Å sove lenger i helgen vil ikke betale tilbake søvn-gjelden.

Forskere ved University of Colorado Boulder viser at det å ta igjen tapt søvn i helgene faktisk kan gjøre ting verre.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Studien gjennomført ved University of Colorado Boulder ble publisert i Current Biology, Cell.

«Våre funn tyder på at ved å brenne ned stearinlyset i løpet av uken, og prøve å ta det igjen i helgen, ikke er en effektiv helsestrategi,»

sier seniorforfatter Kenneth Wright, direktør for Sleep and Chronobiology Lab.

Flere studier har nylig vist negative helse-effekter, som økt risiko for hjertesykdom og nedsatt immunrespons, ved søvn-utfordringer. Noen negative helseeffekter slår faktisk inn etter bare en natt med tapt søvn, har nylig CU Boulder-forskning vist.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Å sove i helgen kan hjelpe kroppen å gjenopprette i en liten grad i løpet av de to dagene, viser studier. Men effektene varer ikke.

Wright og Chris Depner, en forskningsprofessor i Integrativ Fysiologi, ønsket å finne hva som skjer når folk endrer frem og tilbake mellom en søvnløs arbeidsuke og et par dager med opphør.

De så på 36 friske voksne i alderen 18 til 39 år i to uker i et laboratorium, hvor deres matinntak, lyseksponering og søvn ble overvåket.

Etter baseline testing ble de delt inn i grupper. Man fikk god tid til å sove – 9 timer hver natt i 9 netter. Den andre gruppen fikk 5 timer søvn per natt over samme periode. Den tredje gruppen sov ikke mer enn 5 timer per natt i 5 dager etterfulgt av en helg da de kunne sove så mye som de ville før de returnerte til 2 dager med begrenset søvn.

Begge søvnbegrensede grupper spiste mer om natten, økte vekten og så nedgang i insulinfølsomhet i studieperioden. Mens de i helgesovegruppen så milde forbedringer (inkludert mindre nattlig spising) i helgen, gikk disse fordelene bort når en søvnbegrenset arbeidsuke gjenopptas.

«Til slutt så vi ikke noen metabolsk fordelaktig utfall hos de som sov i helgen,»

sa Depner.

På enkelte områder viste helgesovegruppen verre utfall. For eksempel, i gruppen som hadde sin søvn begrenset hele tiden, falt insulin-følsomheten med 13 prosent. Hos helgesoverne ble det forverret med 9 til 27 prosent, med muskel og lever score verre enn de andre gruppene.

Artikkelen fortsetter under.

«Det kan være at yo-yo soving frem og tilbake – endrer tiden vi spiser, endrer vår sirkadiske klokke og deretter går tilbake til utilstrekkelig søvn er unikt forstyrrende,»

sa Wright.

Selv når de fikk sjansen, fant folk det vanskelig å gjenopprette tapt søvnen i helgen. Den biologiske klokken endret seg søndagskvelden, noe som gjorde det vanskelig å sovne, selv om de måtte stå opp tidlig på mandag.

Til slutt fikk helgesoverne bare 66 minutter mer søvn i gjennomsnitt. Menn hadde mer tapt søvn enn kvinner.

Wright sier også det er mulig at ekstra søvn i helgen kan være en effektiv metode for folk som får for lite søvn en natt eller to per uke. De håper å utforske dette i fremtidige studier.

«Denne studien viser betydningen av å få tilstrekkelig søvn jevnlig,»

sier Michael Twery, Ph.D., direktør for National Center for Sleep Disorders Research (NCSDR) ved National Heart, Lung and Blood Institute, en del av National Institutes of Health.

«Ofte endrede søvnrytmer er en form for stress forbundet med metabolske endringer.»

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.