fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Ny kunnskap: Immunsystemet kan potensielt forårsake hull i tennene.

Forskere viser for første gang at kroppens eget forsvarssystem kan være en stor bidragsyter til tannråte og fylling-feil.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Det er forskere ved University of Toronto som kommer med disse interessante nye funnene som ble publisert i Acta Biomaterialia.

Studien viser at nedbrytning av dentin (det harde stoffet under tannens emalje) og fyllinger er forårsaket ikke bare av bakterier alene – som har vært modellen forstått av vitenskapen i flere tiår – men gjennom unik aktivitet av orale immunceller kjent som nøytrofiler, som potensielt forsterker den bakterielle effekten.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

«Ingen ville tro at vårt immunforsvar ville være med på å skape hull – men nå har vi bevis.»

professor Yoav Finer, George Zarb / Nobel Biocare.

Anerkjent som viktige aktører i bekjempelse av betennelse i alle deler av kroppen, er nøytrofile en type medfødt immun-celle med kort levetid som kommer inn i munnhulen fra tannkjøttet rundt røttene av tennene.

Når bakterier invaderer munnhulen, sender kroppen ut nøytrofiler til å angripe. Men når nøytrofile finner og ødelegger invaderende bakterier, kan de føre til ødeleggelse av det lokale miljøet og også de gode bakteriene.

«Det er som når du tar en slegge for å slå en flue på veggen – det er hva som skjer når nøytrofile bekjemper inntrengere.»

professor Yoav Finer, George Zarb / Nobel Biocare.

Og det er ikke bare styrken til de nøytrofile som skaper skade, men også biprodukter av angrepene.

Neutrophils er i seg selv ikke i stand til å forårsake skade på tennene, forklarer Finer:

«De har ikke syre, så de kan ikke gjøre mye for mineraliserte tannstrukturer.»

professor Yoav Finer, George Zarb / Nobel Biocare.

Men når nøytrofile engasjerer seg, demineraliserer syrer produsert av de orale bakteriene tannen. Det er da enzymer fra både immuncellene og bakteriene de skal angripe som spiser seg gjennom tennene, og kan også forårsake skade på fyllinger.

Og det er en rask prosess: «Innen timer»

«Det er et samarbeid om ødeleggelse – med ulike motiver,»

Michael Glogauer, professor ved fakultet for tannhelse ved Princess Margaret Cancer Center.

For å bekrefte tidligere studier utført av gruppen, kunne forskningen også forklare hvorfor så mange pasienter hvis karies blir behandlet med tannfargede fyllinger har så høy forekomst av karies og tannråte. De fleste tannfargede fyllinger blir svekket innen fem til syv år, og koster kanadiere en anslått 3 milliarder dollar i året.

«Vår studie er også den første studien som viser at nøytrofiler kan bryte ned harpiks-kompositter (tannfargede fyllinger) og demineralisere tann-detin – Dette antyder at nøytrofiler kan bidra til tannråte og tilbakevendende karies.»

Forsker Russel Gitalis.

Gitalis håper studien vil føre til nye vurderinger for kariesrisiko og behandlingsstrategier.

Mens studien gir det første direkte beviset på at et immunresponsen kan bidra til tannråte, åpner dette også nye veier for forskning.

«Vi kan utvikle nye metoder for å hindre immunforsvaret ødeleggelse av tenner,»

Michael Glogauer, professor ved fakultet for tannhelse ved Princess Margaret Cancer Center.

Funnene kan også en dag føre til nye standarder for å teste fyllmaterialer, sier Finer.

«Vi må finne samspillet mellom kroppen og bakterier,»

professor Yoav Finer, George Zarb / Nobel Biocare.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING. 

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere i våre programmer. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.

Alle våre tilknyttede selvstendige leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkinsutvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg.

Book Inntaksmøte her.

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.