, så er det potensial for skade,»

sa medforfatterArthur Toga, direktør for USC Stevens Neuroimaging and Informatics Institute ved Keck School of Medicine. Og videre;

«Det antyder at nevronene ikke får de riktige næringsstoffene og blodstrøm som de  trenger. Og det er en mulighet for at giftige proteiner kommer inn.»

Forskerne brukte bildediagnostikk og cerebrospinalvæske analyse for å måle permeabiliteten, eller lekkasjen, av kapillærene som betjener hjernens hippocampus, og fant en sterk korrelasjon mellom forringelse og lekkasje.

«Resultatene var virkelig en øyeåpner,»

sa Daniel Nation, professor i psykologi ved USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences. Og videre viktig;

«Det betydde ikke noe om folk hadde amyloid plakk eller tau-patologi, de hadde fortsatt kognitiv svekkelse.»

Forskerne advarer om at deres funn representerer et øyeblikksbilde. I fremtidige studier håper de å få en bedre opplevelse av hvor hurtig kognitive problemer oppstår etter at skade på blodårene oppstår.
Det forskes mye på å finne underliggende årsaker til Alzheimer og demens. Vi har videreformidlet mange av disse studiene som du kan lese her.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.