Hvordan industrien manipulerer vitenskapen

Forskere ved University of California viser hvordan industrien har manipulert vitenskapen for å redusere skadevirkningene.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Vi kan stadig lese motstridene resultater fra forskning i ulike studier i media. Den ene dagen er gluten farlig, den neste er det sunt. Og så får vi høre at vitaminer er farlige før vi dagen etter kan lese at forskere mener vi bør ha mer. Eller er fisk noe vi må spise – eller den i ferd med å bli giftig? Det å lese og forstå forskning er vanskelig og komplisert for vanlige borgere. Nå har amerikanske forskere vist hvordan mat-industrien i USA påvirker media, politikere og allmenhetens oppfatninger.

Professor Anne Kavanagh ved University of California (UCSF) sier at i gjennomsnitt spiser amerikanerne rundt 17 teskjeer sukker hver dag. UCSF-forskere har gjort et enormt arbeide for å se på hvordan næringsmiddelindustrien har påvirket forskning og allmenne holdninger om sukker og ferdig-mat sin påvirkning på helsa vår. (Intervjuer og henvisning til flere publiseringer finner du på Medical Xpress sine nettsider.)

Hun sier at hvis man går inn i hvilken som helst matbutikk, tar noen ferdigpakkede produkter, og ser på ingrediensene – så vil du sannsynligvis finne tilsatte sukkerarter. Men dette forutsatt at du kan skille mellom et svimlende utvalg av ulike navn: sukrose, dextrose, bygg malt, agave nektar, mais sirup er noen av dem.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Hvorfor er maten tilsatt alle disse søtningsmidlene? Når kom de seg inn i alle disse matvarene?

Og, kanskje mest avgjørende, mener forskerne:

hvilke krefter er ansvarlige for denne flommen av sukker, noe som gjør noen av oss veldig syke?

UCSF forskere avdekker svarene på disse spørsmålene.

Det de finner er at nærings- og næringsmiddelindustrien presser hardt på for sukkerholdige produkter. UCSF forskere gransker innflytelsen som industrien har, ser på forskningen for å bedre forstå sukkers link til sykdom, og bekjemper partisk (biased) vitenskap ved å avsløre industri-taktikker og utdanne offentligheten.

Jo mer vi spiser jo sykere blir vi

Det har vært en enorm økning av tilfellene av pasienter som har type 2 diabetes.

Siden 1970 har forekomsten av diabetes mer enn tredoblet seg (type 2 diabetes står for om lag 95 prosent av den økningen). I California alene har 11 prosent av voksne diabetes og 46 prosent har pre-diabetes. Det vil si halvparten av statens befolkning. Et annet plagsomt faktum: De som har lavere inntektsnivåer har høyere risiko for å få type 2-diabetes og får det i yngre og yngre alder.

Nesten en av fire tenåringer har prediabetes, og har svært høy risiko for å få full diabetes innen 10 år, i første omgang.

Det er ikke den eneste sykdommen som har vist seg de siste tiårene. Ikke-alkoholutløst fettsleversykdom – En oppbygging av ekstra fett i leverceller, som kan føre til leverskader – var ikke engang en kjent diagnostisk tilstand for 30 år siden. Nå har nesten en tredjedel av amerikanske voksne det. Sykdommen er på vei til å bli den ledende årsaken til levertransplantasjon innen fem år. Og leger behandler den første generasjonen av barn med fett-lever.

Den dramatiske utviklingen av disse sykdommene er ikke forårsaket av genetiske forandringer, en veldig vanlig misforståelse,

det sier forsker Schillinger.

«Noe i miljøet har endret seg.»

og videre;

At «noe» inkluderer mange endringer i samfunnet vårt – som stillesittende livsstil og endret kosthold – samt en sterk økning av forbruk av tilsatte sukkerarter,

Laura Schmidt, Ph.D., MSW, MPH, professor i helsepolitikk og lederen av forsknings prosjektet ved UCSF sier;

«Matssystemet vårt er helt ute å kjøre,» .

