Naturlig forbindelse i grønnsaker kan bidra til å bekjempe leversykdom.

En ny studie viser hvordan en naturlig forbindelse som finnes i mange velkjente og mye konsumerte grønnsaker også kan brukes til å bekjempe leversykdom.

Det er forskere ved Texas A&M AgriLife Research som har publisert studien i Hepatology.

Studien viser hvordan ikke-alkohol relatert fettleversykdom, eller NAFLD, kan kontrolleres av indol, en naturlig forbindelse som tarmbakterier kan påvirke mengden av – og i krusiferøse grønnsaker som kål, grønnkål, blomkål og rosenkål. Studien tar også opp hvordan denne naturlige forbindelsen kan føre til nye behandlinger eller forebyggende tiltak for NAFLD.

“Basert på denne forskningen, mener vi sunne matvarer med høy kapasitet for indolproduksjon er avgjørende for å forhindre NAFLD og er gunstige for å forbedre helsen til de som har det,”

Chaodong Wu, MD, Ph.D., Texas A&M AgriLife Research

Videre sa han;

“Dette er et nytt eksempel på at endring av kostholdet kan bidra til å forhindre eller behandle sykdom og forbedre individets helse.”

Chaodong Wu, MD, Ph.D., Texas A&M AgriLife Research

NAFLD og indole

NAFLD oppstår når leveren blir “marmorert” med fett, noen ganger på grunn av usunt kosthold, for eksempel med for høyt inntak av mettet fett. Hvis den ikke blir adressert på riktig måte, kan denne tilstanden føre til livstruende leversykdom, inkludert skrumplever eller leverkreft.

Mange forskjellige faktorer bidrar til NAFLD. Fettlever er syv til ti ganger mer vanlig hos personer med overvekt enn i befolkningen (USA) generelt. I tillegg forårsaker overvekt betennelse i kroppen. Denne betennelsen forverrer leverskaden hos de med leversykdom.

Tarmbakterier viktig for levern.

Tarmbakterier kan også ha en effekt – enten positiv eller negativ – på progresjonen av fett-leversykdom. Disse bakteriene produserer mange forskjellige forbindelser, hvorav en er indol. Dette stoffet fra aminosyren tryptofan er identifisert av ernæringsforskere som sannsynlig å ha forebyggende og terapeutiske fordeler for personer med NAFLD.

Det Nasjonalt kreftinstituttet iUSA bemerker også fordelene med indol-3-karbinol som finnes i krusiferøse grønnsaker, inkludert deres antiinflammatoriske og kreftbekjempende egenskaper.

Denne studien undersøkte effekten av indolkonsentrasjoner på mennesker, dyremodeller og individuelle celler for å bestemme indols effekt på leverbetennelse og dens potensielle fordeler for personer med NAFLD. Den undersøkte i hvilken grad indol lindrer, inkludert tidligere funn om tarmbakterier, tarmbetennelse og leverbetennelse. De innarbeidet også kunnskap om hvordan indol forbedrer fettlever i dyremodeller.

Gianfranco Alpini, MD, professor ved Texas A&M Health Science Center, nå direktør for Indiana Center for Liver Research, sier at behandling av NAFLD-etterlignende dyremodeller med indol reduserte fettakkumulering og betennelse i leveren betydelig.

Shannon Glaser, M.D., professor ved Texas A&M Health Science Center, sa at i tillegg til å redusere mengden fett i leverceller, virker indol også på celler i tarmen, som sender ut molekylære signaler som demper betennelse.

“Koblingen mellom tarmen og leveren legger til et nytt lag med kompleksitet til studier på alkoholfri fettleversykdom, og fremtidige studier er veldig nødvendig for å forstå indolens rolle fullt ut,”

Shannon Glaser, M.D., professor ved Texas A&M Health Science Center

Ny behandling

“Matvarer med stor kapasitet til indolproduksjon eller medisiner som er kan etterligne virkningene – kan føre til nye terapier for behandling av NAFLD, “

Chaodong Wu, MD, Ph.D., Texas A&M AgriLife Research

Forebygging er et annet viktig aspekt å vurdere.

“Forhindring av NAFLDs utvikling og progresjon kan avhenge av ernæringsmessige tilnærminger for å sikre at tarmmikrober lar indol og andre metabolitter fungere effektivt. Framtidig forskning er nødvendig for å undersøke hvordan visse dietter kan være i stand til å oppnå dette.”

Chaodong Wu, MD, Ph.D., Texas A&M AgriLife Research

Wu sa om fremtidig forskning at han håper å samarbeide med matforskere og kliniske ernæringsfysiologer for å undersøke hvordan sunn mat som kan endre tarmmikrobiotaen og øke indolproduksjonen.

