fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Kosthold har rask effekt på menns sædkvalitet.

Sperm påvirkes av kosthold, og effektene oppstår raskt, sier svenske forskere. Og antyder også at effektene potensielt kan arves.

Vi kunne nylig lese på nrk.no at menns sædkvalitet synker dramatisk. Nrk Spør i sin artikkel: “Sædcellene til norske og danske menn sliter. De blir færre og svømmer dårligere. Hvor bekymret bør vi være? ”Man har de siste årene fått øynene opp for at vestlige menns fertilitet har blitt svært mye dårligere de siste tiårene. Forskerne forstår i større og større grad at det ikke er en årsak – men trolig en kombinasjon av en rekke miljøfaktorer.

Kosthold er en svært viktig miljøfaktor ved at det vi spiser i praksis er miljøet vårt.

Sperm påvirkes av kostholdet, og effektene oppstår raskt. Dette er konklusjonen fra en ny studie publisert i PLOS Biology der sunne, unge menn fikk en diett med mye sukker. Det er forskere ved Linköpings universitet som har utført studien.

«Vi ser at kosthold påvirker sædens bevegelighet, og vi kan knytte endringene til spesifikke molekyler i dem. Studien vår har avdekket raske effekter som er merkbare etter bare en til to uker,»

Anita Öst, professor ved Institutt for Klinisk og eksperimentell medisin ved Linköpings universitet.

Epigenetisk endring som kan arves.

De sier videre at spermkvaliteten kan bli skadet av flere miljø- og livsstilsfaktorer, hvorav overvekt og relaterte sykdommer, for eksempel diabetes type 2, er velkjente risikofaktorer for dårlig sædkvalitet.

Forskningsgruppen som utførte den nye studien, er interessert i epigenetiske fenomener, som vil si at genuttrykket og genets funksjon endres, selv når selve det genetiske materialet, altså DNA-sekvensen, ikke endres. I visse tilfeller kan slike epigenetiske forandringer føre til at egenskaper overføres fra en forelder til barna via sædcellene eller egget.

Studien undersøkte 15 normale, røykfrie unge menn, som fulgte en diett der de fikk all mat fra forskerne i to uker. Kostholdet var basert på de nordiske kjostholdsanbefalingene, med ett unntak: i løpet av den andre uken tilførte forskerne sukker, tilsvarende rundt 3,5 liter brus, eller 450 gram konfekt, hver dag. Sædkvaliteten og andre indikatorer på deltakernes helse ble undersøkt i starten av studien, etter den første uken (hvor de spiste et sunt kosthold), og etter den andre uken (da deltakerne i tillegg hadde konsumert store mengder sukker ).

I begynnelsen av studien hadde en tredjedel av deltakerne lav sædmotilitet. Motilitet er en av flere faktorer som påvirker sædkvaliteten, og andelen av personer med lav sædmotilitet i studien tilsvarte den i befolkningen generelt.

«Studien viser at sædmotilitet kan endres i løpet av en kort periode, og ser ut til å være tett koblet til kosthold. Dette har viktige kliniske implikasjoner. Men vi kan ikke si om det var sukkeret som forårsaket effekten, siden det kan være en komponent i det grunnleggende, sunne kostholdet som har en positiv effekt på sædcellene, «

Anita Öst, professor ved Institutt for Klinisk og eksperimentell medisin ved Linköpings universitet.

Forskerne fant også at de små RNA-fragmentene, som er knyttet til sædmotilitet, også endret seg.

Fokus på miljøfaktorer ved menns fertilitetsproblemer.

Niels Jørgensen, overlege ved Rikshospitalet i København sier at det er noe som er riv røskende galt – de siste 40 årene har nemlig vestlige menns sædkvalitet falt med mellom 50 og 60 prosent. Og han peker på miljøgifter og endringer i miljøet som mulige viktige faktorer. 

Forskere ved University of Illinois i Chicago sier i en gjennomgang at en kraftig global nedgang i spermekvaliteten de siste tiårene reiser spørsmål om den negative virkningen av miljøgifter til mannlig reproduktiv helse.

