Hvordan optimalisere helse-effekten ved fasting.

En rekke studier viser nå hvordan periodisk fasting og spising kan påvirke helsa – vi ser på hvordan optimalisere effekten.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Nylig videreformidlet vi en artikkel om at ved å begrense tidsperioden for spising, har forskere sett lovende resultater for å kontrollere blodsukkernivået hos menn med type 2 diabetes. Og tidligere har vi publisert en rekke artikler med ny kunnskap om hvordan periodisk fasting og periodisk spising kan gi en rekke helsefordeler. Faktisk er dette også forsket mye på i forbindelse med mulig forlengelse av levetiden. Du kan lese vår samleartikkel om dette her.

For noen uker siden kunne vi også lese om hvordan USC-forskere mener en diett med pre-biotika, lavt kaloriinnhold kombinert med faste har stort potensial til å bli en effektiv behandling av inflammatorisk tarmsykdom.

Resultatene viste at et fastelignende kosthold med lite kalorier forårsaket en reduksjon i tarmbetennelse og en økning av intestinale stamceller (stamceller i tarmslimhinnen) delvis ved å fremme økning av gunstig tarmmikrobiota.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

En av de primære mekanismene som gjør periodisk fasting så gunstig for helsen er at det setter i gang en renovasjonsprosess i cellene som kalles Autofagi. For å kunne leve er det helt nødvendig for alle levende skapninger å nedbryte skadelige eller overflødige komponenter i cellene. Autofagi, et intracellulært nedbrytningssystem, bidrar til cellehemostase via isolering og nedbrytning av ulike unødvendige komponenter i cellene.

Det har blitt forsket svært mye på denne spennende «renovasjonsprosessen» i kroppen vår. En av de mest effektive metodene for å aktivere autofagi er gjennom kalorirestriksjon og periodisk fasting. Prof. Yoshinori Ohsumi vant også nobelprisen for sin forskning på autofagi. Du kan lese mer om autofagi i vår temaartikkel om autofagi her.

Hvordan øke effekten av fasting og autofagi.

Den kjente amerikanske legen, Dr Mercola, er svært opptatt av periodisk fasting og autofagi og han har nylig beskrevet hvordan man kan optimalisere effekten for helsa vår.

Han skriver at forskning viser at autofagi økes betydelig når du har passert 16 timer fasting, og siden autofagi er en betydelig fordel ved fasting, er det viktig å ikke kutte for tidlig og gå glipp av denne prosessen.

Mercola skriver også at selvom det vanligvis anbefales å fortsette å ta vitaminer og mineraler under fasting, er det viktig å innse at det også er kosttilskudd som hemmer autofagi, og derfor bør unngås i faste-fasen. Disse inkluderer kolostrum, glutamin, metylfolat og vitamin B12.

Han beskriver også kosttilskudd og næringsstoffer som aktiverer autofagi som berberine, grønn te, granateple-pulver og økologisk kamille-te. Samt at regenerering kan økes ytterligere ved styrketrening om morgenen før man planlegger å bryte fasten. Årsaken til dette er at i løpet av fasteperioden øker veksthormon-nivået noe voldsomt, om lag med 300%.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING. 

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse. Du kan lese alt om oss her.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Alle våre tilknyttede selvstendige leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA.

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Våre tjenester

Kjernen i hele vår virksomhet er Helseforbedringsprogrammet. For å gi deg best utbytte får du i Helseforbedringsprogrammet undervisning i gruppe kombinert med muligheten til å få individuell oppfølging av våre tilknyttede leger og helsecoacher som driver egen praksis i våre lokaler. Du vil også kunne dra nytte av vår egenutviklede digitale helseforbedringsplatform. Les mer om Helseforbedringsprogrammet her.

Hvordan delta i et av programmene

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. Det kan du booke her.

Forskning og kunnskap

Vi mener at kunnskap om helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer mye ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt, samt selvsagt henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter er relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre mange artikler her.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.