Inngangen til våre tjenester 

Startpunktet for å benytte våre tjenester er et Inntaksmøte.På inntaksmøte får du kunnskap om Funksjonellmedisin, hele vårt omfattende tilbud og programmer. Inntaksmøte er uforpliktende og du kan lese mer og booke her

Hvis du er usikker på om vi har et tilbud som kan passe for deg så kan du booke en gratis veiledning her

Fremtidens helsevesen – nå.

Funksjonell medisin er en persontilpasset, systemorientert medisinsk tilnærming som gir kunder og helsepersonell mulighet til å oppnå bedre helse ved å samarbeide om å løse de underliggende årsakene til sykdom.

Et stort internasjonalt team forskere mener man må ha en ny tilnærming til “epidemien” av kroniske sykdommer: gitt den enestående rollen som kronisk betennelse spiller i utviklingen av fysisk og mental sykdom, mener forskerne at vellykkede programmer bør rette seg mot de områdene i individet og hans/hennes miljø som fremmer betennelser. Helsepersonell og forskere må utdanne pasienter og lekfolk til å søke antiinflammatoriske forebyggende og terapeutiske tiltak. På individnivå må vi gi veiledning om bedre kostholdsvalg, engasjement i helseoptimaliserende adferd og øve på stressmestring for å aktivere det parasympatiske nervesystemet, og prioritere søvn, skriver de.

EU og Norden og Norge sier også at de skal gjennomføre et paradigmeskift i helstjenester innen 2030 – fra dagens reaktive og diagnosefokuserte helsevesen til et mer involverende, holistisk, preventivt, forebyggende og persontilpasset helsevesen.

Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har i Helseforbdringsprogrammet hatt dette fokuset i mange år og har utdannet og veiledet tusenvis av kunder om persontilpasset medisin og hvordan man selv potensielt kan optimalisere sin egen helse. Les våre artikler om persontilpasset medisin, fremtidens helsevesen og ikke minst EU sin presentasjon av mulig ny behandling av autoimmune og kroniske tilstander her. 

Stort og viktig medisinsk gjennombrudd fra verdensledende forskere – Kraftig økt anerkjennelse av miljøfaktorer ved kroniske tilstander.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford og UCLA advarer: folkehelsekrise pga kronisk betennelse – men gir også håp og peker på en rekke miljøfaktorer man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser. Og videre hvordan faktorer som stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter, som kvikksølv og andre – sammen påvirker utviklingen av disse tilstandene.

I Funksjonellmedisinsk Institutt AS har vi tatt dette komplekset på alvor og har gjennom mange år utviklet et eget program, Helseforbedringsprogrammet, hvor man kan lære- og få undervisning om sin egen helstilstand, miljøfaktorene som påvirker og de mulige interaksjonene med tarmen m.m. sammen med muligheten til oppfølging av leger og andre terapeuter. Og på den måten ha mulighet for å ta ansvar for sin egen helseforbedringsprosess.

På linje med flere av de fremste sykehusene i verden.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess. Faktisk har Cleveland Clinic nylig uttalt at det ser ut som gruppebasert oppfølging faktisk gir bedre resultater enn individuell oppfølging samt at oppfølging med Funksjonellmedisn ga bedre resultater enn ved konvensjonell behandling ved deres eget sykehus.

Også flere andre av de verdensledende sykehusene i verden (som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og nevnte Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins ) utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden.

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

I den største metaanalysen av sitt slag noensinne viser forskerne at genetikk utgjør kun fem til 10 prosent av risikoen for de fleste sykdommer – og de mener man bør lete etter årsaker i det påvirkelige miljøet i stedet for i genene. I Helseforbedringsprogrammet er det nettopp det vi gjør. Hos oss vil du sammen med undervisning og muligheten for personlig oppfølging fra våre tilknyttede leger og andre – kunne benytte deg av vår egenutviklede digitale helseforbedringsplatform spesielt utviklet for persontilpasset medisin. Les mer om Helseforbedringsprogrammet vårt her.

Hvordan delta i et av programmene

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til et av våre kontorer i Oslo eller Trondheim. Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. Det kan du booke her.

Vi minner om at Helseforbedringsprogrammet og våre tjenester ikke er et alternativ til det ordinære helsevesenet. Vi har et godt samarbeid med det øvrige helsevesenet og vi tilbyr et tillegg og ikke et alternativ.

Forskning og kunnskap

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter er relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.