Studie gir kunnskap om hvordan søvn beskytter mot hjertesykdom.

Forskere sier at de er nærmere å løse mysteriet om hvordan en god natts søvn beskytter mot utvikling av aterosklerose eller herding av arteriene.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

I studier med mus oppdaget Harvard-forskerne en tidligere ukjent mekanisme mellom hjernen, benmarg og blodkar som ser ut til å beskytte mot utvikling av aterosklerose eller herding av arteriene, men bare med god søvn.

Studien, finansiert av National Heart, Lung og Blood Institute (NHLBI), publiseres i tidsskriftet Nature.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Oppdagelsen av denne mekanismen understreker viktigheten av å få nok kvalitets-søvn for å opprettholde kardiovaskulær helse og kan være viktig for å bekjempe hjertesykdom, den ledende dødsårsaken blant kvinner og menn i USA, sa forskerne.

«Vi har identifisert en mekanisme som styrer produksjon av inflammatoriske celler i beinmargene på en måte som bidrar til å beskytte blodårene mot skade,»

forklarer Filip Swirski, Ph.D. professor ved Harvard Medical School og Massachusetts General Hospital, Boston.

«Denne anti-inflammatoriske mekanismen er regulert av søvn, og det brytes ned ved søvn-forstyrrelser eller ved dårlig søvnkvalitet. Det er en liten brikke i et større puslespill.»

Annen ny forskning har knyttet søvnmangel og visse søvnforstyrrelser, som søvnapné, økt risiko for fedme, diabetes, kreft, samt hjertesykdom. Men forskere har kjent lite til den cellulære og molekylære mekanismen som kan bidra til å forklare sammenhengen mellom søvn og kardiovaskulær helse.

Dårlig eller utilstrekkelig søvn er et stort folkehelseproblem som påvirker millioner av mennesker i alle aldre. Studier viser at det er viktig for helsen å få nok kvalitetssøvn til riktig tid, men færre enn halvparten av voksne i USA får de anbefalte sju til åtte timene per dag.

Artikkelen fortsetter under.

For å lære mer om virkningen av denne søvn-mangelen på kardiovaskulær sykdom, fokuserte forskerne på en gruppe mus som var genetisk utviklet for å utvikle aterosklerose. De forstyrret søvnmønstrene til halvparten av musene og tillot den andre halvparten å sove normalt.

Over tid utviklet musene med forstyrret søvn progressivt større arterielle lesjoner sammenlignet med de andre musene. Spesielt utviklet de søvnforstyrrede musene arteriell plakk eller fettdeponeringer, som var opptil en tredjedel større enn musene med normale søvnmønstre. De søvnforstyrrede musene produserte også to ganger nivået av visse inflammatoriske celler enn kontrollmusene – og også lavere mengder av et hypokretin, et hormon laget av hjernen som antas å spille en nøkkelrolle i å regulere søvn.

Forskerne viste også at lavere nivå av hypokretin under forstyrret søvn bidrar til betennelse og aterosklerose. De sier også at flere studier med mennesker behøves for å validere disse funnene og spesielt før de eksperimenterer med hypokretin terapeutisk.

Likevel sier forskere, at målrettet terapi mot den nylig oppdagede biologiske mekanismen, en såkalt nevroimmunakse, kan være et gjennombrudd som en dag fører til nye behandlinger for hjertesykdom, søvn og andre lidelser.

«Dette synes å være den mest direkte demonstrasjonen hittil av molekylære forbindelser som knytter blod- og kardiovaskulære risikofaktorer til søvn,»

sa Michael Twery, Ph.D., direktør for Nasjonalt senter for søvnforstyrrelser på NHLBI.

Sirkadiansk biologi refererer til den 24 timers interne klokken i kroppen som styrer uttrykket av mange gener i de fleste vev og reguleringen av søvn og våken-sykluser.

«Forståelse av den potensielle effekten av dårlig søvn og sirkadisk helse på blodcelledannelse og vaskulær sykdom åpner nye muligheter for å utvikle forbedrede behandlinger,»

tilføyde Twery.

Det forskes mye på hvordan søvn påvirker helsa og tyske forskere har oppdaget hvorfor søvn kan være den aller beste medisinen, ved å stimulere immunforsvaret – og at stress derimot kan påvirke negativt. Les om denne studien her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.