Studie viser hvordan bakterier i fermentert mat påvirker immunforsvaret.

Bakterier i fermentert mat kommuniserer med menneskets immunforsvar og forklarer helsemessige fordeler.

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat uavhengig institusjon som har som intensjon å fremme muligheten for hver enkelt av oss med egeninnsats å ta ansvar for eget liv og egen helse. Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA så mener vi kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss – men vi vil ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer.

Harvard Medical School skriver på sine sider: Pickles og surkål er kanskje ikke de første eksemplene du kommer på når du tenker på helsekost. Men en økende mengde studier viser at et kosthold som inneholder regelmessig inntak av gjæret mat, kan gi fordeler.

Fordøyelseskanalen har over 100 bilioner bakterier og andre mikroorganismer, sier dr. David S. Ludwig, professor ved Harvard T.H. Chan. Vi forstår nå viktigheten av et mangfoldig og sunt tarm-mikrobiom (mikrobielle samfunnet i tarmen) fordi den spiller en rolle i finjustering av immunsystemet og hindrer skadelig betennelse i kroppen, noe som kan føre til alt fra fedme og diabetes til nevrodegenerative sykdommer.

«Det er et veldig spennende og dynamisk forskningsområde,»

David S. Ludwig, professor ved Harvard.

Forskerne har nå nylig oppdaget at mennesker og store aper har en reseptor på cellene som oppdager metabolitter fra bakterier som ofte finnes i fermenterte matvarer og utløser bevegelse av immunceller. Claudia Stäubert fra universitetet i Leipzig og kolleger rapporterer om disse funnene i en ny studie publisert i PLOS Genetics.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt ca en gang per mnd på mail – meld deg på gratis her.

Å spise melkesyrebakterier – den typen som gjør melk om til yoghurt og kål til surkål – kan gi mange helsemessige fordeler, men forskerne har enda ikke forstått på molekylært nivå hvorfor det er bra å innta disse bakteriene og hvordan det påvirker immunsystemet. Nå har Stäubert og hennes kolleger funnet ut hvordan melkesyrebakterier samhandler med kroppene våre.

I utgangspunktet undersøkte forskerne proteiner på overflaten av celler som kalles hydroksykarboksylsyre (HCA) reseptorer. De fleste dyr har bare to typer av denne reseptoren, men mennesker og store aper har tre. Forskerne oppdaget at en metabolitt produsert av melkesyrebakterier, D-fenylaktidsyre, binder seg sterkt til den tredje HCA-reseptoren, og signaliserer sin tilstedeværelse til immunsystemet. Forskerne mener at den tredje HCA-reseptoren oppsto i felles forfedre av mennesker og store aper. Og at denne reseptoren gjorde det mulig for dem å konsumere matvarer som var begynt å råtne, for eksempel frukt plukket opp fra bakken.

Studien gir ny forståelse av de mange positive effektene av å spise fermenterte matvarer.

«Vi er overbevist om at denne reseptoren sannsynligvis formidler noen gunstige og antiinflammatoriske effekter av melkesyrebakterier hos mennesker,»

Claudia Stäubert, professor ved universitetet i Leipzig.

Hun mener videre at fermentert mat har potensial som et effektivt behandlingselement:

«Det er derfor vi tror det kan tjene som en potensiell behandling for å behandle inflammatoriske sykdommer.»

Claudia Stäubert, professor ved universitetet i Leipzig.

I fremtidige studier vil forskerne forsøke å forstå hvordan D-fenylaktidsyre påvirker immunsystemet, og om metabolitten også påvirker fettceller, som også har den tredje HCA-reseptoren på overflatene.

Du møter blant andre lege Tor-Egil Skogli og daglig leder Anders Krokfoss.

Inngangen til våre tjenester 

På inntaksmøte får du kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Startpunktet for våre tjenester kan du booke her.

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Inflammatoriske og autoimmune sykdommer øker dramatisk og mange av verdens ledende forskere mener vi nå står midt oppe i en katastrofal epidemi. Forskerne er nå enige om at det er en rekke miljøfaktorer som står bak denne dramatiske utviklingen – og at man potensielt kan stoppe utviklingen eller reversere den. Les hva forskerne mener i vår omfattende artikkel her.

Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap om kroppen, kosthold og helse potensielt kan være avgjørende for at man kan ta ansvar for sin egen helse – og dermed ha muligheten til å optimalisere helsa. Du kan lese alt om oss her.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess. Faktisk har Cleveland Clinic nylig uttalt at det ser ut som gruppeopfølging faktisk gir bedre resultater enn individuell oppfølging

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Fremtidens helsevesen – nå.

Kjernen i hele vår virksomhet er Helseforbedringsprogrammet. For å gi deg best utbytte får du i Helseforbedringsprogrammet undervisning i gruppe kombinert med muligheten til å få individuell oppfølging av våre tilknyttede leger og helsecoacher som driver egen praksis i våre lokaler. Du vil også kunne dra nytte av vår egenutviklede digitale helseforbedringsplatform. Les mer om Helseforbedringsprogrammet her.

Hvordan delta i et av programmene

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. Det kan du booke her.

Forskning og kunnskap

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt, samt selvsagt henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter er relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre mange artikler her.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING.