Forskere mener pasienter med metabolisk syndrom har lekk tarm og trenger mer vitamin C.

Et høyere inntak av vitamin C er avgjørende for pasienter med en negativ syklus av antioksidant-forstyrrelser, lekk tarm- og helseproblemer, forteller amerikanske forskere.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Det er forskere ved Oregon State University som har gjort disse oppsiktsvekkende funnene publisert i Redox Biology.

Det er viktige nyheter for en veldig stor del av befolkningen. I USA kan det være så mange som 35 prosent av den voksne befolkningen som lider av syndromet.

Professor Maret Traber ved Oregon State University (OSU) og Ava Helen Pauling Professor ved Oregon State’s Linus Pauling Institute sier til Science Daily;

«Hva disse funnene egentlig sier til folk når vi beveger oss ut av matferien, som juleferien er, og inn i januar er at vi må spise mer frukt og grønnsaker,»

de sier videre;

«Spis mer fiber og vitamin C og du vil virkelig beskytte tarmene dine også.»

En diett med mye mettet fett resulterer i kronisk lavgradig betennelse i kroppen som igjen fører til utvikling av metabolsk syndrom, en alvorlig tilstand forbundet med kognitiv dysfunksjon og demens, samt å være en stor risikofaktor for kardiovaskulær sykdom, fettlever sykdom og type 2 diabetes.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

En pasient anses å ha metabolsk syndrom hvis han eller hun har minst tre av følgende forhold: abdominal fedme, høyt blodtrykk, høyt blodsukker, lave nivåer av «godt» kolesterol, HDL, og høye nivåer av triglyserider.

Resultatene av studien antyder hvilken type mat som fører til metabolsk syndrom, kan forårsake ubalanser i tarmmikrobiomet, med nedsatt tarmfunksjon som bidrar til å potensielt føre toksiner ut i blodet (lekk tarm situasjon), noe som resulterer i utarming av vitamin C, som senere forringer opptak av vitamin E.

De siste årene har det gradvis blitt en voldsom økning i forskning og bevissthet rundt sammenhengen mellom lekk tarm, autoimmunitet og en rekke andre helsetilstander. Vi har videreformidlet en lang rekke nye publiserte studier om dette temaet som du kan lese her.

Det vil være en negativ spiral med antioksidant-forstyrrelser som gjør en dårlig situasjon enda verre; antioksidanter som vitamin C og E tilbyr forsvar mot oksidativt stress forårsaket av betennelse og de tilhørende frie radikalene, altså ustabile molekyler som kan skade kroppens celler.

«Vitamin C beskytter faktisk vitamin E, så når du har lipidperoksydasjon, er vitamin E brukt opp og vitamin C kan regenerere det,» 

sa Traber. Videre sier hun;

«Hvis du ikke har nok vitamin C, går vitamin E tapt, og du mister begge disse antioksidantene og ender opp i denne negative syklusen med å tømme kroppens antioksidantbeskyttelse.»

Lipidperoksydasjon er oksidativ nedbrytning av flerumettede fettsyrer som er en viktig del av levende celler; Det er prosessen hvor frie radikaler forsøker å stabilisere seg ved å stjele elektroner fra cellemembraner, og forårsaker skade på cellen.

Artikkelen fortsetter under.

Traber sa videre;

«Hvis det er for mye fett i kostholdet, forårsaker det skade på tarmen. Bakterielle cellevegger kan da lekke ut fra tarmen og slippe inn i sirkulasjon i kroppen, og de blir da jaget på av nøytrofiler.»

Nøytrofile er den mest utbredte typen hvite blodlegemer, en viktig del av immunsystemet. Neutrofiler angriper bakterier med hypoklorsyre: blekemiddel.

«De hvite blodlegemene «skrubber» med blekemiddel og det ødelegger vitamin C,»

Traber sier videre;

«Kroppen ødelegger sin egen beskyttelse fordi den blir lurt av tarmdysbiosen til å tro at det var en bakteriell invasjon.»

Og uten endringer, fortsetter prosessen å gjenta seg og gjenta seg i en negativ syklus.

«Folk med metabolsk syndrom kan spise samme mengde vitamin C som mennesker uten metabolsk syndrom, men har lavere plasmakonsentrasjoner av vitamin C,»

sa Traber. Som videre sier;

«Vi mener det fordi denne ødeleggelsen av de bakterielle celleveggene får hele kroppen til å igangsette en antiinflammatorisk respons.»

Vi kan alle forholde oss til en forvirrende og motsetningsfylt debatt i nyhetsmediene om vitaminer. Les her hva ledende forskere i verden mener, for eksempel fra Berkley, om hvor mye vitaminer hver enkelt av oss bør ha. 

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.