fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Eteriske oljer vist effektiv mot munn-bakterien som kan gi periodontitt og autoimmun sykdom.

bakterien Porphyromonas gingivalis kan potensielt gi sykdom i munnen, alzheimers og autoimmun sykdom – og forskerne jakter ny effektiv behandling.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Periodontitt er en inflammatorisk sykdom i munnhulen og bakterien Porphyromonas gingivalis har blitt positivt korrelert med progresjon av periodontal sykdom. Selv om bakterien er et naturlig medlem av oral økologi og også funnet hos friske, er de også svært destruktive når de blir mange i antall.

Tidligere har vi publisert en artikkel som viser hvordan Porphyromonas gingivalis kan være involvert ved alzheimers og autoimmune sykdommer ved at bakterielle toksiner finner veien fra munnen til hjernen og andre vev. Les artikkelen her.

Gjennom årene har den grunnleggende behandlingen av periodontitt vært konstant, blant annet fjerning av plakk, altså en type biofilm. Behandlingen tar sikte på å fjerne hele biofilmen i stedet for å målrette den mot bestemte patogener (potensielt sykdomsfremkallende mikrober). Det har også vist seg at ikke alle pasienter responderer godt på mekanisk fjerning av bifilm. En av grunnene til dette er at noen bakterier inklusive P.gingivalis, invaderer vevet og dermed unnslipper fra mekanisk fjerning. Disse skjulte patogene mikrobene gir deretter mulighet for re-kolonisering og ny oppblomstring av sykdom.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Ved lokal medisinering plasseres antimikrobielle midler i det berørte området over en periode. Men mange av medisinene produserer bivirkninger som antibiotikaresistens og opportunistiske infeksjoner – og forskerne er derfor på jakt etter alternative veier til mål. En slik gruppe av naturlige antimikrobielle midler som har blitt brukt i århundrer er essensielle oljer.

Eteriske oljer mulig ny behandling.

Eteriske oljer, også kalt aromatiske planters essenser, er flyktige stoffer som biosyntetiseres av planter. Disse oljene er brukt i århundrer, om ikke årtusener, men i dag ikke like anerkjent blant mange medisinere. Men essensielle oljer har blitt anerkjent for deres antiinflammatoriske, antimikrobielle og antioxidante egenskaper i lang lang tid. De oksygenerte terpenoidene og noen hydrokarboner som finnes i essensielle oljer står for det meste av deres anti-mikrobielle aktivitet. Og forskning tyder på at terpenoider diffunderer i cellemembranen, irreversibelt ødelegger den og forårsaker bakteriell celledød.

Selv om det er en stadig økende interesse for essensielle oljer og deres anti-mikrobielle egenskaper, er dataene angående effekten av disse oljene mot oral bakterier, spesielt periopatogener, begrenset. Denne nye studien vurderer forskerne ved Department of Periodontology, Faculty of Dental Sciences, SGT University sammen med Department of Microbiology, Faculty of Medical and Health Sciences, SGT University antimikrobiell effekt av essensielle oljer ved varierende konsentrasjoner mot en større mengde patogene P.gingivalis.

Studien fra forskerne ved SGT University ble publisert i Journal of Clinical and Diagnostic Research.

Målet med denne studien var å forstå antimikrobiell aktivitet av forskjellige essensielle oljer; eukalyptusolje, kamilleolje, tea tree olje og gurkemeieolje mot P. gingivalis.

Studien ble utført in-vitro og de fant at inhibering av de patogene mikrobene var direkte proporsjonal med konsentrasjonen av de testede essensielle oljene. Ved 100% konsentrasjon har alle testede oljer antimikrobiell aktivitet mot P.gingivalis med eukalyptusolje som mest effektiv etterfulgt av tea tree olje, kamilleolje og gurkemeieolje.

SGT-forskerne konkluderte med at alle testede essensielle oljer var effektive mot P.gingivalis. Etter testing for klinisk trygghet kan de utvikles til å behandle periodontitt og andre tilstander forårsaket av Porphyromonas gingivalis.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING. 

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere i våre programmer. Vi har også fokus på underliggende årsaker og persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede selvstendige leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. 

Book Inntaksmøte her.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.