Hvordan bakterier i munnen er involvert i Alzheimers og autoimmune sykdommer.

Forskere finner vei for bakterielle toksiner fra munnen til hjernen og andre vev.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Forskere rapporterer nye funn om hvordan bakterier involvert i munn-sykdom kan reise gjennom hele kroppen, etterlate toksiner forbundet med Alzheimers sykdom, revmatoid artritt og lungebetennelse. De oppdaget også bakteriene i hjerneprøver fra mennesker med Alzheimers og brukte mus for å vise at bakterien kan finne veien fra munnen til hjernen.

Bakterien, Porphyromonas gingivalis, er involvert i periodontitt, den mest alvorlige formen for tannkjøttsykdom. Disse nye funnene understreker betydningen av god tannhygiene og å optimalisere et godt munn-mikrobiom.

“Muntlig hygiene er svært viktig gjennom hele livet, ikke bare for å ha et vakkert smil, men også for å redusere risikoen for mange alvorlige sykdommer,”

Jan Potempa, PhD, DSc, professor ved University of Louisville School of Dentistry og leder av Institutt for mikrobiologi ved Jagiellonian University i Krakow, Polen

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Potempa mener dette kan få konsekvenser for en lang rekke helsetilstander.

“Folk med genetiske risikofaktorer som gjør dem utsatt for revmatoid artritt eller Alzheimers sykdom, bør være svært opptatt av å forebygge tannkjøttsykdom.”

Jan Potempa, PhD, DSc, professor ved University of Louisville School of Dentistry og leder av Institutt for mikrobiologi ved Jagiellonian University i Krakow, Polen

Mens forskere tidligere har registrert tilstedeværelsen av P. gingivalis i hjerneprøver hos Alzheimers pasienter, viser forskerne det sterkeste funnet for at bakterien faktisk kan bidra til utviklingen av Alzheimers sykdom. Potempa vil presentere undersøkelsen ved American Association of Anatomists årlige møte.

Forskerne sammenlignet hjerneprøver fra avdøde personer med og uten Alzheimers sykdom, som var omtrent på samme alder da de døde. De fant at P. gingivalis var mer vanlig i prøver fra Alzheimers pasienter, vist ved bakteriens DNA og tilstedeværelsen av toksinene, kjent som “gingipains”.

I studier med mus viste de at P. gingivalis kan bevege seg fra munnen til hjernen, og at denne migrasjonen kan blokkeres av kjemikalier som interagerer med gingipain. Et eksperimentelt stoff som blokkerer gingipains, kjent som COR388, er for tiden i fase 1 kliniske studier for Alzheimers sykdom. Potempas team jobber også med andre forbindelser som blokkerer enzymer som er viktige for P. gingivalis og andre tannkjøttbakterier i håp om å forstyrre deres rolle i å fremme Alzheimers og andre sykdommer.

Forskerne rapporterer også funn om bakteriens rolle i den autoimmune sykdommen revmatoid artritt, samt en type lungebetennelse forårsaket av å inhalere mat eller spytt.

“P. gingivalis hovedgiftstoffer er enzymer som bakterien trenger for å utøve sine djevelske oppgaver, og disse er gode mål for potensielle nye medisinske inngrep for å motvirke en rekke sykdommer,”

Jan Potempa, PhD, DSc

I steden for antibiotika

“Det vakre med denne tilnærmingen i forhold til antibiotika er at slik behandling bare er rettet mot viktige patogener, og lar være gode, kommensale bakterier, som vi trenger.”

Jan Potempa, PhD, DSc

P. gingivalis begynner vanligvis å infiltrere tannkjøttet i tenårene. Omtrent en av fem personer under 30 år har bakterien i tannkjøttet. Selv om det ikke er skadelig for de aller fleste vil bakteriene vokse i større grad hos noen. Og da vil de påvirke kroppens immunsystem for å skape betennelse, noe som fører til rødhet, hevelse, blødning og erosjon av tannkjøttvev.

For å gjøre saken enda verre, får P. gingivalis selv godartede bakterier i munnen til å forandre sin aktivitet og ytterligere øke immunresponsen. Bakterier kan transporteres fra munnen til blodet gjennom den enkle handlingen av å tygge eller børste tennene.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING. 

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere i våre programmer. Vi har også fokus på underliggende årsaker og persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede selvstendige leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. 

Book Inntaksmøte her.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.