Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Genetikk er en dårlig prediktor for risiko for de fleste sykdommer, viser studie. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Genetikk er en dårlig prediktor for risiko for de fleste sykdommer, viser studie.

Genetikk utgjør kun fem til 10 prosent av risikoen for de fleste sykdommer – Forskere mener man bør lete etter årsaker i det påvirkelige miljøet i stedet for i genene.

Denne nye omfattende studien støtter den siste tidens stadig større fokus på at de aller fleste av dagens sykdommer ikke i hovedsak er skjebnebestemt – men utløst av en rekke påvirkelige miljøfaktorer. Forskere fra 22 verdensledende institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, University of London og UCLA advarer nå faktisk om en folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på en rekke miljøfaktorer man selv kan påvirke som sentrale.

I de fleste tilfeller har genene dine mindre enn fem prosent av risikoen din for å utvikle en bestemt sykdom, ifølge ny forskning fra forskere fra University of Alberta og publisert i PLOS ONE.

I den største metaanalysen av sitt slag noensinne utført, undersøkte forskerne to tiår med data fra studier om sammenhengene mellom vanlige genmutasjoner, også kjent som enkeltnukleotidpolymorfismer (SNP) eller “snipper” – og forskjellige sykdommer og tilstander. Resultatene viser at koblingene mellom de fleste menneskelige sykdommer og genetikk er overraskende svake.

“Enkelt sagt, DNA er ikke din skjebne…”

David Wishart, University of Alberta. Professor, Biological Sciences | Computing Science | Laboratory Medicine and Pathology.

Biologen sier det genetiske bidraget er overraskende lite;

“De aller fleste sykdommer – inkludert mange kreftformer, diabetes og Alzheimers sykdom – har et genetisk bidrag på fem til 10 prosent i beste fall.”

David Wishart, University of Alberta. Professor, Biological Sciences | Computing Science | Laboratory Medicine and Pathology.

Gener og Miljø.

Studien belyser også noen unntak, inkludert Crohns sykdom, cøliaki og makuladegenerasjon, som har et genetisk bidrag på rundt 40 prosent. Men selv for disse tilstandene peker forskerne på at påvirkelige miljøfaktorer kan være avgjørende;

“Til tross for disse sjeldne unntakene, blir det stadig tydeligere at risikoen for å få de fleste sykdommer oppstår fra stoffskiftet, miljøet, livsstilen din eller eksponeringen din for ulike typer næringsstoffer, kjemikalier, bakterier eller virus,”

David Wishart, University of Alberta. Professor, Biological Sciences | Computing Science | Laboratory Medicine and Pathology.

Bedre helsetiltak

Funnene konfronterer mange moderne gentesting-forretningsmodeller, som antyder at gentesting kan nøyaktig forutsi noens risiko for sykdom.

Wishart og hans kolleger mener ikke-genetiske indikatorer som et mye mer nøyaktig mål for risiko for menneskelig sykdom og som også er mer nøyaktige for diagnose.

“Hovedpoenget er at hvis du vil ha et nøyaktig mål på helsen din, din tilbøyelighet til sykdom eller hva du kan gjøre med det, er det bedre å måle metabolitter, mikrober eller proteiner – ikke genene dine,”.

David Wishart, University of Alberta. Professor, Biological Sciences | Computing Science | Laboratory Medicine and Pathology.

Miljøtester i stede for gentester.

Vi har de siste årene sett en kraftig økning i gentesting. Forskerne mener at man i større grad bør teste miljøfaktorene som vi faktisk i langt større grad faktisk kan påvirke;

“Denne forskningen fremhever også behovet for å forstå miljøet vårt og sikkerheten eller kvaliteten på maten, luften og vannet.”

David Wishart, University of Alberta. Professor, Biological Sciences | Computing Science | Laboratory Medicine and Pathology.

Inngangen til våre tjenester 

Startpunktet for å benytte våre tjenester er et Inntaksmøte.På inntaksmøte får du kunnskap om Funksjonellmedisin, hele vårt omfattende tilbud og programmer. Inntaksmøte er uforpliktende og du kan lese mer og booke her. 

Hvis du er usikker på om vi har et tilbud som kan passe for deg så kan du booke en gratis veiledning her

Fremtidens helsevesen – nå.

Vi er en privat uavhengig institusjon som har som intensjon å fremme muligheten for hver enkelt av oss med egeninnsats å ta ansvar for eget liv og egen helse. Funksjonell medisin er en persontilpasset, systemorientert medisinsk tilnærming som gir kunder og helsepersonell mulighet til å oppnå bedre helse ved å samarbeide om å løse de underliggende årsakene til sykdom.

Som svar på den voldsomme økningen i kroniske sykdommer skal EU og Norden og Norge gjennomføre et paradigmeskift i helstjenester innen 2030 – fra dagens reaktive og diagnosefokuserte helsevesen til et mer involverende, holistisk, preventivt, forebyggende og persontilpasset helsevesen. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har allerede jobbet med dette fokus og persontilpasset medisin i mange år. Les våre artikler om persontilpasset medisin, fremtidens helsevesen og ikke minst EU sin presentasjon av mulig ny behandling av autoimmune og kroniske tilstander her. 

Stort og viktig medisinsk gjennombrudd fra verdensledende forskere.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford og UCLA advarer: folkehelsekrise pga kronisk betennelse – men gir også håp og peker på en rekke miljøfaktorer man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan vedvarende og alvorlig betennelse i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser. Og videre hvordan faktorer som stress, mat, inaktivitet, tarmdysbiose og ikke minst miljøgifter sammen påvirker utviklingen av disse tilstandene.

I Funksjonellmedisinsk Institutt AS har vi tatt dette komplekset på alvor og har gjennom mange år utviklet et eget program, Helseforbedringsprogrammet, hvor man kan lære- og få undervisning om sin egen helstilstand, miljøfaktorene som påvirker og de mulige interaksjonene med tarmen m.m. sammen med muligheten til oppfølging av leger og andre terapeuter. Og på den måten ha mulighet for å ta ansvar for sin egen helseforbedringsprosess. Les mer om oss her.

På linje med flere av de fremste sykehusene i verden.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess. Faktisk har Cleveland Clinic nylig uttalt at det ser ut som gruppeopfølging faktisk gir bedre resultater enn individuell oppfølging.

Også flere av de andre mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og nevnte Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden.

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

I den største metaanalysen av sitt slag noensinne viser forskerne at genetikk utgjør kun fem til 10 prosent av risikoen for de fleste sykdommer – og de mener man bør lete etter årsaker i det påvirkelige miljøet i stedet for i genene. I Helseforbedringsprogrammet er det nettopp det vi gjør. Du vil også kunne benytte deg av vår egenutviklede digitale helseforbedringsplatform spesielt utviklet for persontilpasset medisin. Les mer om Helseforbedringsprogrammet vårt her.

Hvordan delta i et av programmene

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til et av våre kontorer i Oslo eller Trondheim. Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. Det kan du booke her.

Forskning og kunnskap

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter er relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? 

BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING. 


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.