Founding president ved Bastyr University Joseph E. Pizzorno, som var medisinsk rådgiver både for president Bush og Clinton administrasjonen, publiserte i 2018 en gjennomgang hvor han pekte på kvikksølv som man spesielt får i seg gjennom konsumering av fisk og sjømat samt kadmium. Han peker også på en studie som viser at de med høyt inntak av sprøytestoffer i frukt og grønnsaker hadde totalt 49% lavere antall sædceller. Du kan her lese hele vår artikkel om den dramatisk nedgangen i menns fertilitet.

Inngangen til våre tjenester 

Startpunktet for å benytte våre tjenester er et Inntaksmøte.På inntaksmøte får du kunnskap om Funksjonellmedisin, hele vårt omfattende tilbud og programmer. Inntaksmøte er uforpliktende og du kan lese mer og booke her

Hvis du er usikker på om vi har et tilbud som kan passe for deg så kan du booke en gratis veiledning her

Fremtidens helsevesen – nå.

Funksjonell medisin er en persontilpasset, systemorientert medisinsk tilnærming som gir kunder og helsepersonell mulighet til å oppnå bedre helse ved å samarbeide om å løse de underliggende årsakene til sykdom.

Som svar på den voldsomme økningen i kroniske sykdommer skal EU og Norden og Norge gjennomføre et paradigmeskift i helstjenester innen 2030 – fra dagens reaktive og diagnosefokuserte helsevesen til et mer involverende, holistisk, preventivt, forebyggende og persontilpasset helsevesen. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har allerede jobbet med dette fokus og persontilpasset medisin i mange år. Les våre artikler om persontilpasset medisin, fremtidens helsevesen og ikke minst EU sin presentasjon av mulig ny behandling av autoimmune og kroniske tilstander her. 

Stort og viktig medisinsk gjennombrudd fra verdensledende forskere.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford og UCLA advarer: folkehelsekrise pga kronisk betennelse – men gir også håp og peker på en rekke miljøfaktorer man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan vedvarende og alvorlig betennelse i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser. Og videre hvordan faktorer som stress, mat, inaktivitet, tarmdysbiose og ikke minst miljøgifter sammen påvirker utviklingen av disse tilstandene.

I Funksjonellmedisinsk Institutt AS har vi tatt dette komplekset på alvor og har gjennom mange år utviklet et eget program, Helseforbedringsprogrammet, hvor man kan lære- og få undervisning om sin egen helstilstand, miljøfaktorene som påvirker og de mulige interaksjonene med tarmen m.m. sammen med muligheten til oppfølging av leger og andre terapeuter. Og på den måten ha mulighet for å ta ansvar for sin egen helseforbedringsprosess.

På linje med flere av de fremste sykehusene i verden.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess. Faktisk har Cleveland Clinic nylig uttalt at det ser ut som gruppeopfølging faktisk gir bedre resultater enn individuell oppfølging.

Også flere andre av de verdensledende sykehusene i verden (som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og nevnte Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins ) utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden.

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

I den største metaanalysen av sitt slag noensinne viser forskerne at genetikk utgjør kun fem til 10 prosent av risikoen for de fleste sykdommer – og de mener man bør lete etter årsaker i det påvirkelige miljøet i stedet for i genene. I Helseforbedringsprogrammet er det nettopp det vi gjør. Hos oss vil du sammen med undervisning og muligheten for personlig oppfølging fra leger og andre – kunne benytte deg av vår egenutviklede digitale helseforbedringsplatform spesielt utviklet for persontilpasset medisin. Les mer om Helseforbedringsprogrammet vårt her.

Hvordan delta i et av programmene

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til et av våre kontorer i Oslo eller Trondheim. Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. Det kan du booke her.

Forskning og kunnskap

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter er relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? 

BLI KONTAKTET PÅ TELEFON FOR GRATIS VEILEDNING.