En voksende mengde vitenskapelig bevis knytter nå langsiktig overforbruk av tilsatt sukker til diabetes, leversykdom, hjertesykdom og mer. Mye av denne forskningen fokuserer på en klynge av metabolske problemer, kjent som metabolisk syndrom, som øker folks risiko for å utvikle kroniske sykdommer.

Artikkelen fortsetter under.

Forskerne mener en av de viktigste skyldige er fruktose. Fruktose finnes naturlig i frukt og honning, men i bearbeidet mat og brus er det blitt ekstrahert av mais, rødbeter eller sukkerrør, fjernet fiber og næringsstoffer og konsentrert. Nesten alle tilsatte sukkerarter, til og med sunne, som organisk rørsukker, inneholder en betydelig mengde fruktose. Bordsukker er for eksempel 50 prosent fruktose.

Problemet med fruktose er at kroppen bare kan bruke en del av det til energi; leveren forvandler resten til fettkuler som kalles triglyserider, som kan forårsake ødeleggelse. Leveren frigjør noen av disse inn i blodet og øker kolesterolnivået (som er knyttet til hjertesykdom). Og enda verre påvirker triglyseridene som forblir i leveren insulinens evne til å regulere blodsukkeret, en tilstand som kalles insulinresistens.

Vi «sitter vi på en tikkende bombe,»

sier Schmidt.

Dokumenter avslører vitenskapelig påvirkning

I 2007 begynte Cristin Kearns, DDS, MBA, en reise som ville kaste lys over noen av de kreftene som bidro til å presse oss til der vi har havnet. Dette var før hun ble professor ved UCSF. Kearns konfronterte en foredragsholder på en tannlegekonferanse med hans standpunkter fra scenen. Han sa;

«Det er ingen bevis som knytter sukker til kronisk sykdom,» 

Hun hørte videre på en fra den amerikanske regjeringens National Diabetes Education Program, som gav en kostholdsveiledning som ikke sa noe om sukkerinntak.

Kearns begynte da på en lang reise vor hun fokuserte på spillerne bak koblingen mellom hennes erfaring og det hun hørte fra «eksperter».

Jo mer Kearns oppdaget om sukkerforeningen, jo mer overbevist ble hun om at de påvirket vitenskaps- og den nasjonale politikken. Hun fant 1.500 interne Sugar Association-dokumenter relatert til en PR-kampanje industrien hadde lansert i 1976. Dokumentene viste tydelig bransjens plan om å påvirke mat- og legemiddelorganisasjonene sin regelmessige gjennomgang av sikkerheten til sukker.

Jo mer Kearns oppdaget om sukkerforeningen, jo mer overbevist ble hun om at de påvirket vitenskapspolitikken.

På 1990-tallet viste UCSFs analyse av tusenvis av tobakkebransjedokumenter at tobaksfirmaer hadde kjent om de alvorlige farene ved røyking i flere tiår, men de holdt tilbake den informasjonen fra publikum for å beskytte deres fortjeneste.

Hun fant sterke bevis for at sukkerindustrien hadde manipulert vitenskapen for å beskytte sine kommersielle interesser, påvirke forskrifter og forme den offentlige meningen. (Næringen har selvsagt bestridt denne vurderingen gjennom offentlige uttalelser fra Sugar Association.)

Ved midten av 1960-tallet hadde forskerne imidlertid begynt å lure på om sukker kunne være relatert til hjertesykdom. Sugar Research Foundation betalte tre Harvard-forskere det som tilsvarer $ 50 000 i dag for å gjennomgå eksisterende forskning om sukker, fett og hjertesykdom. Deres analyse, publisert i den prestisjetunge New England Journal of Medicine, minimerte sammenhengen mellom sukker og hjertehelse og fremmet fett som den skyldige i stedet.

