Studie: Hyllebær mulig effektiv behandling for influensa-symptomer.

Urter som Hyllebær har blitt brukt i årtusener for å bekjempe en lang rekke lidelser, nå ser også moderne forskere de medisinske fordelene.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Forskere ved University of Sydney har sett på hvordan elderbærfrukten kan bidra til å bekjempe influensa.

Professor Fariba Deghani, dr. Golnoosh Torabian og dr. Peter Valtchev viser i Journal of Functional Foods at forbindelser fra Hyllebær, eller ber spesifikt Svarthyll eller Sambucus nigra,kan direkte hemme virusets inntrenging og replikasjon i humane celler, og kan bidra til å styrke menneskers immunrespons mot viruset.

Selv om hyllebæras influensa-egenskaper lenge har vært observert, gjennomførte gruppen en omfattende undersøkelse av mekanismen for hvilke fytokjemikalier, forbindelser som positivt påvirker helsa, fra hyllebær som bekjemper influensa-infeksjoner.

«Vår studie har vist er at den vanlige hyllebæren har en potent direkte antiviral effekt mot influensaviruset. Det hemmer de tidlige stadiene av en infeksjon ved å blokkere viktige virale proteiner som er ansvarlige for både viral inntrenging og replikasjon i vertscellene»

Dr. Golnoosh Torabian.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Forskerne brukte kommersielt dyrkede hyllebær som ble omdannet til et juice-serum og ble påført celler før, under og etter at de hadde blitt smittet med influensaviruset.

Fytokjemikaliene fra hyllebærjuice ble vist å være effektive ved å stoppe viruset som smittet cellene, men til forskernes overraskelse var de enda mer effektive til å hemme viral forplantning ved senere stadier av influensasyklusen da cellene allerede var infisert med viruset.

«Denne observasjonen var ganske overraskende og ganske signifikant fordi blokkering av virussyklusen i flere stadier har en høyere sjanse til å hemme virusinfeksjonen»

Dr. Peter Valtchev.

I tillegg til det, identifiserte forskerne at hyllebær også stimulerte cellene til å frigjøre visse cytokiner, som er kjemiske budbringere som immunsystemet bruker for kommunikasjon mellom forskjellige celletyper for å koordinere en mer effektiv respons mot det invaderende patogenet, forklarer professor Fariba Deghani.

Teamet fant også at hyllebærens antivirale aktivitet kan tilskrives forbindelser som er ansvarlig for å gi frukten sin lilla farge.

Ellers kjent som Svarthyll eller Sambucus Nigra, er hyllebæret en liten, antioksidantrik frukt som er vanlig i Europa og Nord-Amerika, og til vanlig konsumert som syltetøy eller vin.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING. 

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse. Du kan lese alt om oss her.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess.

Alle våre tilknyttede selvstendige leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA.

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Våre tjenester

Kjernen i hele vår virksomhet er Helseforbedringsprogrammet. For å gi deg best utbytte får du i Helseforbedringsprogrammet undervisning i gruppe kombinert med muligheten til å få individuell oppfølging av våre tilknyttede leger og helsecoacher som driver egen praksis i våre lokaler. Du vil også kunne dra nytte av vår egenutviklede digitale helseforbedringsplatform. Les mer om Helseforbedringsprogrammet her.

Hvordan delta i et av programmene

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. Det kan du booke her.

Forskning og kunnskap

Vi mener at kunnskap om helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer mye ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt, samt selvsagt henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter er relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre mange artikler her.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.