fbpx

Studie viser at parasitten Blastocystis kan føre til lekk tarm og tarm-betennelser

Studie viser at parasitten Blastocystis forårsaket nedbryting av «gode» bakterier samt førte til «lekk tarm» som kan føre til inflammatorisk og irritabel tarm samt mange andre tilstander.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.
Nok en ny studie peker på parasitten Blastocystis Hominis som en potensiell årsak til betennelser i tarmen med mer. Forskerne viste at Blastocystis Hominis typen ST7 forårsaket skade på tarmens epitelceller/slimhinne, som fører til en «lekk tarm». Funnene kan ha store implikasjoner for inflammatorisk tarmsykdom, irritabel tarmsyndrom, gastrointestinale kreftformer og fekal mikrobiotransplantasjon.
De nye studiene er publisert i Nature som du kan lese her og her i Microbiome.
Siden de fleste mikroberene i tarmen er bakterier, er det en tendens til at mye av mikrobiom-forskning skjer på dette område. Men blant bakteriene er andre mikrober som en-cellede eukaryoter og virus, som i stor grad er ignorert hittil. Hvis leger og forskere tenker på Blastocystis, som er en av de vanligste tarm-parasittene, betrakter de ofte det som en harmløs organisme. Dette er nå imidlertid i ferd med å forandre seg ved publisering av en ny studie fra NUS Medicine publisert online i Microbiome, noe som viser at en type Blastocystis isolert fra Singapore faktisk kan skade tarm-miljøet kraftig.
Professor Kevin Tan og Zhang Yongliang og andre forskere fra Institutt for mikrobiologi og immunologi ved NUS Medicine, demonstrerte at Blastocystis forårsaket bakterien Bifidobacteriums død, som er en av de «gode» bakteriene i kroppen, i cellekultur og in vivo.
Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Dreper gode bakterier.

Stammen av Blastocystis syntes å indusere oksidative stressmekanismer, som involverer frigjøring av reaktive oksygenarter. Disse molekylene forårsaket død av Bifidobacterium. Interessant nok reduserte Blastocystis organismene også populasjonen av Lactobacillus (en annen god bakterie) in vivo, selv om drapsmekanismen fortsatt er ukjent.
Bifidobacterium og Lactobacillus betraktes som gode bakterier fordi de opprettholder integriteten til tarmslimhinnen/tarmbarrieren ved å støtte «tight junction» som virker som sement mellom epitelcellene som utgjør slimhinnen. De er også ofte brukt som probiotika for å fremme tarm-helse. I tillegg til å drepe Bifidobacterium direkte, kan Blastocystis også samarbeide med E. coli i tarmen for å drepe enda flere av disse beskyttene bakteriene. Ironisk nok bidrar Bifidobacterium og E. coli begge til at Blastocystis vokser bedre. Med andre ord fremmer Bifidobacterium veksten av sin egen morder.
For å gjøre saken verre, ødelegger Blastocystis direkte tarmene både direkte og indirekte ved å utløse en inflammatorisk respons som forårsaker lesjoner (sår) og en forstyrret struktur av tarmslinhinnen in vivo. Legg til tapet av beskyttende gode bakterier, så kan en infeksjon med Blastocystis være en oppskrift på langvarig skade på tarmen, muligens bidra til inflammatorisk tarmsykdom, irritabel tarmsyndrom, samt gastrointestinal og tykktarmskreft.
Artikkelen fortsetter under.

En del av årsaken til Blastocystis sin uklare rolle ved sykdom er at tidligere studier ikke har vurdert den Blastocystis-subtypen som ble undersøkt, ST7. Ikke bare har ST7 skadelige effekter, den er også resistent mot metronidazol, den typiske behandlingen for Blastocystis. Som andre Blastocystis subtyper, overføres ST7 gjennom å spise mat som har blitt forurenset med avføring fra smittede dyr, spesielt fugler. Selv om ST7 har blitt rapportert hovedsakelig i Singapore, har det også blitt beskrevet i Japan og minst en dansk studie. Dermed kan denne patogene Blastocystis-undertypen være mer utbredt og finnes i andre etnisiteter og geografiske steder.
Som Prof Tan Tan beskriver det,

«Dette er den første detaljerte studien som viser en årsakssammenheng mellom Blastocystis, en felles en-cellet eukaryot i menneskets tarm og vertsmikrobiotaen. Vi har avslørt hvordan det reduserer antall gunstige bakterier som i sin tur fører til et ubalansert tarm-mikrobiom og dårligere tarmhelse.»

Forskerne sier de skadelige effektene av Blastocystis på Bifidobacterium og Lactobacillus i stor grad kan påvirke utviklingen av inflammatorisk tarmsykdom og irritabel tarmsyndrom, hvor de gode bakteriene spiller en viktig beskyttende rolle.
De sier også at basert på disse resultatene, bør klinikere også vurdere å ekskludere fekaltransplantasjoner som inneholder spesifikke subtyper av Blastocystis.

Europeiske forskere med nye behandlingsanbefalinger av Blastocystis.

Andre europeiske forskere publiserte også nylig en stor gjennomgangsstudie hvor de insisterer på at, når Blastocystis-organismer er til stede i avføringen, så bør behandling anbefales – spesielt ved symptomer fra fordøyelsessystemet.
De kommer også med helt nye behandlingsalternativer som ikke inneholder antibiotika, men heller urter, oljer m.m. Les vår artikkel om den europeiske gjennomgangsstudien her. 
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – er avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her

Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.