«Det var tydelig en forutinntatt gjennomgang,»

sier Kearns, som brukte et år på analysere kommunikasjonen mellom industrien og forskerne, samt studiene som ble inkludert i vurderingen.

Professor Kearns sier;

«Litteraturvurderingen bidro til å forme ikke bare den offentlige holdningen om hva som forårsaker hjerteproblemer, men også det vitenskapelige samfunnets syn på hvordan man vurderer kostholdsfaktorer for hjertesykdom,» 

Dette førte til at folk spiste mat med lite fett, men full av sukker. Scmidt sier;

Dette er et eksempel på hvordan industrien har dypt trengt inn i vitenskapen for å fordreie fakta om hva som er bra for vår helse.

En annen av Kearns studier, publisert i PLOS Biology, viste at næringen også holdt tilbake kritiske vitenskapelige bevis. I 1968 finansierte Sugar Research Foundation et forskningsprosjekt på dyr for å belyse sammenhengen mellom sukker og hjertes helse. Tidlige resultater hadde også avdekket en potensiell sammenheng mellom sukrose og blærekreft. Innen få uker etter å få tilstrekkelig bevis for at sukrose øker blod-triglyserider ved å interagere med tarmbakterier, avsluttet de studien. Resultatene ble aldri publisert. På den tiden bestemte FDA seg for å ta en tydelig holdning til sukkerholdige matvarer.

Artikkelen fortsetter under. Også i Norge har vi den siste tiden kunne lese stadig mer motstridene forskning om miljøgifter i mat. Vi hører om ledende forskere i Folkehelseinstituttet som kraftig advarer mot tungmetaller i fisk samtidig som vi hører at de positive effektene oppveier for de negative. Men hva skal vi tro? Les vår gjennomgang av tilgjengelig publisert forskning på området.

Barn dobblet mengden kvikksølv i kroppen etter å ha spist fisk 3 ganger i uken i 16 uker.

Fortsatt er det tusenvis av dokumenter hun ikke har gått gjennom;

«Det er stort, jeg kunne gjort dette i årevis.»

Diabetesekspert og forsker Schillinger har også undersøkt sukkervitenskapen. I en rapport publisert i Annals of Internal Medicine, gjennomgikk han de 60 studiene mellom 2001 og 2016 som så på om sukkerholdige drikker bidrar til fedme eller diabetes. Av de 26 studiene som ikke fant noen link, ble alle finansiert av sukker-søtet-drikkeindustrien eller utført av personer med økonomiske bånd til næringen. Av de 34 studiene som fant en link, var bare en finansiert av drikkevareindustrien; Resten ble selvstendig finansiert. Schillinger sa;

«Det var nok det sterkeste forholdet jeg har observert mellom interessekonflikter og vitenskap,» 

UCSFs SugarScience.ucsf.edu nettsted viser bevisene om sukker og dets innvirkning på helse. Nettstedet viser en stor gjennomgang av mer enn 8000 vitenskapelige artikler publisert til dags dato. Studiene blir grundig vurdert, blant annet for interessekonflikter.

I tillegg har UCSF Industry Documents Library og UCSF Philip R. Lee institutt for helsepolitiske studier lansert det aller første dokumentarkivet for matvareindustrien i november 2018. Det inneholder tusenvis av tidligere hemmelige dokumenter fra næringsmiddelindustriens ledere, som belyser hvordan næringen manipulerer folkehelsen. Den er åpen for journalister, akademikere og publikum. Schillinger sier;

«Vi trenger at allmennheten blir oppmerksom på hva som skjer,»

«The Bigger Picture», kampanjen har fått nesten 2 millioner visninger og vunnet en rekke folkehelse- og film- / media-priser.

Men Schmidt sier at vi fortsatt har en lang vei å gå for å hindre den truende tsunamien av sykdommer. Hun sier;

«Disse næringene vet at sukker selger, de vet at det smaker godt, de vet at folk vil ha det. De skal ikke slutte å gjøre det de gjør,» 

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.