Stanford-studie viser at vestlig kosthold kan øke risikoen for alvorlig blodforgiftning og død.

Et vestlig kosthold med mye fett og sukker kan gi større risiko for å utvikle alvorlig blodforgiftning, ifølge en studie fra en Portland State University.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Studien, publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, ser på hvordan det vestlige kostholdet påvirker alvorlighetsgraden og utfallet av sepsis, blodforgiftning. Sepsis, kroppens reaksjon på å bekjempe en infeksjon, kan føre til sjokk og organsvikt. Det er den ellevte vanligste dødsårsaken verden over.

Brooke Napier, en biologi professor ved PSUs College of Liberal Arts and Sciences, gjennomførte studien som postdoktor i laboratoriet til Denise Monack, professor i mikrobiologi og immunologi ved Stanford University School of Medicine og leder av studien.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

I studien viste mus som ble gitt den vestlige dietten – en diett som var karakterisert som lav på fiber og høy på fett og sukker – en økning i kronisk betennelse, sepsis alvorlighetsgrad og høyere dødelighet enn mus som ble matet en normalt diett. Napier sa funnene tyder på at musene hadde mer alvorlig sepsis og døde raskere på grunn av noe i kostholdet, ikke på grunn av vektøkningen eller mikrobiomet, kroppens samfunn av bakterier.

Napier sa;

«Musens immunsystem på vestlig diett fungerte annerledes. Det ser ut som kostholdet manipulerer immuncellefunksjonen slik at du er mer utsatt for sepsis, og da du får sepsis, dør du raskere.»

Napier sa at funnene kan hjelpe sykehusene bedre å overvåke kostholdet til pasienter på intensivavdelingen, siden de allerede har høyest sannsynlighet for å utvikle sepsis.

«Hvis du vet at et kosthold høy på fett og sukker korrelerer med økt følsomhet mot sepsis og økt dødelighet, når disse pasientene er på intensivavdelingen, kan du sørge for at de spiser godt fett og det riktige forholdet mellom fett, «

Sa hun. Og videre;

«Hvis du kan introdusere kostholdsintervensjoner for å redusere sjansene ved å manipulere deres immunsystem på den måten, kan du på en eller annen måte påvirke utfallet.»

Napier sa at teamet også identifiserte molekylære markører hos mus på vestlig kosthold som kan brukes som prediktorer eller biomarkører for pasienter som har høy risiko for alvorlig sepsis eller pasienter som kan trenge mer aggressiv behandling.

Artikkelen fortsetter under.

«Vi kan se på blodet deres og si at vi må behandle dem mer aggressivt enn personen ved siden av, som ikke har kronisk betennelse og ikke har disse cellepopulasjonene i blodet, «

Nå skal Napiers laboratorium studere om bestemte fettstoffer i et fettfattig kosthold kan påvirke immuncellefunksjonen.

«Hvis det er fett i kostholdet som driver denne omprogrammeringen, så vil det gjelde for ethvert kosthold høyt på fett, som det ketogen høy fett-diett eller en hvilken som helst Atkins-relatert diett,»

avsluttet Napier.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.