fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Sjødyr gir viktig forståelse for tarmens førstelinje- immunforsvar.

Forskere viser hvordan forstyrrelse av et balansert tarm-mikrobiom er relatert til utbrudd av inflammatorisk tarmsykdom.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Vi kan kanskje lære mer av disse små sjødyrene enn du kanskje tror.

I laboratoriet ved USF Children’s Research Institute i St. Petersburg bruker mikrobiologen Larry Dishaw, Ph.D., sjødyret kjent som Ciona intestinalis for å studere hvordan det medfødte immunsystemet samhandler med mikrober som fester seg i tarmen på måter som virker for å fremme homeostasis (balanse) og fremme levetid og helse.

Støttet av et fireårig stipend fra National Science Foundation (NSF), undersøker Dr. Dishaws immunforskning populasjonene av mikrober som lever sammen i tarmene – trillioner av bakterier, virus, sopp og til og med noen parasitter – kollektivt kjent som tarmmikrobiomet. Teamet hans er interessert i å definere hvordan forstyrrelse av et balansert tarm-mikrobiom er relatert til utbrudd av inflammatorisk tarmsykdom, en autoimmun lidelse som rammer 1,6 millioner amerikanere.

«Mange faktorer er på spill for å regulere mikrobiomet,»

Dr. Dishaw, professor i pediatri ved USF Health Morsani College of Medicine.

Dette er et av de heteste spørsmålene som medisinske forskere nå utreder.

«Og mange forskere rundt om i verden er interessert i hvordan mikrobiomet koloniserer i dyr, hvordan dette mikrobielle samfunnet oppnår balanse, hvordan det kan komme ut av balanse og hvordan det er relevant for menneskers helse.»

Dr. Dishaw, professor i pediatri ved USF Health Morsani College of Medicine.

Hvis du ser under mikroskopet på de gjennomsiktige små sjødyra som dyrkes i Dr. Dishaws laboratorium, kan du se en tarm (med mage og tarmkammer) som ligner fordøyelseskanalen vår. Til tross for det primitive utseendet, er sjødyret – en protochordate – ansett som en av de nærmeste evolusjonære skapningene til mennesker.

Men i motsetning til mennesker så har de hele livet kun medfødt immunitet. De mangler den andre formen for immunitet, adaptiv immunitet, som utvikler seg gjennom livet. Og dette gjør sjødyret til en god modell for å undersøke utviklingen av vertsimmunsystemet og dens rolle i å skape og opprettholde et velbalansert tarmmikrobiom.

Forskerne kan derfor overvåke hvordan immunsystemet reagerer når de møter mikrober for første gang, hvordan mikrober først velger «hvor å kolonisere i tarmen, og hvordan dyret opprettholder homeostase – det vil si en sunn balanse mellom tarmmikrober som trengs for å fordøye mat og absorbere næringsstoffer gjennom hele livet.

Og i tillegg gi bedre innsikt i tarmforsvarsevolusjonen og definere måter som gunstige (ikke-patogene) bakterier kan bidra til å forhindre overvekst av sykdomsfremkallende (patogene) bakterier.

Dr. Dishaws NSF-stipend bygger på arbeidet til hans mentor Gary Litman, Ph.D., professor emeritus fra USF, der laboratoriet forsker på kitinbindende proteiner, eller VCBP, laget og utskilt av tarmveggen i et annet lite sjødyr, organismen amphioxus. Disse immunproteinene synes å bidra til å regulere hvordan bakterier og sopp påvirker og vokser slik at tarmbarrierefunksjonen blir forbedret, sa Dr. Dishaw. VCBPene ser også ut til å påvirke produksjonen av fag, virus som smitter og ødelegger spesifikke tarmbakterier, la han til.

«Målet med prosjektet vårt er å finne ut hva som skjer når vi mucker med det systemet. Når VCBPene ikke binder sopp eller bakterier riktig, hvordan går det?

Dr. Dishaw, professor i pediatri.

I en serie eksperimenter som ble publisert i Open Biology, skapte USF-forskerne kolitt-lignende betennelse og skade i sjødyra ved å utsette deres tarm for kjemisk dextransulfatnatrium (DSS). De viste at DSS endret produksjon av det utskilte immunmolekylet som binder bakterier.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

De fleste hvirvelløse dyr, inkludert disse små sjødyra, forsvarer deres tarmvegger mot potensielt mikrobielt angrep og forhindrer infeksjon med slim rikt på kitin. Forskerne fant at forbehandling med mikropartikler av kitin, en fibrøs substans som er utbredt i tarmslimhinnen, beskytter dyret mot de kolittlignende effektene av påfølgende DSS-eksponering.

«Dette hjelpe oss med å forstå hvordan medfødt immunitet modulerer betennelse og gjenopprettelse av homeostase (balanse i tarm-mikrobiomet)»

Dr. Dishaw, professor i pediatri

Fager lovende behandling av medikament-resistente infeksjoner

Kunnskapen om mikrobiomet til disse små sjødyra gir ledetråder om vårt frontlinje immunforsvar, tarmhelsa.

«Vi tror at tidlig kolonisering av mikrober er kritisk viktig for å etablere livslang tarmmikrobiomegenskaper. Vi ser at 4 til 6 uker i en intensivavdeling hvor spedbarnet mottar flere antibiotika for å behandle eller forebygge infeksjoner – kan føre til langsiktige endringer i helse.»

Dr. Dishaw, professor i pediatri.

Det endelige målet med mikrobiologisk forskning er å komme fram med effektive behandlinger for å tilbakestille balansen når et mikrobielt samfunn har blitt ubalansert – enten ved diett, stress, patogener eller til og med medisinene som brukes til å bekjempe sykdom.

Forsker Mya Breitbart fra USF College of Marine Sciences, koloniserer en rekke bakterier i de små sjødyra i et forsøk på å teste hvordan fag – virusene som infiserer bakterier – kan brukes til å selektivt eliminere skadelige tarmbakterier.

Fager, som spesifikt målretter seg mot enkelte bakterier, kan utnyttes for å jage patogener ut av det mikrobielle samfunnetet uten kun å stole på antibiotika, som kan drive ut både skadelige og fordelaktige bakterier.

«I teorien kan du bruke en C diff fag med høy presisjon for å målrette og drepe kun C. diff bakterier.»

Dr. Dishaw, professor i pediatri.

Dr. Dishaw deltar også i en klinisk studie med USF Health Department of Pediatrics og Johns Hopkins All Children’s Hospital for å karakterisere tarmmikrobiomerene hos pasienter med primære immunmangler. Forskningen kan gi en bedre forståelse av hvordan ulike aspekter av immunitet regulerer tarmmikrobiomet.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.