fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

En rekke studier viser hvordan lektiner kan bidra til å drive autoimmune tilstander.

Flere studier viser viser hvordan noen lektiner i kostholdet potensielt kan skape inflammasjoner og autoimmune tilstander.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.
I slutten av 80-årene ble det økende interesse for lektiner og påvirkningen på tarmen og immunforsvaret, og vi kunne lese en publisert gjennomgang i BMJ i 1999. De skriver at i 1988 lanserte et sykehus en «sunn mat-dag» i sin lunsj-kantine. En tallerken inneholdt røde kidneybønner, og 31 porsjoner ble servert. Like etterpå kastet en kirurg opp. I løpet av de neste fire timene fikk 10 flere alvorlig oppkast, noen med diaré. Alle ble bra igjen neste dag. Ingen patogener ble isolert fra maten, men bønnene inneholdt en unormalt høy konsentrasjon av lektinet phytohaemagglutinin.
Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.
Lektiner er karbohydratbindende proteiner som finnes i de fleste planter, spesielt frø og knoller som korn, poteter og bønner. De siste to tiårene har vi innsett at mange lektiner er giftige, inflammatoriske eller begge deler, samt motstandsdyktige overfor matlaging og fordøyelsesenzymer. Men det var virkelig urovekkende med oppdagelsen i 1989 at noen matelektiner kommer seg gjennom tarmveggen og tranlokaliserer seg selv til andre organer.
I en annen studie publisert i 2015 beskrives det at omtrent 30% av maten inneholder lektiner, hvorav noen kan være resistente nok gjennom fordøyelsen til å komme inn i sirkulasjonen. På grunn av deres bindende egenskaper kan lektiner forårsake et dårligere næringsopptak, forstyrre fordøyelsen, og forårsake alvorlige tarmskader for en med dysfunksjonelle enzymer. Disse effektene følges av forstyrrelse av tarmbarriereintegriteten (lekk tarm), som er inngangen til ulike autoimmune tilstander. Det kan føre til kryssreaktivitet, noe som resulterer i produksjon av antistoffer mot lektiner og bakterielle antigener, etterfulgt av autoimmunitet.
I studien foreslås det at ved å redusere enkelte lektiner kan man redusere sykdomssymptomer hos noen, men ikke alle, pasienter med autoimmune lidelser.

Lektiner og reumatoid artritt, revmatisme.

Loren Cordain har også publisert en studie som knytter lektiner i kostholdet og revmatisme. Cordain er professor ved Department of Health and Exercise Science ved Colorado State University.
I studien kan vi lese at til tross for den nesten universelle kliniske observasjonen av at betennelse i tarmene ofte er forbundet med betennelse i leddene og omvendt, så blir sammenhengen fortsatt studert. I denne gjennomgangen viser forskerne hvordan samspillet mellom lektiner og enterocytter og lymfocytter kan drive translokasjonen av både mat- og tarm-avledede patogene antigener til perifert vev, hvilket igjen forårsaker vedvarende perifer antigenstimulering.
Hos genetisk disponible mennesker kan denne antigenstimuleringen til slutt resultere i aktiv reumatoid artritt (RA).
Ved å eliminere enkelte lektiner foreslås det at man kan oppnå reduksjon av sykdomssymptomer hos noen pasienter med RA.
Artikkelen fortsetter under.

Ny studie med oppsiktsvekkende resultater

I studien gjennomført av Steven Gundry og presentert for American Heart Asociasion skriver han at årsakene til autoimmun sykdom synes å være multifaktorielle. Imidlertid tyder mye på at endringer i mikrobiomet, forringelse av tarmbarrieren (lekk tarm) og innføring av planteforsvarsmolekyler som lektiner i det menneskelige kostholdet – er viktige årsaksfaktorer.
I studien kan vi lese at teamet undersøkte et lektin redusert (altså ikke lektin-fritt) kosthold, kombinert med probiotika og prebiotika (The Pant Paradox-protokollen) for å påvirke biomarkør påvist autoimmun sykdom hos mennesker og deres innvirkning på biomarkører for betennelse.
95 av 102 pasienter oppnådde fullstendig tilbakegang av autoimmune markører og inflammatoriske markører innen 9 måneder. De resterende syv pasientene hadde alle reduserte markører. 80 av 102 pasienter fjernet alle immunosuppressive og / eller biologiske medisiner uten gjeninnføring.
Gundry og teamet konkluderer med at et lektinbegrenset kosthold, supplert med pro og prebiotika, og polyfenoler kan være i stand til å kurere eller behandle de fleste autoimmune sykdommer.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.