Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Sopp fra tarmen kan påvirke lungehelsen. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Sopp fra tarmen kan påvirke lungehelsen.

Mikrobiomet vårt kan svekke immunforsvaret vårt gjennom kryssreaksjoner for soppen Candida albicans.

Forskere har beskrevet mekanismen for ‘immun kryssreaktivitet’.

Sammen med en gruppe forskere fra University of Kiel og University Hospital of Schleswig-Holstein, har professer Dr. Oliver Cornely (leder for Center of Excellence for Invasive Fungal Diseases ved Cologne University Hospital) funnet en mekanisme der spesifikke tarm-mikrober kan forsterke betennelsesreaksjoner i lungene. Resultatene fra studien ble publisert i Cell og de mener dette kan fremskynde utviklingen av nye behandlinger mot flere vanlige sykdommer.

Immunsystemets reaksjon på Candida albicans i tarmen ser ut til å forsterke patogene (potensielt sykdomsfremkallende) immunprosesser i lungene. Som en konsekvens kan personer med svekket immunforsvar ha større risiko for helseproblemer.

Sammensetningen av mikrobiomet – de utallige mikrobene, bakteriene, soppene og virusene som koloniserer kroppsoverflaten, huden, tarmen eller lungene – gir et helt avgjørende bidrag til menneskers helse eller sykdom. Til tross for at forskerne hat gjort enorme fremskritt i denne forståelsen – så er imidlertid de fullstendige biologiske mekanismene som forårsaker betennelser i mikrobiomet fremdeles i stor grad ikke fullt ut forstått.

Studien vår har vist at soppen Candida albicans påvirker balansen i immunforsvaret vårt.

Professer Dr. Oliver Cornely, leder for Center of Excellence for Invasive Fungal Diseases ved Cologne University Hospital.

Når Candida albicans er i tarmen så stimulerer den immunforsvaret til å forsvare seg og dermed produsere spesifikke forsvarsceller, såkalte Th17-celler. Imidlertid angriper noen av disse Th17-cellene også annen sopp, som for eksempel Aspergillus fumigatus. Dette fenomenet kalles kryssreaktivitet eller kryssreaksjoner. Forskningen viste at mennesker med svekket immunsystem har et økt nivå av kryssreaktive Th17-celler i lungevevet. Denne konsentrasjonen er assosiert med en forverring av disse pasientenes helse. Den beskyttende Th17-reaksjonen i tarmen ser ut til å forsterke sykdoms og immunprosesser i lungene.

‘Med denne observasjonen kunne vi for første gang vise hvordan et enkelt medlem av mikrobiomet, Candida albicans, påvirker den spesifikke immunresponsen til en stor gruppe andre mikrober. Immun kryssreaktivitet er sannsynligvis en vanlig mekanisme hvor mikrobiomet manipulerer immunforsvaret – med både beskyttende og skadelige effekter”

Professer Dr. Oliver Cornely, leder for Center of Excellence for Invasive Fungal Diseases ved Cologne University Hospital

Kraftig økt fokus på miljøfaktorer ved kroniske tilstander og aldring.

At sopp kan påvirke immunforsvaret og helsa vår er et ledd i en stor bølge av ny forståelse for hvordan en rekke miljøfaktorer, som vi mennekser faktisk kan påvirke, sammen kan påvirke helsa vår. 

Nylig var det et stort internasjonalt gjennombrudd da forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – men gir også håp og peker på en rekke miljøfaktorer man selv kan påvirke.

Den internasjonale forskergruppen viser hvordan ulike miljøfaktorer kan gi lavgrad betennesle – som igjen kan gi en rekke helsetilstander. https://www.nature.com/articles/s41591-019-0675-0

Forskerne beskriver hvordan vedvarende og alvorlig betennelse i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser. 

Og videre beskriver de hvordan faktorer som stress, mat, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter, som kvikksølv og andre, sammen påvirker utviklingen av disse tilstandene.

I den største metaanalysen av sitt slag noensinne viser også forskerne at genetikk utgjør kun fem til 10 prosent av risikoen for de fleste sykdommer – og de mener man bør lete etter årsaker i det påvirkelige miljøet i stedet for i genene.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.