fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Nye funn forbinder levetidsforlengelse til metabolsk regulering av immunsystemet.

Forskere har kjent i flere tiår at kaloribegrensning fører til lengre levetid. Det har også blitt observert at kronisk betennelse øker med alderen. Men et forhold mellom de to har forblitt uutforsket.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Nye funn forbinder levetidsforlengelse til metabolsk regulering av immunsystemet.
Det er Keith Blackwell, M.D., Ph.D, assisterende forskningsdirektør og seniorforsker ved Joslin Diabetes Center, og professor i genetikk ved Harvard Medical School, som publiserer de nye funnene.

Forskere har i flere tiår visst at kaloribegrensning fører til lengre levetid. Det har også blitt observert at kronisk betennelse øker med alderen. Men et forhold mellom de to hadde forblitt uutforsket. Les vår omfattende forskningsbaserte artikkel om fasting her.

Men i en ny studie, publisert i Cell Metabolism, har forskere ved Joslin Diabetes Center avdekket en ny mekanisme for levetidsforlengelse som forbinder kaloriebegrensning med immunsystemregulering.

«Modulerende immunaktivitet er et viktig aspekt av diettbegrensning, og det er viktig for regulering og i denne sammenheng økende levetid»

Keith Blackwell, professor i genetikk ved Harvard Medical School.

I denne studien fant Dr. Blackwell og hans team at kaloribegrensning reduserer nivåene av medfødt immunitet ved å redusere aktiviteten til et regulatorisk protein kalt p38, som utløser en kjedereaksjon som ender med redusert immunrespons.

Det medfødte immunforsvaret er som en sikkerhetsvakt i kroppen, og holder øye med eventuelle uvelkomne bakterier eller virus. Hvis det medfødte immunsystemet oppdager noe, så aktiverer det en akutt immunrespons. Vi trenger en viss grad av immunitet for å være friske, men et overaktivt medfødt immunsystem – som forekommer oftere når vi blir eldre – betyr konstant lavgradig betennelse, noe som kan føre til utallige helseproblemer.

«Før denne studien så folk på hva som skjer med immunitet ved aldring hos mennesker, men ingen hadde noen gang sett på om modulerende immunitet eller aktivitetene er involvert i forlengelse av levetid eller kan være gunstig som en del av et anti-aldring program»

Keith Blackwell, professor i genetikk ved Harvard Medical School.

Forskningen ble utført med den mikroskopiske ormen C. elegans. De mest grunnleggende gener og regulatoriske mekanismer som finnes i disse ormene er vanligvis enklere versjoner av de som er tilstede hos mennesker, noe som gjør dem til en god modell for å studere menneskelig aldring, genetikk og sykdom.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Dr. Blackwell og hans team analyserte nivåene av proteiner og virkninger av genetiske mekanismer i perioder med kalori-restriksjon. De var i stand til å «skru av» en bestemt genetisk mekanisme som var regulert av p38-proteinet. De så at når p38 var helt inaktiv, hadde ikke kalori-restriksjon noen innvirkning på medfødt immunitet. Når det var aktivt, men på lavere nivåer enn normalt, utløste det de genetiske mekanismene som nedregulerte den medfødte immunresponsen til et optimalt nivå.

 «Det var den mest overraskende tingen vi fant. Den var nedregulert, selv om det var kritisk,»

Professor Dr. Blackwell.

At denne immunregulerende responsen ble aktivert av næringsstoffer, i stedet for bakterier, var også overraskende. Dette legger til en økende mengde funn som binder stoffskiftet og metabolismen til immunsystemet.

«Dette er virkelig et fremvoksende felt i pattedyr nå, såkalt immunometabolisme – ideen om at det er gamle koblinger mellom metabolisme og immunitet,»

sier Dr. Blackwell. «Vi kunne vise i dette veldig primitive immunsystemet at det er regulert metabolisk og påvirker levetid og helse uavhengig av en anti-patogen funksjon. Det er da jeg begynte å kalle dette en primitiv immunometabolisk vei eller en immunometabolisk regulering.»

Professor Dr. Blackwell.

Etter å ha gjort denne oppdagelsen, var Dr. Blackwell nysgjerrig på å vite om den velkjente langtidsmekanismen med redusert IGF1-signalering også virket på immunsystemet. I over 20 år har studier etter studier i mange forskjellige organismer bekreftet at lavere nivåer av IGF1-signalering bidrar til en lengre levetid. Dette antas å skyldes aktivering av beskyttende faktorer ved et protein som kalles FOXO (kalt DAF-16 i C. elegans).

I denne nye studien oppdaget Dr. Blackwell og hans team at når IGF-signalering ble redusert i ormer, økte kjedereaksjonen fra FOXO-lignende DAF-16 ikke bare beskyttende mekanismer, men førte også til reduksjon av ormene sin appetitt. Dette setter naturligvis dem i en tilstand av kalori-restriksjon.

«Dette kobler vekstmekanismen [av IGF1-signalering] til matforbruk og matssøkende oppførsel på en kraftfull måte,»

Professor Dr. Blackwell.

En reduksjon i aktiviteten til FOXO-lignende gener ser ut til å fortelle ormene at de er i en fastende tilstand, og at næringsstoffer kan være knappe. Dette får ormene til å spare energi, noe som fører til reduksjon i matinntaket. Denne selvpålagte kaloribegrensningen fører da til senking av den medfødte immunresponsen. Dr. Blackwell planlegger å studere hvordan FOXO-proteinet virker for å undertrykke appetitten.

«Det endelige målet er å kunne manipulere en sunn livstid for mennesker. Ikke å få folk til å leve til 120, 130, men for å forlenge perioden med sunt liv. Og kronisk betennelse er en viktig faktor i menneskets aldring. Håpet er at noen av de spesifikke mekanismene kan oversettes for å optimalisere immunfunksjon hos mennesker under aldring for å forbedre helsen i menneskets levetid. «

Professor Dr. Blackwell.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.